Kamu alımlarında yerli malını kullanın

Yerli Malı Belgesi Lansmanı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katıldığı basın toplantısı düzenlendi. Bakan Işık, 'Kamu alımlarında yüzde 15 dahi pahalı olsa yerli ürün belgesi olan bir ürünü kamu satın almak zorundadır. ‘Ben alırsam soruşturma açılır mı? Başıma bir şey gelir mi?’ gibi bir şey yok, kanun [&hellip]

Kamu alımlarında yerli malını kullanın

Yerli Malı Belgesi Lansmanı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı basın toplantısı düzenlendi. Bakan Işık, “Kamu alımlarında yüzde 15 dahi pahalı olsa yerli ürün belgesi olan bir ürünü kamu satın almak zorundadır. ‘Ben alırsam soruşturma açılır mı? Başıma bir şey gelir mi?’ gibi bir şey yok, kanun bunu emrediyor” dedi

Yerli Malı Belgesi Lansmanı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı basın toplantısı düzenlendi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve sanayiciler için yeni bir süreç başladığını belirterek, sanayiciler olarak bugüne kadar, kamu idaresinin, yaptığı ihalelerde, milli şirketlere destek ve öncelik vermediğinden şikayetçi olduklarını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da yeni Türkiye’nin vizyonunun yüksek gelirli bir ekonomi yaratmak olduğunu belirterek, bunun da olmazsa olmazının sanayinin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün yapısına kavuşturmak olduğunu kaydetti. Işık, 2014 yılında devlet malzeme ofisinin doğrudan yaptığı alım miktarı 2 milyar lirayı geçtiğini, kamunun toplam yaptığı ihale rakamının 16 milyar liranın üzerinde olduğunu anlatarak, kamu alımlarını artık kaldıraç olarak kullanmayı hedeflediklerini kaydetti. Yerli Malı Tebliği’nden sonra verilen belge sayısının 330’a ulaştığını bildiren Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti: “Biz bu arada orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün listesini hazırladık. Kamu İhale Kurumu 2 bin 139 kalem olarak bunu ilan etti. Kamu alımlarında yerli avantajı yüzde 15. Bunu kamu alımı yapan kurumlar yüzde 93 uygulamamış. Şimdi orta yüksek ve yüksek teknolojide yüzde 15 fiyat avantajını uygulamak zorunlu hale geldi. Yüzde 15 dahi pahalı olsa yerli ürün belgesi olan bir ürünü kamu satın almak zorundadır. ‘Ben alırsam soruşturma açılır mı? Başıma bir şey gelir mi?’ gibi bir şey yok, kanun bunu emrediyor. İkincil mevzuatı da hazırladık şu anda yürürlüktedir. 330 ürünün Yerli Malı Belgesi alması sevindiricidir. Kamu tedariğinin önemli bir kısmını yerli temin edecek.”
Işık, bu yılı Türkiye’nin mesafe alabileceği bir yıl olarak gördüklerini ifade ederek, yerlilik oranlarını önemsediklerini, mobilyada yüzde 86, giyimde yüzde 82, tekstilde yüzde 63 yerlilik oranına sahip olunduğunu kaydetti. Tekstilin yüksek teknolojili ürün gamına girmediğini ama buradaki hedeflerinin katma değeri yüksek ürün gamına geçmek olduğunu vurgulayan Işık, bunun için de tasarıma yoğunluk verdiklerini söyledi. İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Kütahya Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut’un yanı sıra Türkiye’de bulunan 12 sanayi odası başkanı da hazır bulundu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme