Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Haydi Afyon! Kan vermeye

Haydi Afyon! Kan vermeye

Afyonkarahisar’daki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları iş birliğinde Ekim ayında başlatılacak olan “Kan Ver Afyon” isimli kan bağışı kampanyasının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Proje ile Afyonkarahisarlıların kan bağışı alışkanlığının üst seviyeye çıkarılarak şehrin imajına olumlu bir katkı hedefleniyor

 

“Sevgi Yılında Sevgiyle Kan Ver” sloganıyla başlatılacak olan “Kan Ver Afyon” projesinin tanıtımı dün sabah Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonunda düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleştirildi.
“KAMPANYA
BİR AY SÜRECEK”
Toplantının açılış konuşmasını Dr. Kubilay Akman yaptı. Dr. Akman, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Türk Kızılayı Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, AEV, Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformunca “Afyonkarahisar Sevgi Yılı” projesi dâhilinde sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve yardımlaşma duyguları çerçevesinde “Kan Ver Afyon” kampanyası düzenleneceğini açıkladı. 1-31 Ekim 2020 tarihleri arasında Ekim ayı içerisinde kampanya çerçevesinde vatandaşların Kızılay’a kan vermeye teşvik edileceğini bildiren Akman, “Kan verme konusunda bu kampanya ile farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Türk Kızılayı pandeminin yol açtığı sosyal sorunların çözümüne ve sağlık çalışanlarına destek olurken diğer yandan da hastaların tedavisi için çalışmaya devam etmektedir.” dedi.
“KAN BAĞIŞIYLA PLAZMA TOPLANIYOR”
Dr. Kubilay Akman, koronavirüs salgınından ağır durumdaki hastaların bağışıklık sisteminin Kızılay tarafından aferez yöntemiyle temin edilen içerisinde virüse karşı plazma barındıran immün plazmalarla desteklendiğini söyledi. Türk Kızılayı’nın kritik durumda olan hastalarda kullanılması amacıyla Covid-19’u yenen kişilerden bağış yoluyla plazma toplandığını belirten Dr. Akman, “Hastanelere ulaştırılan plazmalar ağır durumda ki vakaların tedavisine katkı sağlıyor. Tam kan bağış şartlarını taşıyan kişilere Covid-19’u atlatmaları sonrası Türk Kızılayı yetkilierince ulaşılıyor. Gerekli diğer şartların sağlanması durumunda bağışçılardan plazma bağışı kabul edilebiliyor. Hastalardan gelen talepler doğrultusunda plazma ürünleri transferi gerçekleştiriliyor. Uygun olan bağışçıdan aferez yöntemiyle kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri 45 dakika içerisinde alınmaktadır.” diye konuştu.
“KAN STOKLARI AZALDI
VİRÜS KANLA BULAŞMIYOR”
Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kan stoklarındaki azalmaya dikkat çeken Dr. Akman, “Salgın nedeniyle kan sotklarımızda azalma sözkonusudur. Bu nedenle kanın sürekli ihtiyaç olduğunu da tekrar belirtmek isteriz. Her gün trafik kazası geçiren, onkolojik rahatsızlıkları bulunan ve ameliyat edilen birçok insan için her gün kan alınıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerekmektedir. Pandeminin oluşturduğu ortam nedeniyle vatandaşlarımız kan bağışında tedirginlik yaşıyorlar. Günlük olarak almamız gereken kan sayısı şu anda maalesef düşmüş durmadadır. 15 dakika süren kan bağışında vatandaşlarımızın sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir şey yoktur. Kızılay Kan Merkezleri hastane değildir. Sağlıklı insanların geldikleri, 2 saatte bir dezenfekte uygulamasıyla temizlenen hijyenik ortamlardır. Dolayısıyla Covid-19 kan yoluyla bulaşmamaktadır. Böyle bir tedirginliğe mahal yoktur. Buna istinaden tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz. Plazma bağışlarıyla da insanlık kazanacaktır.” şeklinde konuştu.
“PROJEYE KATKI VERMEK
KUTSAL BİR GÖREV”
Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformu Başkanı Mehmet Ali Danışman, “Kan Ver Afyon” projesini önemsediklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Afyonkarahisar’ın gelişimi, güzelleşmesi, tarihsel ve turizm anlamında gerektiği, hak ettiği yeri kazanabilmesi için Türkiye’de ki tüm Afyonlu sivil toplum örgütleri, kuruluşlar, işadamları ve Afyon içerisindekiler de dâhil bir araya gelerek bu platformu oluşturduk. Bu platformun ilk projesi 25-26 Ağustos tarihlerinde Zafer Yürüyüşü olacaktı. Bilindiği gibi salgın nedeniyle bu yürüüyş maalesef yapılamadı. Fakat bunun yanında acil ihtiyaç olan Kızılay Kan Merkezimizin de Dr. Kubilay Akman’ın da anlattığı gibi gerekli ihtiyaçlarına en azından karınca kararınca Afyonlular olarak katkı verebilmek için ‘Kan Ver Afyon’ projesini başlattık. Bu konuda desteğe ihtiyacımız vardır. Verilecek tüm destekler toplumsal anlam kazanacaktır. Bu proje sadece haber değeri taşımamaktadır. Afyon için bir kazanım olacaktır. Bu projenin gerçekten paydaşlarına, sivil toplum örgütlerinden, Valiliğimize, Belediyemize kadar tüm kurumlara yaptıkları katkılar nedeniyle teşekkür ediyorum. Gerçekten inanılmaz katkılar verildi. Bu katkılara İstanbul’da ki işadamları derneğimiz, Marmara Federasyonumuz da dâhildir. Ben bunun kutsal bir görev olduğuna inanıyorum.”
“AMAÇ KAMPANYANIN
GELENEKSELLEŞMESİ
ŞEHİR İMAJINA KATKI”
“Kan Ver Afyon” Proje Sorumlusu İzmir-Çiğli Afyonkarahisarlılar Derneği Başkanı İsa Gök proje hakkında bilgiler verdi. “Kan Ver Afyon” etiketiyle ön plana çıkan kan bağış projesi sorumlusu olduğunu belirten Gök şunları söyledi: “Bu proje ilk Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformu’nda gündeme geldiğinde benim sonumluluğuma verildi. Bu fikir ilk doğduğunda ne kadar karşılık bulacağıyla ilgili kafamızda belli soru işaretleri vardı. Bunlarla ilgili bir dizi görüşmeler gerçekleştirdik. Günün sonunda Afyonkarahisar’ın Kızılay’ından sivil toplum kuruluşlarına kadar top yekûn beklemediğimiz bir heyecan oluşturdu. Cidden herkes bu projeyi çok iyi bir şekilde sahiplendi. Projede bizim görünen yüzümüz hazırlamış olduğumuz görselle gerçekleşecek. Tüm bilboardlarda, kuruluşlarda tüm sosyal medya hesaplarında sözünü ettiğimiz görseller üzerinden ilerleyeceğiz. Kampanya ile amacımız hemşehrilerimizin kan verme alışkanlıklarını üst seviyelere çıkartmaktır. Geniş tabanlı bir kamuoyu oluşturmaktı. Bu kampanyayı her yıl aynı dönemde yaparak geleneksel bir hale getirmek ve gerçekten şehrimizin imajına da katkı sağlamak amacıyla bu projeyi gerçekleştirdik.”
“KAN VER FOTOĞRAF ÇEK
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞ”
“Kan Ver Afyon” proje işleyişinden söz eden Gök şunları kaydetti: “Biz kan bağışçılarımızdan kan vermelerini, kan verdikten sonra, selfi (özçekim) yapmalarını, bu yaptıkları selfiyi sosyal medya hesaplarından ‘Kan Ver Afyon’ etiketiyle paylaşmalarını bekliyoruz. Bu sosyal medya içerisinde çok yüksek bir algı oluşturacaktır. Sonrasında planlamayı yaparken tüm ilçeler bazında kan araçlarımız belli bir takvimde hangi gün hangi ilçede kan verileceğini belirledik. Kan bağışlarında sadece il bazında değil ilçeler bazında da faaliyetlerimiz devam edecek. Kan merkezlerimizde sürekli bir bağış aracımız olacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında belirlenen takvim çerçevesinde kan bağışı toplayacağız. İş dünyası dernekleri bu işin merkezinde olan derneklerimiz. Afyon Eğitim Vakfı (AEV) tüm işletmelerimizden belirli günler alınacak. O işletmelerde ki çalışanlardan kan bağışları toparlanacak. Top yekûn bir çalışma gerçekleştirdik. Kampanya bitimi bunun bir değerlendirmesini yapacağız. Önceki dönemlerde alınan kan miktarıyla Ekim ayında başlayacak olan bu kampanyanın gerçekleşmesiyle alınmış olan kan miktarının ne kadar arttırıldığını değerlendirip medya ile paylaşacağız. Sayın Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in programı doğrultusunda bir basın toplantısı planlanmaktadır. Ne kadar fazla insana ulaşabiliriz sorusu aklımızdaydı. Medyadan isteğiğmiz bu kampanyanın gündemde tutularak bağışçı miktarının arttırılmasıdır. Ayrıca Teknofest’in 2022 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında Afyon da gerçekleştirmek istiyoruz.”
“AFYON’U HAK ETTİĞİ YERDE
GÖRMEK HERKESİN BORCUDR”
Türkiye Afyonkarahisarlılar Platformu Başkanı Mehmet Ali Danışman, asli hedeflerinin platform olarak Afyonkarahisar’a en küçük bir fayda sağlayabilecek her projenin peşinden koşmak olduğunu kaydetti. Danışman, “Türkiye çapında ki tüm Afyonluları bu projelere paydaş yapmayı da hedefliyoruz. Ortak bir proje büyük bir proje istiyoruz. Aslında biz bu projeyi Türkiye de Kan Alma Projesi olarak yapmayı düşünmüştük. Ama bazı kurumsal nedenlerle Türkiye çapında değil şu anda sadece Afyon ve ilçeleri bazında Kızılay Genel Müdürlüğümüzün tavsiyeleri doğrultusunda böyle bir projeye başladık. Kültür ve Turizm Projemiz var. Afyon’un yöresel ürünlerini internet bazında pazarlayabilecek bir sistem üzerinde duruyoruz. Tamamen amatör çalışan profesyonellerce hazırlacak bir sistem. Bunun ATB, ATSO, AEV ilgili ilimizin içinde ve dışında duyulan bilinen kamu kurumları, sivil toplum örgütleri bu projenin paydaşlarıdır. En büyük paydaşlar basın mensuplarıdır. El birliğiyle bu taş altına elimizi koyalım herkes gücünü koysun. Projenin bir ayağında kültür ve üniversitemiz de vardır. Turizm ayağında Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve bunun yanında ki tüm paydaşlarımız vardır. Sağ olsun Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu’nun yanımızda yer alması bizim için inanılmaz bir kazançtır. Bu çerçevede başarmak zorundayız. Afyon’u gerçekten hak ettiği yerde görmek için hepimize borçtur. Ne olur bu borcu çocuklarımıza devretmeleyim.” dedi.
İCRA KOMİTESİ KAMPANYAYI
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞLATACAK
İcra Komitesi TAP Başkanı Dr. Mehmet Ali Danışman, Çiğli Afyonkarahisarlılar Dernek Başkanı İsa Gök, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Afyonkarahisar Bölge Müdürü Şerife Münire Burcu, Afyonkarahisar Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, Afyon Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Murat Diker, Afyonkarahisar Kan Bağışı Merkezi görevlisi Musa Kıymalıoğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Akar ve işadamı İbrahim Alimoğlu’ndan oluşan “Kan Ver Afyon” kampanyasının açılış töreni önümüzdeki günlerde Vali Gökmen Çiçek ile Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in de katılımı ile gerçekleştirilecek. Ekim ayı içerisinde kan bağışının öncelikle Afyonkarahisar’da ve diğer illerdeki hemşerilerimizin katılımıyla tüm Türkiye’de artırılmaya çalışılarak bu konuda farkındalık oluşturulacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi