'Kan bağışının bir çok yararı var'

Afyonkarahisar Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, Kızılay Kan Merkezi olarak ilimizde 2009 yılının Şubat ayından bu yana hizmet verdiklerini bildirdi 'Bağışlanan kan standart olarak 450 ml’dir'Gün FM'de yayınlanan Sağlık Olsun prog-ramının konuğu Afyonkarahisar Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman oldu. '18 – 65 yaşları arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir' diyen [&hellip]

“Kan bağışının bir çok yararı var”

Afyonkarahisar Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, Kızılay Kan Merkezi olarak ilimizde 2009 yılının Şubat ayından bu yana hizmet verdiklerini bildirdi

“Bağışlanan kan standart olarak 450 ml’dir”
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun prog-ramının konuğu Afyonkarahisar Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman oldu. “18 – 65 yaşları arasında olan her sağlıklı kişi kan verebilir” diyen Dr. Akman, “Erkekler, en sık 3 ayda bir yılda 4 defa; kadınlar ise 4 ayda bir yılda 3 defa kan verebilirler. Bağışlanan kan standart olarak 450 ml’dir. Düzenli aralıklarla yapılan kan bağışının sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı gibi, aksine birçok yararı mevcuttur” şeklinde konuştu.
“Kan bağışı kilo aldırmaz”
Programda kan bağışının hayat kurtarma açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Dr. Akman, “Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı veya verdirici özelliği yoktur. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir. Ancak bu durum psikolojiktir. Bağışlanan kanın yerine konulması düşüncesiyle çok gıda alınmakta ve bu durum kilo alınmasına sebep olmaktadır” dedi.
“Sağlığınız bizim için çok önemlidir”
“Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır” bilgisini veren Dr. Akman, “Kan verme işlemi bittikten sonra ayağa kalkmak için acele etmeyin ve görevli hemşirenin bu konudaki önerilerini dikkate alın. Kan bağışından sonra bir süre dinlenerek ikram edilen içecek ve yiyecekleri almanızda büyük fayda vardır. Lütfen kan merkezi personelinin bu konudaki önerilerine uyun. Sağlığınız bizim için çok önemlidir. Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra en az 30 dk geçmeden sigara içmeyiniz. Böyle bir durumda sigara kullanımı baş dönmesi, bulantı gibi şikâyetlere yol açabilir. İlk birkaç saat kan verdiğiniz kolunuzla ağır şeyler taşımayınız. Bu kanamaya neden olabilir. İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı şeyler almaya çalışınız. Bir sonraki öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı kaybını arttıracağı için şikâyetlere yol açabilir. Sporla uğraşıyorsanız kan bağışladığınız gün ağır spor faaliyetleri yapmayınız. Kan bağışladıktan sonraki ilk 4 saat aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız. Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine opera-törleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren vb. meslek gruplarının kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir. Eğer baygınlık hissi, baş dönmesi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturun” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme