Kalp sağlığındaki gelişmeler anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Tayfun Aybek, kalp damar hastalıkları tedavisinde ki son gelişmeleri anlattı. Diyetisten Esra Örün “Sağlıklı Beslenme” adlı sunumuyla kalp damar hastalıklarından korunma yolları hakkında bilgiler verdi Esas uğraş damarlarÖzel TOBB ETÜ Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Tayfun Aybek, “Kalp Sağlığı Alanındaki Yenilikler ve Son Teknolojik Gelişmeler” başlıklı bilgilendirme yaptı. Mesleğini [&hellip]
Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Tayfun Aybek, kalp damar hastalıkları tedavisinde ki son gelişmeleri anlattı. Diyetisten Esra Örün “Sağlıklı Beslenme” adlı sunumuyla kalp damar hastalıklarından korunma yolları hakkında bilgiler verdi
Esas uğraş damarlar
Özel TOBB ETÜ Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Tayfun Aybek, “Kalp Sağlığı Alanındaki Yenilikler ve Son Teknolojik Gelişmeler” başlıklı bilgilendirme yaptı. Mesleğini bir parça pilotluğa benzeten Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Tayfun Aybek, çok hassas bir iş olan uçuş içinde bir mürettebat bulunduğunu kaydetti. Kalp damar cerrahisinin de son derece hassas işler yaptığını belirten Aybek, kendi kokpitlerinin de ameliyathane olduğunu söyledi. Ameliyathane de bir kalp ameliyatı için yaklaşık 9 kişinin seferber olmak zorunda kaldığını aktaran Doç. Dr. Tayfun Aybek, her dakikanın kalp ameliyatı esnasında çok büyük bir önem arz ettiğini vurguladı. Kalp damar ameliyatlarında sorumluluğun çok büyük olduğunu ifade eden Aybek; “Bir çok değişik hasta ameliyat oluyor. Yaklaşık 21 yıldır kalp cerrahisi yapıyorum. Tabiki hasta olarak normal, gariban hastalarımız da var. Ama milletvekili, bakan hepsinin göğüs kafesi açıldıktan sonra bizim için kalpleri aynı. Yaptığımız işde hemen hemen aynı. Kimisinin damarları çok kötü kimisinin iyi. Sonuçta böyle bir sorumluluk insanların kalbine dokunmak ekip için tabiki stres anlamına gelir. Ama her şeyin dört dörtlük olması gerekiyor. Ameliyat esnasında zamanla yarışıyoruz. Bizim yaptığımız iş bir uçağı uçurmak değil. Kalbin damarları en çok uğraştığımız iş alanı. Hastalarımızın yüzde70’de damar tıkanıklığı var. Herkesin bildiği üzere damar tıkanıklığı artık bir takım tedavilerle iyileştirilebiliyor. Bunlardan bir tanesi medikal tedavi dediğimiz ilaç tedavisidir. Belli bir süre damar tıkanıklığı ilaçlarla tedavi olabiliyor. Ancak tıkanıklık çok fazlaysa kalp krizi geçirme olasılığı çok fazla olduğu için bunun tedavisine ilaç yetmezse stant ya da balona başvuruluyor.” dedi.
Hastalığın durumu 10 yılda gelişti
Damarlarda basit düzeyde olan darlık olması halinde basit olan darlığın balonla önce açılıp daha sonra içerisine metal bir boşluk denilen stanti yerleştirmek anlamına geldiğini bildiren Doç. Dr. Tayfun Aybek, bu sayede kalbe kan gitmesinin sağlandığını kaydetti. Stantlerin fizyolojik olmadığını vücudun nadirende olsa bunu kabul etmediğini aktaran Dr. Aybek; “Eğer ilaç ve stant yetmiyorsa sonuç cerrahidir. Cerrahi olarak damar değişimi ameliyatı halk arasında tabir edildiği üzere yapıyoruz. Herkesin korktuğu açık kalp ameliyatı ğöğüs kafesinin tamamen ortadan açılmasıyla başlar.
Kalp ve bütün vücut bir makineye bağlanıyor. Vücutta ki bütün kan bu makineye çekiliyor. Tekrar vücuda oksijenlenmiş şekilde veriliyor. Bunun sebebi de ameliyat sırasında kalbi, akciğerleri durdurabilmektir. Elbette bu hastalar için büyük bir problem. Kalp cerrahisinde ki hastaların durumu son 10 yılda da biraz değişti. İlaç ve balon tedavisi de iyice gelişti. Bize gelen hasta profili de değişmeye başladı. Bu bir evrimdir. Her geçen gün daha yaşlı hastalar geliyor. Ameliyat olacak kimseler bize daha geç geliyor. Ön tedavisi yapılmış oluyor. Daha geç gelince de başka hastalıkları beraberinde getiriyorlar. Sadece kalp hastalığı ile değil diğer hastalıklarlada uğraşıyoruz.” diye konuştu. Aybek’in ardından Diyetisten Esra Örün “Sağlıklı Beslenme” adlı sunumunu yaptı. Bilgilendirme toplantısına yoğun ilgi gösterildi. (Kocatepe)