Kan alımı süreci masaya yatırıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından Tıbbı Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencilerine yönelik düzenlediği “Kan Alma ve Preanalitik Hatalar” konulu seminer, Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO Konferans Salonunda gerçekleştirildi AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO öğretim elemanı Öğr. Grv. Serkan Şen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminere Öğr. Grv. Dr. Önder Cartıllı ve Preanalitik sistemler uzmanı [&hellip]

Kan alımı süreci masaya yatırıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) tarafından Tıbbı Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencilerine yönelik düzenlediği “Kan Alma ve Preanalitik Hatalar” konulu seminer, Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO Konferans Salonunda gerçekleştirildi

AKÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO öğretim elemanı Öğr. Grv. Serkan Şen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminere Öğr. Grv. Dr. Önder Cartıllı ve Preanalitik sistemler uzmanı Çisem Tarhan Kıran konuşmacı olarak katıldı.
KAN ALIMI İÇİN VAKUMLU
SİSTEMLER KULLANILIYOR
Seminerin ilk konuşmasını yapan preanalitik sistemler sorumlusu Çisem Tarhan Kıran enjektörün kan alma işlemi için değil kana zerk etme işlemleri için kullanılması gereken bir aparat olduğunu, bu algının toplumda ve sağlık çalışanlarında yanlış benimsendiğini belirtti. Dünyada çok eski yıllardan beri kan alımı için vakumlu sistemlerin kullanıldığıı belirten Kırhan, laboratuara gelen bir numunenin reddedilmesinin kuruma maliyetinin Avrupa ülkelerinde 1800 euro olduğunu ve bir hastanın hastanede yatış süresinin bir saat dahi uzamasının kişilerin gereksiz vakit kaybından doğan iş gücüne ve hastane meşguliyetine neden olduğunun altını çizdi.
KONTROL VE KALİBRASYON
İŞLEMİ YAPILMALI
Öğr. Grv. Serkan Şen ise yaptığı sunumunda analiz aşamasında yapılan hatalardan bahsederek laboratuar teknisyenlerinin en sık yaptığı hataları ilerleyen yıllarda laboratuar teknisyeni olacak olan öğrencilerle paylaştı. Şen, örneklerin çalışılmasından önce laboratuar oto analizörlerinin kontrol ve kalibrasyon işlemlerinin mutlaka yapılması gerektiğini, bu esnada yapılacak bir hatanın o gün çalışılan bütün kan sonuçlarını etkileyebileceğini ve ayrıca bu tarz yapılan hataların kurumlara ağır yükler getireceğini ifade etti.
GÖRÜŞME VE MUAYENE
TANIYA YARDIMCI OLUR
Öğr. Grv. Dr. Önder Cartıllı ise klinisyen gözüyle preanalitik hataların kilinikteki yansımalarına değindi. Cartıllı, “Hastayla görüşme ve onun fiziki muayenesi bize hastanın hastalığı hakkında yüzde 60 fikir sahibi etmektedir. Tanının konulabilmesi için bazı hastalık ya da hastalık gruplarında laboratuar sonuçlarını ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebepten doğu ve zamanında yapılan laboratuar ölçümlerinin hastalıklarının tanı, tedavi ve takibinde hayati rolünün olduğu kesindir” dedi. Seminer sonunda konuşmacılar öğrencilerin sorularını yanıtladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme