• Haberler
  • Genel
  • Kampüs Camii, daha ibadete açılmadan örnek oldu

Kampüs Camii, daha ibadete açılmadan örnek oldu

Afyon Kocatepe Üniversitesi’ndeki öğrencilerin ibadet edebilmeleri için yapılan Kampüs Camii’nde hızla mutlu sona doğru ilerleniyor. Daha ibadete açılmadan örnek olan Camii’nin 2011 yazında ibadete açılması hedefleniyor Geçen yılın Temmuz ayında temeli atılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Kampüs Camii’nin kaba inşaatı kubbe bölümü hariç tamamlandı. Hava şartlarının elvermemesi nedeniyle harç imalatında sıkıntı yaşanmasına rağmen Camii’nin 2011 yaz [&hellip]

Kampüs Camii, daha ibadete açılmadan örnek oldu

Afyon Kocatepe Üniversitesi’ndeki öğrencilerin ibadet edebilmeleri için yapılan Kampüs Camii’nde hızla mutlu sona doğru ilerleniyor. Daha ibadete açılmadan örnek olan Camii’nin 2011 yazında ibadete açılması hedefleniyor

Geçen yılın Temmuz ayında temeli atılan Afyon Kocatepe Üniversitesi Kampüs Camii’nin kaba inşaatı kubbe bölümü hariç tamamlandı. Hava şartlarının elvermemesi nedeniyle harç imalatında sıkıntı yaşanmasına rağmen Camii’nin 2011 yaz aylarında ibadete açılması he-defleniyor.
AKÜ Yapı İşleri Daire Başkanı M. Kutay Yıldırım, Kampüs Camii projesi üzerinde titizlikle durduklarını belirterek “Büyük usta Mimar Sinan’ın Süleymaniye ve Selimiye Camiileri’nde 35 desibellik bir ses ayarı yaptığını görüyoruz. Bu camilerde imamın mihrapta konuşmasının cemaatin en arka safındaki kişi tarafından duyulduğunu biliyoruz. Biz de Camii içindeki aküstik düzeninde 35 desibeli yakalamaya çalışıyoruz. Bu anlamda İzmir’den bir firma, bu projeyi bilabedel üstlendi” dedi.
Afyon mermeri
kullanılması öngörülüyor
Camii’nin iç mimarisi ile ilgili de toplantı yapıldığını kaydeden Yıldırım, “İç mimaride Afyonkarahisar mermeri kullanılması öngürülüyor. Mihrapta doğum, yaşam ve ölümü anlatan bölümde, Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde çıkarılan siyah mermeri kullanmak isti-yoruz” diye konuştu.
Kampüs Camii’nin çevre düzenlemesinin de önemli olduğunun altını çizen Yıldırım, “Külliye ve şadırvanın yapımına hava şartlarının iyi olacağını tahmin ettiğimiz Nisan-Mayıs dolaylarında başlayacağız” ifadelerini kullandı.
Finansman
sağlanırsa 3 ay
Kampüs Camii için bir dernek kurulduğunu da hatırlatan AKÜ Yapı İşleri Daire Başkanı M. Kutay Yıldırım, “Biz, bu projenin 2 milyon liraya mal olacağını tahmin etmiştik. Ancak proje içinde iç mimariden, aydınlatmaya, çevre düzenlemesinden ayakkabılığa kadar pek çok ayrıntıda en güzelini bulmak için çabalıyoruz. Bu anlamda 2 milyon liranın üzerine çıkılabilir. Bu konularla Dernek ilgileniyor. Ancak Dernek’ten aldığımız bilgiye göre caminin halıları bir hayırsever tarafından tedarik edilecek. Bu tür hayırlar da gündeme gelebilir. Gerekli finansman sağlanırsa 3 ayda camiyi bitirebiliriz” şeklinde konuştu.
Proje, tescil edildi
AKÜ Kampüs Camii projesinin Afyonkarahisar 5. Noterliği ve Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nce Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında tescil edildiğini hatırlatan Yıldırım, camii daha bitmeten birkaç üniversiteden bu projenin talep edildiğini, camiinin biti-rilmesinin ardından bu projeyi talep eden üniversitelerle paylayabileceklerini söyledi.
5 bin 400 metrekare
AKÜ Kampüs Camii, toplam 5 bin 400 metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Bodrum ve zemin kat bin 400 metrekare, asma kat 100 metrekare olmak üzere bin 500 kişilik tasarlanan cami; Cuma, teravih ve bayram namazları gibi kalabalık ibadetin olduğu zamanlarda avlusu ile birlikte iki bin 500 kişiye çıkabilecek. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme