Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kalp sağlığı için bu besinleri tüketin

Kalp sağlığı için bu besinleri tüketin

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Önder Akci, kalp hastalarının tuz tüketimini azaltmaları
gerektiğini belirterek, katı yağlar yerine bitkisel yağların tüketilmesi gerektiğini söyledi

 

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Önder Akci, sağlık bir kalp için beslenmenin önemi hakkında bilgiler verdi.
“ZEYTİNYAĞI KALP VE DAMAR SAĞLIĞI İÇİN SON DERECE FAYDALI”
Kalp hastalarının en çok merak ettiği konuların başında beslenmenin geldiğini kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Önder Akci, “Sağlıklı bir vücut için elliden fazla ve farklı besin öğesine gereksinim vardır. Bazı besinler vardır ki, diğerlerine göre kalp sağlığına daha fazla katkı sağlamaktadır. Bu besinler, damarları temizleyerek ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına önemli katkıları olmaktadır. Doymamış yağ oranı yüksek olan balık ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunan omega 3, tahıl ürünleri, kabuklu kuru yemişler, ayçiçeği, soya ve mısır yağlarında bulunan omega 6 yağ asitleri kalp dostu besinlerdir. Hem kalp ritmini düzenlerler hem de kanın pıhtılaşmasını azaltırlar. Zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi besinler kandaki kolesterol miktarını azaltır. Zeytinyağı özellikle kalp ve damar sağlığı açısından son derece yararlı bir besin.” dedi.
“TUZ TÜKETİMİ AZALTILMALI”
Kalp hastalarının tuz tüketimini azaltmaları gerektiği belirten Önder Akcin, “Günlük alınan kalori miktarı azaltılmalı Katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, fındık yağı,, ayçiçeği yağı, soya ve mısırözü yağları) düzenli ve belirli düzeylerde tüketilmelidir. Balık tüketimi artırılmalıdır. Kırmızı et tüketimi haftada bir olarak sınırlandırılmalıdır. Tavuk ve hindi gibi beyaz et tüketimine ağırlık verilmelidir. Yağ içeriği yüksek poğaça, cips, kek, pasta gibi gıdalar tüketilmemelidir. Besinler pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Günlük öğün sayısı artırılmalı ve az yenilmeli. Alkol alımı azaltılmalı mümkünse kesilmeli, sigara tüketilmemelidir. Haftada 3 kez en az 20 dakika egzersiz yapılmalıdır. Basit şeker içeren tatlılar ve rafine edilmiş gıdalar yerine posa içeriği yüksek, saflaştırılmış tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyve alımı artırılmalıdır. Uzak durulması gereken en önemli besin maddesi un şeker ve tuzdur. Pasta, poğaça, kek, hazır gıdaların tüketilmesi azaltılmalıdır. Yağ oranı yüksek olan yiyecekler, mevcut koroner kalp hastalıklarını tetiklediği gibi, kötü kolesterol düzeyini artırarak bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yüksek tansiyon ise kalp hastalıklarına yol açabildiği gibi böbrek yetmezliği ve felce neden olabiliyor. Ancak yemeklerde tuzu (sodyumu) azaltmak, yüksek tansiyon hastalarında kan basıncının düşürülmesine yardımcı oluyor.” diye konuştu.