Kalp sağlığı için neler yapmalı?

Fuar Hastanesi Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Uz. Dr. Ali Seydi Özgül, kalp rahatsızlıkları konusunda vatandaşları uyardı. Özgül, kalp hastalıklarının iz bırakan hastalıklar olduğunu kaydetti Fuar Hastanesi Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Uz. Dr. Ali Seydi Özgül, vatandaşları, kalp sağlığı konusunda uyardı. Özgül, “Kalp sağlığınız için en kolay yollardan biri sağlıklı yiyecekleri tüketmektir. Kolesterolünüzü gerekli [&hellip]

Kalp sağlığı için neler yapmalı?

Fuar Hastanesi Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Uz. Dr. Ali Seydi Özgül, kalp rahatsızlıkları konusunda vatandaşları uyardı. Özgül, kalp hastalıklarının iz bırakan hastalıklar olduğunu kaydetti

Fuar Hastanesi Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Uz. Dr. Ali Seydi Özgül, vatandaşları, kalp sağlığı konusunda uyardı. Özgül, “Kalp sağlığınız için en kolay yollardan biri sağlıklı yiyecekleri tüketmektir. Kolesterolünüzü gerekli seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Zeytinyağı, ayçiçeği, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Kırmızı eti mümkün olduğunca yemeyin. Et tercihleriniz balık, hindi, tavuk olsun. Son zamanlarda devekuşu eti de artık piyasada mevcuttur ve önerilmektedir. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun. Sebze ve meyveler, hem lif hem de vitamin ve mineral kaynakları açısından çok zengin besinlerdir. Düşük kalorili olan sebze ve meyveler ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerirler. Bu nedenle mümkünse günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin” dedi.
HASTALARLA EMPATİ KURULMALI
Ailesinde kalp hastası olanların nasıl davranması gerektiğine ilişkin bilgiler de veren Özgül, “Hiçbir zaman yakınınızı (eşinizi-babanızı) hasta olduğu için suçlamayın. Tetkik ve tedavinin her aşamasında onu destekleyin, teşvik edin.
Hastalığın oluşmasında kendinizi de hatalı buluyorsanız, bunu abartılı şekilde telafi etme telaşına girmeyin.
Onun hastalığını hep aklınızda tutun, fakat ona unutturmaya çalışın. Cinsel konularda olabilecek yetersizlik veya isteksizliklerde anlayışlı davranın. Diyetin bir aile programı olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Eşinizin ilaçlarını ve kontrol günlerini yakından takip etmenizin ona yaşama sarılma ve güven duygusu vereceğini unutmayın.
Bu hastalığın ekip çalışmasıyla, yani eş, çocuk, kardeş, yakın arkadaşla daha kolay yenileceğine inanın.
Eşinize yardımcı olmak için siz de sigara içmeyin ve sağlıklı beslenin. Hastanızla iyi bir iletişim kuramıyorsanız bir liyezon psikiyatri uzmanından yardım isteyin” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme