Kanalizasyon'da Heykel Buldular!

Antik Yunan Tanrısı Hermes'i tasvir eden iki metrelik heykel bulundu

Bulgaristan’ın güneybatısındaki antik Heraclea Sintica kentinde yapılan kazılarda, arkeologlar mermerden yapılmış bir heykel keşfetti. Bu heykelin Antik Yunan tanrılarından Hermes’i tasvir ettiği düşünülüyor. Antik Roma dönemine ait bir kanalizasyonda bulunan heykelin, iyi korunmuş olması nedeniyle dikkat çekiyor.

“ŞEHİR DEPREMİN ARDINDAN TERK EDİLMİŞ”

Bilim insanları, Makedonya Kralı II. Filip tarafından MÖ 356 ila MÖ 339 yılları arasında kurulan Heraclea Sintica’nın, MS 4. yüzyılın sonlarında bir depremle yıkıldığını tespit etti. Bu doğal afetin ardından şehir hızla çöküşe geçti ve MS 500 civarında tamamen terk edildi.

BOYU YAKLAŞIK 2 METRE

Kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 2 metre boyunda olan ve Hermes’i temsil ettiği düşünülen bir heykel bulundu. Heykelin, depremin ardından kanalizasyona yerleştirilerek toprakla kaplanması sayesinde oldukça iyi korunduğu belirtildi.

“ELLERİNDE BİRKAÇ KIRIK VAR”

Arkeolog Lyudmil Vagalinski, heykelin başının iyi durumda olduğunu ancak ellerinde birkaç kırık bulunduğunu söyledi. Ayrıca, heykelin Antik Yunan dönemine ait bir eserin Romalılar tarafından yapılmış bir kopyası olabileceğini de ekledi.

Bakmadan Geçme