• Haberler
  • Genel
  • Kamuoyunda “misafir öğrenci” algısı oluşacak

Kamuoyunda “misafir öğrenci” algısı oluşacak

Çeşitli ülkelerden Türkiye ve Afyonkarahisar’a üniversite eğitimi almak için gelen zor şartlarda mücadele eden misafir öğrencileri bir çatı altında toplama amaçlı kurulan KARDER tarafından tanışma kaynaşma toplantısı düzenlendi. Toplantıda Türk kamuoyuna yabancı yerine misafir öğrenci algısının oluşması için çaba gösterileceği kaydedildi Karahisar Uluslararası Öğrenci Derneği (KARDER) programı hafta sonu Ensar Vakfı ev sahipliğinde Taş Medrese [&hellip]

Kamuoyunda "misafir öğrenci" algısı oluşacak

Çeşitli ülkelerden Türkiye ve Afyonkarahisar’a üniversite eğitimi almak için gelen zor şartlarda mücadele eden misafir öğrencileri bir çatı altında toplama amaçlı kurulan KARDER tarafından tanışma kaynaşma toplantısı düzenlendi. Toplantıda Türk kamuoyuna yabancı yerine misafir öğrenci algısının oluşması için çaba gösterileceği kaydedildi

Karahisar Uluslararası Öğrenci Derneği (KARDER) programı hafta sonu Ensar Vakfı ev sahipliğinde Taş Medrese de gerçekleştirildi.
ÖĞRENCİLER 31 AYRI ÜLKEDEN GELİYOR
Programın açılış konuşmasını KARDER Başkanı Dr. Abdüllatif Faslı yaptı. Faslı, derneğin Uluslararası bir federasyona bağlı olarak çalıştığını söyledi. Derneği 14 Ocak 2014 tarihinde kurduklarını anlatan Dr. Faslı; “Dernek olarak ‘Biz Bir Milletiz’ sloganı ile yola çıktık. İnsanlar olarak hepimiz Adem’den geldik. Biz bir ümmetiz bir milletiz. Çünkü Müslüman olanlar aynı dine mensup oldukları için biz bir ümmetiz. Biz Türkiye’ye gelen tüm öğrencileri misafirimiz olarak görüyoruz. Bizler kesinlikle yabancı kelimesini kullanmıyoruz. Yaklaşık 350’ye yakın öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz 31 ayrı ülkeden geliyor. Öğrencilerimiz ağırlıklı olarak Orta Asya Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerimiz bulunuyor. Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Slovakya, Madagastar, Almanya, Çin Cumhuriyeti, Yunanistan, Irak, Gürcistan, Yemen, Norveç, Suudi Arabistan, Filistin, Afganistan, Suriye, Kırgızistan, Sırbistan, Ukrayna, Sudan, Kenya, Pakistan, Bangladeş, Somali, Rusya, Kamerun, Moğalistan ve Özbekistan’dır.” dedi.
KARDER Başkanı Dr. Abdüllatif Faslı konuşmasının devamında, dernek olarak misyonlarını ülkeye yurt dışından eğitim görmek için gelen öğrencilerle iletişim kurarak birlik ve beraberliği sağlamak olarak açıkladı. Kardeşlik inancının yaşatılıp pekiştirilmesini amaçladıklarından söz eden Dr. Faslı; “İnşallah bundan sonra faaliyet olarak düzenli haftalık toplantılar yapacağız. Her Cumartesi günü toplanmayı amaçlıyoruz. Ülke tanıtım günlerimiz, dil kurslarımız olacak. Sportif faaliyetlerimiz olacak. Yurt içinde ve kültürel geziler yapmayı düşünüyoruz. Çeşitli dersler, kurslar, bayramlaşma, öğrenci evleri ziyaretleri, öğrencilerle birlikte kurumlarımızı ziyaret edeceğiz. Türk ailelerle birlikte olmak Türk kültürünü yakından görmek ve yaşatmayı istiyoruz. Her yıl Mayıs ayında yaptığımız bir buluşmamız var. Bu yıl 11-12 Mayıs tarihlerinde inşallah İstanbul’daki açılışı Sayın Başbakanımız yapacak. Bizde yetiştirebilirsek Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımızı çağıracağız. Özet olarak Türkiyemize ve Afyonumuza gelen misafir öğrencilerimizi donanımlı bireyler olarak memleketine göndererek güzel çalışmalarına yol açmaktır.” diye konuştu.
Dr. Faslı, Türkiye kamuoyunda “yabancı öğrenci” algısını kırmak ve “misafir öğrenci” algısını yerleştirmek için çabaladıklarını sözlerine ekledi.
Misafir öğrenciler adına Azerbaycan’lı Hamza Seyfatov bir konuşma yaptı. Seyfatov, arkadaşları adına yurt dışından gelen öğrencileri bir çatı altında buluşturan KARDER yönetimine teşekkür etti. Hamza Seyfatov, tanışma ve kaynaşma toplantısına öncülük eden Vali İrfan Balkanlıoğlu’na da ayrıca teşekkür etti. Seyfatov şöyle konuştu: “Misafir öğrencilerimize büyük bir konukseverlikle karşılayıp bize kucak açan Afyon halkına ve Türk Milletine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye bizim ikinci vatanımız olmasına rağmen yine de gurbette olmanın bazı sıkıntılarını yaşıyoruz. Türkiye’deki yaşam standardı ülkelerimize göre normalin üzerinde olduğundan madden zorluk çekiyoruz. Okul ve barınma masrafları bizleri ailelerimizi zorluyor. Değerli büyüklerimizden destek bekliyoruz. İlim talebi için uzak diyarlardan aranıza gelen biz misafir muhacir öğrencilere Ensar misafirperverliğini göstereceğinizden eminiz. Son söz olarak biz bir milletiz.” Programın düzenlenmesine katkı sunan İHH Temsilcisi Ahmet Ertürk’de katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.
“ÖĞRENCİLER AFYONLU HEMŞEHRİLERİMİZ”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu toplantının kendileri için önemli bir toplantı olduğunu kaydetti. Misafir öğrencilerin artık Afyonkarahisar’ın hemşehrileri konumunda olduklarını belirten Çoban şunları söyledi: “Misafir evlatlarımızın her türlü sıkıntıları için, onların refah ve mutlulukları, güzel öğrenci hayatı geçirmeleri için bize düşen sorumluluklarda var. Gurbette ülkesinden, ailesinden ayrı olarak buraya eğitim amacıyla gelen bu öğrencilerimize elden geldiğince destek veriyoruz. Bu desteği arttırarak vermeye devam edeceğiz. Ben biliyorum ki Sayın Valimizin de bu konuda çok önemli desteği var. Bu etkinliği düzenleyenlere canı gönülden teşekkür ediyorum.”
“MİSAFİR ÖĞRENCİLER
BİZİM EVLATLARIMIZDIR”
Vali İrfan Balkanlıoğlu, düzenlenen etkinliğin kendilerini mutlu ettiğini misafir öğrencilerle daha önce bir kaç kez yemek yediklerini söyledi. Bazı öğrencilerin kendisini makamında ziyaret ettiğini hatırlatan Balkanlıoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Misafir öğrencilere her türlü sıkıntılarında yardımcı olacağımıza dair söz vermiştim. KARDER aracılığıyla sizlerin ihtiyaç ve sıkıntılarınızın giderilmesine yardımcı olmak bizlerin boynumuzun borcudur. Sizler bizim evlatlarımız ve hemşehrilerimizsiniz. İnsanlığın en büyük suçu ırkçılık yapmaktır. İslamiyetin en temel ret ettiği hususların başında ırkçılık gelir. Biz hepimiz Adem ile Havva’nın çocuklarıyız Müslümanız. Müslüman olmasak dahi insan ve kardeşiz. İnsan olmak hasabiyle.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme