• Haberler
  • Genel
  • ‘Kanla alınan kanla verilir’ – Kocatepe Gazetesi

‘Kanla alınan kanla verilir’ – Kocatepe Gazetesi

“Sultan 2. Abdülhamit Han’ı Anma ve Eğitime Katkıları” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan ünlü araştırmacı, yazar ve TV programcısı Talha Uğurluel Sultan II. Abdülhamit Han’ın hayatını anlattı. 2. Abdülhamit Han’ın ileri görüşlü bir insan olduğunu kaydeden Uğurluel, ‘Kanla alınan kanla verilir’ sözünün 2. Abdülhamit Han’a ait olduğunu söyledi Afyonkarahisar Belediyesi tarafından, ünlü araştırmacı, yazar ve [&hellip]

http://m.kocatepegazetesi.com/

“Sultan 2. Abdülhamit Han’ı Anma ve Eğitime Katkıları” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan ünlü araştırmacı, yazar ve TV programcısı Talha Uğurluel Sultan II. Abdülhamit Han’ın hayatını anlattı. 2. Abdülhamit Han’ın ileri görüşlü bir insan olduğunu kaydeden Uğurluel, ‘Kanla alınan kanla verilir’ sözünün 2. Abdülhamit Han’a ait olduğunu söyledi

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından, ünlü araştırmacı, yazar ve TV programcısı Talha Uğurluel’in katılımı ile Afyon Lisesi’nin 120. kuruluş yılı dolayısıyla “Sultan 2. Abdülhamit Han’ı Anma ve Eğitime Katkıları” konulu Konferans düzenlendi. Afyon Lisesi Konferans Salonu’nda “Sultan II. Abdülhamit Han’ı Anma ve Eğitime Katkıları” ile ilgili konferans veren ünlü tarihçi, bazı kesimler tarafından Kızıl Sultan olarak sıfatlandırılan Abdülhamid Han’ın bıraktığı eserler ve yaptığı uygulamalarla tarihte önemli bir yer edinmiş ulu bir hakan olduğunu söyledi.
Tarihi Afyon Lisesi’nin 120. kuruluş yılı nedeniyle düzenlenen konferansta, tüm yönleriyle 2. Abdülhamit Han’ı anlatan Talha Uğurluel, 2. Abdülhamit’in dindarlığı yanında ilk defa tiyatro oynatacak kadar sanatla ilgili olduğunu söyledi. Uğurluel, “Dünyanın dört bir yanında başta saat kuleleri olmak üzere yaptırmış olduğu tüm sanat eserleri, onun ne kadar ilerici bir insan olduğunu gösteriyor” dedi.
“ABDEST ALMADAN
YERE BASMAZDI”
2. Abdülhamit’in, 1876 ile 1909 yılları arasında 33 yıl tahtta kaldığını hatırlatan Uğurluel, “Eyüp Sultan’da Peygamber Efendimizin kılıcını kuşanarak tahta oturmuştur. Yatağının yanında bir tuğla var ve teyemmüm abdesti almadan yatağından kalkıp yere basmayan bir insandı. Çocukluk döneminde içine çok kapanıktı ama oldukça zekiydi. Bitkilere ve hayvanlara çok düşkün, enteresan hobileri olan bir sultandı. Marangozluk sanatıyla ilgilenirdi. Onun marangoz atölyesinden günümüze kalan çok az eser bugün Yıldız Sarayı’nın bir köşesinde saklanıyor. Orijinal koleksiyonun parçalarını burada görebilirsiniz” diye konuştu.
“ARKEOLOJİ MÜZESİ’Nİ YAPTIRDI”
Uğurluel, 2. Abdülhamit’in devrinin en büyük müzesi olan Arkeoloji Müzesi’ni yaptırdığını, tiyatro kurdurduğunu ve Osman Hamdi Bey gibi pek çok ressamı teşvik ettiğini ifade ederek, “Ona çamur atanlar, gidip eserlerini incelesinler. Hakkında Kızıl Sultan diye konuşulan Abdülhamid, İngiltere’de cami yaptırmış, Yemen’de Milli İstihbarat Teşkilatı binalarını yaptırmış bir şahsiyetti. Daha birçok yerde eserlerine rastlamak mümkündür” şeklinde konuştu.
“FATİH SULTAN MEHMET’İN
MEZARINI AÇTIRDI’
2. Abdülhamit’in kendi döneminde Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açtırdığını ifade eden Talha Uğurluel: “O dönemde su baskınları yaşanıyordu. Avrupalılar içimize ajan sokmuşlardı. Abdülhamid, hususi bir teşkilat kurdurdu. Her şeyden haberi olurdu. Bir gün Abdülhamid’in adamlarından biri, iki kişi arasında geçen sohbeti dinler. Biri diğerine rüyasını anlatırken, ‘Rüyamda Fatih Sultan Mehmet’i gördüm. Türbemi su basıyor. Yardım edin.’ sözlerini duyar ve hemen Abdülhamid’e ulaşır. Bunun üzerine Abdülhamid’in emriyle dönemin Hasan Paşa’sı, Fatih Sultan Mehmet’in mezarını açar. Paşa, o vakit; gerçekten mezarı su bastığını ve Mehmet Han’ın naaşının hiç bozulmadığını tarihe dipnot düşer.”
“ÇİN’DEN AMERİKA’YA KADAR
BİR ÇOK ESER YAPTIRDI”
Talha Uğurluel, 2. Abdülhamit Han’ın ileri görüşlü bir insan olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Çin’den Amerika’ya kadar birçok ülkede eserler yaptırmıştır. Japonya, Londra, Paris’te camiler yaptırmış. Tiyatrolar, porselen fabrikaları kurdurmuştur. İstanbul’da birçok tarihi eser onun restorasyonundan geçmiştir. Bugün dünyanın dört bir yanında gördüğünüz saat kulelerinin hepsi 2. Abdülhamit Han’ın eseridir. Kudüs’ün bugün kimsenin malı olmamasının en önemli sebebi 2. Abdülhamit’tir. Yoksa bugün Kudüs elden giderdi. ‘Kanla alınan kanla verilir’ onun sözüdür. Arap dünyası iki önemli ismi çok sever. Biri Selahaddin Eyyubi, diğeri ise 2. Abdülhamit Han’dır. Çünkü biri Kudüs’ü aldı, diğeri ise vermedi. O yüzden çok seviyorlar.”
Konferans sonunda kitaplarını imzalayan Talha Uğurluel, Afyonkarahisar halkının konferansa ilgisinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme