Kalp hastalarına sıcak hava uyarısı
Hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte yükselen nemin kalp damar hastalarında sıkıntılara yol açabileceğini belirten Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Bıyık, yüksek tansiyonla birlikte beyin kanaması, inme, kalp krizi gibi hastalıklara neden olabileceğini söyledi Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Bıyık, yükselen nemin, damarlarında sorun olan kişilerde oksijen ihtiyacının artmasına, kalp kapaklarında sıkıntı [&hellip]
Hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte yükselen nemin kalp damar hastalarında sıkıntılara yol açabileceğini belirten Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Bıyık, yüksek tansiyonla birlikte beyin kanaması, inme, kalp krizi gibi hastalıklara neden olabileceğini söyledi
Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Bıyık, yükselen nemin, damarlarında sorun olan kişilerde oksijen ihtiyacının artmasına, kalp kapaklarında sıkıntı yaşayan veya kalp yetmezliği olan hastalarda, akciğerlerde sıvı göllenmesi, ayaklarda şişliklerin artması gibi, kalp yetmezliği bulgularının kötüleşmesine neden olabileceğini açıkladı.
BOL SU İÇİLMELİ
Kardiyolog İsmail Bıyık, aşırı sıcakların, damar kasılmalarına ve kalbe giden kan akımı dengesinin bozulmasına neden olabileceğini belirtti. Dr. Bıyık; “Aşırı nem ve buharlaşma ile birlikte, yeterli sıvı da alınmazsa kan koyulaşır ve pıhtılaşma eğiliminde artma olur. Tüm bu mekanizmalar özellikle kalp hastalarında damar problemini artıran ve krize davetiye çıkartan nedenler arasında yer alıyor. Aşırı egzersiz kalbi yorarak kalp krizi riskini arttırır. Sıcak hava ve aşırı güneş; kalp hastalarında efor gücünde ve kalbinin gücünde azalma gibi olumsuz etkilere yol açabilir. Bu da kişiyi zor durumda bırakabilir.” dedi.
GENEL ÖNLEMLER NET
Kardiyolog Bıyık, sıcağa bağlı problemlerden kaçınmak için alınabilecek genel önlemleri şöyle sıraladı: “Bol su için, alkol, kafein ve şekerli içeceklerden, sigaradan kaçının. Sıcak saatlerde aktivitenizi azaltın veya yürüyüş, egzersiz, spor yapmayın. Gölgelik alanlarda oturun ve güneşle temas eden yerlerinize korunma faktörü yüksek faktör 15 ve üstü güneş kremi sürün. Dış ortama sıcaklığın fazla olmadığı saatlerde, havanın serinlediği sabah ve akşamüstü saatlerinde yürüyüş yapın. Klimalı serin ortamlarda kalın. Hafif, hava geçiren pamuklu, gevşek ve açık renk giysiler giyin. Açık renk geniş siperlikleri şapka ve güneş gözlüğü kullanın. Yüksek protein içeren et ve kuruyemiş gibi yiyecekleri az kullanın. Sık ve az miktarlarda sindirimi kolay yiyecekler tüketin. Bol sebze meyve yiyin.” (Kocatepe)