• Haberler
  • Gündem
  • Kamil Miras'ın bahçesine dokunmayın – Kocatepe Gazetesi

Kamil Miras'ın bahçesine dokunmayın – Kocatepe Gazetesi

Eski adı Öğretmen Lisesi olan, Öğretmen Liseleri'nin faaliyetlerinin son bulması ile adı 'Kamil Miras Anadolu Lisesi' olarak değiştirilen okulda İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası tartışması yaşanıyor. Okulun bahçesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının yapılacağına ilişkin söylentiler, bu söylentilerin resmî makamlarca yalanlanmaması, Lise camiasını harekete geçirdi.BAHÇELER BETON OLMASIN'Anadolu Öğretmen Lisesi ve Kamil Miras Anadolu Lisesi Camiası' [&hellip]

Eski adı Öğretmen Lisesi olan, Öğretmen Liseleri’nin faaliyetlerinin son bulması ile adı “Kamil Miras Anadolu Lisesi” olarak değiştirilen okulda İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası tartışması yaşanıyor. Okulun bahçesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasının yapılacağına ilişkin söylentiler, bu söylentilerin resmî makamlarca yalanlanmaması, Lise camiasını harekete geçirdi.
BAHÇELER BETON OLMASIN
“Anadolu Öğretmen Lisesi ve Kamil Miras Anadolu Lisesi Camiası” adına bir açıklama yapılarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün neden Kamil Miras Lisesi bahçesine inşa edilmemesi gerektiği anlatıldı. Açıklamada, “1848 yılında kurulan öğretmen okullarından aldığı ruhla ileriye doğru başarılı bir çizgide devam eden Afyon Anadolu Öğretmen Lisesi ve öğretmen okullarının kapatılmasının ardından devamı niteliğinde olan Kamil Miras Anadolu Lisesi bu kez de ağaçlarla dolu büyük bahçesine yönelik betonlaşma tehlikesi altındadır. Bu tehlike sadece bahçeye yönelik olmayıp aynı zamanda lisenin yerinde kalma durumuna da doğrudan etki etmektedir. Okulumuzun bahçesi diğer pek çok okula nazaran son derece büyük olmasının yanından zengin ağaçlık bir yapıya da sahiptir. Afyonkarahisar kent merkezinde yeşil alan bakımından zengin nadide bir yerini oluşturmaktadır” denildi.
BİNA İHTİYAÇSA
BOŞ ARAZİDE YAPILSIN
Afyonkarahisar’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapılabilecek birçok boş arazinin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Herbir ağacın değerinin gitgide arttığı bir dönemde, ilimizin düz ova yapısında pek çok uygun arazi varken nadide sayılabilecek,yarım asra yakın ağaçlarıyla zengin bahçemize inşaatın yapılacak olmasını anlayamıyoruz? İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası gerekiyor ise elbette yapılmalıdır, ihtiyaç olan resmi bir kurumun yapılmasına karşı çıkmak gibi anlamsız bir düşüncede elbette değiliz. Ancak diğer resmi kurum ve kuruluş binalarının yapıldıkları yerlere bakarak son derece uygun arazilerin olduğu yerler rahatlıkla görülebilirken ağaçlarla dolu bahçemize Milli Eğitim Müdürlüğü binasının yapılacak olması hem lise camiamız hem de il halkımız tarafından anlaşılabilecek ve kabul edilebilecek bir durum değildir. Keza bundan yıllar önce de okul bahçemize yapılması istenen Halk Eğitim Merkezi binası inşaatı da hem okulumuzdan hem de kamuoyundan gelen yoğun tepkiler üzerine vazgeçilerek yapılmamıştır” ifadelerine yer verildi.
ZENGİN VE TARİHİ DOKU
Kamil Miras Anadolu Lisesi’nin tarihi bir dokuya sahip olduğu hatırlatılan açıklamada, “Nasıl ki Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi (Fen Lisesi), Galatasaray Lisesi, Kabataş Lisesi bulundukları yer ve binalarıyla beraber büyük bir bütünlük içinde kültüre sahip iseler Afyonkarahisar içinde Anadolu Öğretmen/Kamil Miras Anadolu Lisesi büyük ve ağaçlarıyla zengin bahçesiyle bir dokuya ve kültüre sahiptir. Bu dokunun ve kültürünün yok edilecek olması başta öğrenciler olmak üzere okulumuza çok ciddi maddi ve manevi zarar verecektir. Bu durumun eğitime katkısından ziyade zararı olacağı ortadadır” denildi.
>> Murat ARISOY’un haberi

İTİRAZIN 7 GEREKÇESİ

Anadolu Öğretmen Lisesi ve Kamil Miras Anadolu Lisesi Camiası adına yapılan açıklamada, okul bahçesine İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapılmasına 7 gerekçe ile karşı çıkıldı. İşte o gerekçeler:
-Ülkemizde son derece hassas bir dönemden geçerken böyle bir şeyin ortaya çıkması kabul edilebilecek bir durum değildir. Bir bütünlük içerisinde önemli konulara odaklanmamız gerekirken bu tip kararlar üzüntü ve acılarımızı daha da artırmaktadır.
-Olay sadece okulumuz bahçesinin ağaçlarının yok edilecek olması değil, bitki örtüsü kent merkezinde oldukça zayıf olan ilimizin nadide yeşillik merkezlerinden birisinin yok edilecek olmasıdır.
-Okulumuzun bahçesine Milli Eğitim Müdürlüğü binası yapmanın sonucu olarak kalan alan sebebiyle okulun orada devamını fiilen imkânsız kılacaktır.
-Yeni ve güzel bir Milli Eğitim Müdürlüğü binası yapılacak olmasına biz de seviniyor ve destekliyoruz ancak bunun yarım asra yakın ağaçlarla dolu bahçemize değil düzlük, ova olan ilimizde bulunan sayısız çoğunluktaki her yönüyle uygun bir arazi üzerine olmasının hem doğru olacağını düşünüyor hem de büyük bir arzuyla istiyoruz.
-Diğer yandan zengin bir geçmişe ve birikime sahip olan okulumuzu bu durum büyük bir darbe vuracaktır. İlimizin eğitim kalitesi ve başarısı açısından da son derece üzüntü verici istenmeyen sonuçların artması kaçınılmaz olacaktır.
-Geniş bir alana sahip olan bahçemiz kuşları böcekleri ağaçları kaplumbağaları gibi pek çok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Betonlaşma ile bu güzel doğa ortamı tamamen ortadan kalkacaktır. Teneffüste rahat bir nefes alanı bahar aylarında piknik yeri olan bahçemizin bu şekilde ortadan kalkması başta öğrenciler olmak üzere bizi ve herkesi derinden üzecek moral ve motivasyonumuza ciddi zarar verecektir.
-Düz bir yer şekline sahip ilimizde bina için pek çok uygun arazi mevcut iken okulumuzun vazgeçilmez bir parçası ve ağaçlık bakımından zengin bahçemize bina inşa edilecek olmasını istemiyor ve kabul edemiyoruz. Her yönüyle acı ve üzüntü verici bu planın bir an önce değiştirilmesini, her yönüyle uygun bir araziye inşa edilmesini istiyoruz.

Bakmadan Geçme