• Haberler
  • Genel
  • 'Kamu Yararı İçin Toplum Hizmetinde Çalışmaya Kararlıyız'

'Kamu Yararı İçin Toplum Hizmetinde Çalışmaya Kararlıyız'

Afyonkarahisar Mimarlar Odası İl Temsilcisi Ferhun Sümer, 2024 yılı Dünya Mimarlık Günü'nü kutladı. Sümer, 'Oda olarak mesleki ve toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere tüm yaşam alanlarımız için kamu yararı doğrultusunda ve toplum hizmetinde çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız.' dedi.

Afyonkarahisar Mimarlar Odası İl Temsilcisi Ferhun Sümer, Dünya Mimarlık Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

“MİMARLAR YAŞANABİLİR ALANLARI ESTETİK HALE GETİRMEYE ÇABALIYOR”

Dünya Mimarlık Günü’nün her yıl farklı temalarla Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanarak bu tarihin her yıl değiştiğini aktaran Sümer, “Bu sene Dünya Mimarlık Günü 7 Ekim'e denk gelmiştir. Dünya Mimarlık Günü, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından 1985 yılında ilan edilmiştir.  Dünya Mimarlık Günü, mimarların şehirleri şekillendirmedeki etkilerini, mimarlığın insan yaşamına ve çevreye olan katkılarını kutlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Her yıl farklı temalarla kutlanan bu gün, mimarlığın sürdürülebilirlik, insan hakları ve sosyal sorumluluk gibi konularla olan bağlantısını vurgulamaktadır. Dünya Mimarlık Günü'nün amacı, sadece binaların estetiğine değil, aynı zamanda şehirlerin toplumsal, kültürel ve çevresel yapılarına olan etkisini de gündeme getirmektir. Mimarlığın insanların yaşam kalitesini nasıl etkilediğine dikkat çekmek, sürdürülebilir ve insan odaklı tasarım anlayışını teşvik etmektir. Mimarlar, şehirlerimizi ve yaşam alanlarımızı daha yaşanabilir, çevre dostu ve estetik açıdan zengin hale getirmek için çalıştıkları için bu gün, mimarlığın toplumsal önemini hatırlatmayı hedeflemektedir.” dedi.

“ÇEVRE DOSTU ŞEHİRLER OLUŞTURMAK HEDEFLENİYOR”

Dünya Mimarlar Günü’nün 2024 yılı için belirlenen temasının “Genç Jenerasyonun Kentsel Tasarıma Katılımını Teşvik Etmek.” olduğunu belirten Sümer, “Bu tema ile genç mimarların kentsel planlama ve kalkınmadaki rolünün vurgulanması hedeflenmektedir. UIA, sürdürülebilir kalkınma için gerekli olan yeni bakış açılarına katkıda bulunarak genç mimarları süreçlere katılmaya teşvik etmektedir.

Bu yılki Dünya Mimarlık Günü’nde, yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalarla büyümeyi ve kalkınmayı sağlayan şehirlerin rolü vurgulanarak, dayanıklı kentsel ekonomiler geliştirilmesine özel bir önem verilmektedir. Odaklanılan alanlar arasında ise enerji verimliliği, atık yönetimi, sürdürülebilir malzeme kullanımı ve sürdürülebilir ulaşımın teşviki bulunmaktadır. Bu çabalar sonucunda, dış kaynaklara bağımlılığı azaltan çevre dostu şehirler yaratmak hedeflenmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Afyonkarahisar Mimarlar Odası İl Temsilcisi Ferhun Sümer, sözlerini şöyle tamamaldı: “Genç mimarlar bazı noktalarda kritik rol oynamaktadır. Bunlar;  Dayanıklı ve sürdürülebilir kentler yaratmak, sosyal adaleti ve sürdürülebilir uygulamaları savunmaktır. Kentsel planlama süreçlerinde yer almak, mevcut yapıların uyarlanabilir yeniden kullanımı ve canlandırılmasını teşvik etmektir.

Döngüsel ekonomi prensipleri ve sürdürülebilir inşaat uygulamalarını benimsemektir. Genç mimarların aktif katılımı, bireylerin ve gezegenin refahını ön planda tutan şehirler inşa etmek ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir gelecek sağlamak açısından hayati öneme sahiptir.  Dünya Mimarlık Günü 2024 kutlamasında, toplulukları dönüştüren ve kentsel yaşam koşullarını iyileştiren başarılı gençlerin liderliğindeki projeleri sergilenerek, katılımcı kentsel tasarımın önemi vurgulanacaktır.

 Mimarlar Odası olarak; mesleki ve toplumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek üzere tüm yaşam alanlarımız için kamu yararı doğrultusunda ve toplum hizmetinde çalışmalarımızı sürdürmekte kararlı olduğumuzu paylaşıyor, meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.”

Bakmadan Geçme