Kampüs camii ihtişamla hazırlanıyor – Kocatepe Gazetesi
Türkiye’ye örnek olacak nitelikte bir camii imalatının sürdürüldüğü Kampüs Camii inşaatı hızla ilerliyor. Kendine özgü mimarisi ve engellilere hitap etme özelliklerini taşıyacak camii aksilik olmazsa Kasım ayı sonunda tamamlanacak. Resmi açılış töreni ise Aralık ayında planlanıyor Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ANS kampüsü karşısında bölgenin ibadet ihtiyacını karşılamak üzere özel bir proje hazırlanan kampüs camii inşaatının [&hellip]
Türkiye’ye örnek olacak nitelikte bir camii imalatının sürdürüldüğü Kampüs Camii inşaatı hızla ilerliyor. Kendine özgü mimarisi ve engellilere hitap etme özelliklerini taşıyacak camii aksilik olmazsa Kasım ayı sonunda tamamlanacak. Resmi açılış töreni ise Aralık ayında planlanıyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ANS kampüsü karşısında bölgenin ibadet ihtiyacını karşılamak üzere özel bir proje hazırlanan kampüs camii inşaatının seyri hakkında AKÜ Teknik Eğitim Fakültsi ve Yapı Eğitimi ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Rektörlük Yapı ve Teknik İşler Danışmanı Yard Doç. Dr. Ali Ergün detaylı bilgiler verdi.
12 TIR MALZEME TEK TEK BİRLEŞTİRİLDİ
Yard Doç. Dr. Ali Ergün, Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami Yaşatma ve Yaptırma Derneği’nin çalışma ve çabaları sonucu kampüs camii temelinin 2011 yılının Mayıs ayında atıldığını hatırlattı. Camiinin betonarme inşaatının yaklaşık olarak 5 ay gibi bir sürede tamamlandığını bildiren Ergün; “Camimizde farklı olarak minare yapımı çelik konstrüksiyon olarak düşünülmüştür. Çelik konstrüksiyon imalatının yapımı, projelendirilmesi farklı bir çalışma olması ve Türkiye’ye örnek olacak nitelikte bir çalışma olması bakımından, çelik konstrüksiyon için statik hesaplamalar, bunlarla ilgili bu işi yapacak firmaların araştırılması uzunca bir süreç almıştır. Bu süreçte statik hesaplar yapılmıştır. Teklifler toplanılmıştır. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden özellikle İzmir, İstanbul ve Ankara gibi yerlerden bu işte uzman çelik firmalarından teknik destekler ve fiyatlarda alınmıştır. En uygun fiyatı veren firma Ankara’da bulunmuştur. Bu firmada profesyonel olarak çalışmıştır. En uygun fiyata en uygun çözümü üretmiştir. Profesyonelce çalıştıkları için bu noktada kendilerine teşekkür ediyoruz. Çünkü bu konstrüksiyonun yaklaşık toplam uzunluğu 45 metreyi buluyor. Tek parça olarak imalatı mümkün değil. Parça parça Ankara’da hazırlandı. Bu malzemeler 12 tırla Afyonkarahisar’a ulaştırıldı. Bu malzemeler burada civatalarla birleştirildi. Milimetre hassasiyetindeki çalışmayı sağlayabildiler.” dedi.
SORUN
OLMAZSA
KASIM SONU
BİTİRİLECEK
Kampüs camii imalatında görselliğin ahenkle sağlanması için uğraş verdiklerinden söz eden Yard Doç. Dr. Ali Ergün, çelik konstrüksiyon yapıldıktan sonra projesinde yer alan mebrant türü bir malzeme ile kaplamanın yapılacağını belirtti. Mebrant türü malzemenin ithal bir malzeme olduğunu dile getiren Ergün, bu malzemenin rüzgar etkilerini karşılayabilecek güçte olduğunu, gerekli hesaplamaların yapıldığını, hesaplamada metrekareye 90 kilogramlık bir yükün alındığını söyledi. Bunun yanı sıra ultraviyole ışınları, yağmur, rüzgar gibi atmosferik etkilere karşıda 15 yıl garantisi olan bir malzemenin kullanıldığını belirten Ergün; “Bu malzemeler çelik konstrüksiyonların arasına yerleştirilecek. Sonrasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami Yaşatma ve Yaptırma Derneği Başkanı Nurettin Çelik hocamız ve diğer hocalarımızla beraber verilecek kararın ardından kısa mesajlar veren Arapça ayetler yazılacak. Dört tarafta farklı ayetlerin yazılması ile bunun görselliği sağlanacak. Herhangi bir aksilik olmaması halinde Kasım ayı sonunda cami imalatımızı herşeyi ile bitirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada finans problemininde olmaması önemli. Çelik konstrüksiyonun bitirilmesi toplamda 400 bin TL gibi bir rakama mal oldu.” diye konuştu.
İKİNCİ İŞ KÜLLİYE VE
ŞADIRVAN İNŞAASI
Kampüs camii çevre düzenlemesinin son derece önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Yard Doç. Dr. Ali Ergün, bordür, parke taşı imalatları yapımının Sağlamlar İnşaat tarafından üstlenildiğini açıkladı. Kampüs camii çevre düzenlemesinde şehir merkezinde Yeşil Cami çevresi ve 2. Dumlupınar Caddesinde düzenlenen dekoratif parkelerle belli bir alanı döşeme düşüncelerinden söz eden Ergün; “Bu konu hakkında Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’la görüştük. Kendileri bize bu konuda elinden geldiği ölçüde destek verebileceklerini kaydetti. Çevre düzenlemesine başlamadan önce ikinci bir işimiz var. Bu işimiz külliye ve şadırvan inşaatıdır. Külliye camiiden bağımsız olan bir bölümümüz olacak. Eğitim salonu, okuma salonları, cami sonrası vakit geçirilebilecek kafe türü mekanlar düzenlenerek sosyal donatı ile camimizi bütünlemiş olacağız. Bu camiinin bir özelliğide iki ayrı şadırvanının olmasıdır. Bir hayırsever grubu tarafından yaptırılan ikinci şadırvana uygun bir düzenleme getirebilirsek bayanlar şadırvanı olarak ayırmayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
BU CAMİİ DE ENGELLİLERDE DÜŞÜNÜLDÜ
Türkiye’de daha önce yapılan camiilerde engellilere yönelik bir düzenleme olmaması nedeniyle bu konunun atlatıldığına dikkat çeken Yard Doç. Dr. Ali Ergün, kampüs camii imalatını düşünme safhasında proje müelliflerinin de duyarlılıklarıyla engellilerinde ihtiyacını karşılayacak bir dizaynın yapıldığını belirtti. Cami girişinden katlardan katlara geçişlerde, ibadet öncesinde abdest alımından he noktaya kadar engellilere kolaylık sağlayacak şekilde gerekli düzenlemelerin yapıldığını aktaran Ergün; “İnşallah Türkiye çapında örnek olacak prestijli bir camii projesi ile engellilerin ibadetine örnek olacak bir çalışma hayata geçirilecek.” ifadelerini kullandı.
CAMİİ SADE OLACAK
Kampüs camiinin iç dizaynı hakkında bilgi veren Ali Ergün, Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami Yaşatma ve Yaptırma Derneği Başkanı Nurettin Çelik ve diğer hocalarla birlikte camiinin sade olması noktasında mutabık olduklarının altını çizdi. Sadelik kadar görselliği zedeleyecek dizaynlardan özellikle uzak durulacağını anlatan Ergün şunları söyledi: “Tabi malzemelerden yapabildiğimiz kadar iç kısmı düzenlemeyi düşünüyoruz. İçeride tamamen ahşap bir düzenleme yaptık. Ahşap düzenleme için çalıştığımız firma tarafından tasarım yapıldı. İç mekanlarda dekoratif türde ahşabı kullanacağız. Kampüs camiine giren bir kişi kendisini ibadetine huzur ve huşu içerisinde verebilecek. Kişi dikkat dağılmasından ve huzursuzluktan uzak kalarak ibadetini tamamlayacak. Afyonkarahisar ve AKÜ’nün adına yakışır bir camii hizmete girecek. Toplam 32 ton kurşun malzemenin alımı dernek yönetimince yapıldı. Onların işçiliğinede başlanacak. Isıtma sistemi halı altından sağlanacak. Otomasyon sistemi ile ısıtma programlanacak.”
KONTROL HİZMETİNİ
ÜNİVERSİTE SAĞLIYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Cami Yaşatma ve Yaptırma Derneği Başkanı Nurettin Çelik’in yanı sıra dernek yönetimi; İkinci Başkan Av. Ali Rıza Küçükilhan, işadamı İbrahim Alimoğlu, Yard Doç. Dr. Ali Ergün, Kadir Pancaroğlu’ndan oluşuyor. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın da kampüs camii inşaatına destek verirken Rektörlük ve dernek arasında koordinasyonu sağlama amacıyla AKÜ Teknik Eğitim Fakültsi ve Yapı Eğitimi ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Rektörlük Yapı ve Teknik İşler Danışmanı Yard Doç. Dr. Ali Ergün’ü görevlendirdi. AKÜ Yapı ve Teknik İşler Daire Başkanlığı’da kampüs camii inşaatının kontrol hizmetlerinde yer alıyor.
Haber: Burcu Aydın