Kalp hastaları için oruç riskli olabilir

Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Oğuz, kalp hastalığı olanların oruç tutmalarının riskli olabileceğini belirtti Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Oğuz, kalp hastalarını oruç tutmamaları konusunda uyardı. Oğuz, Ramazan ayının yaz mevsimine denk geldiğini hatırlatarak 'Temmuz sıcakları uzun günler birleşince 16 saatlik açlık, kalp hastaları için tehlikeli olabilir. Bu süre içinde hayati [&hellip]

Kalp hastaları için oruç riskli olabilir

Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Oğuz, kalp hastalığı olanların oruç tutmalarının riskli olabileceğini belirtti

Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Oğuz, kalp hastalarını oruç tutmamaları konusunda uyardı. Oğuz, Ramazan ayının yaz mevsimine denk geldiğini hatırlatarak “Temmuz sıcakları uzun günler birleşince 16 saatlik açlık, kalp hastaları için tehlikeli olabilir. Bu süre içinde hayati ilaçlarını uygun aralıkla alamayacakları gibi, hastaların elektrolit, su ve tuz kaybı da dikkate alınmalıdır. 16 saat boyunca yeterli su alınamaması tansiyon düşüklüğü, fenalık hissi ile sonuçlanarak kalpte sorunlar oluşturabilir. Kanın koyulaşmasına bağlı olarak toplardamar tıkanmaları ve koroner damarların tıkanmasına bağlı kalp krizi, beyin damarlarının tıkanmasına bağlı felç olabilir” dedi.
KİMLER DİKKAT ETMELİ?
Oruç tutması riskli olan kişiler hakkında bilgi veren Fatih Oğuz, “Son 1 yıl içinde kalp krizi geçirenler, kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz hipertansiyon hastaları, kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir” diye konuştu.
SAĞLIĞI KORUMAK İÇİN
NELER YAPILMALI
Kronik hastalıkları olan kişilerin oruç tutarken doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Oğuz, “Oruç tutma kararından önce kendinizi takip eden doktorunuzla görüşün.
Ramazan ayı çok sıcak ve uzun günlere geldiği için uzun süreli susuzluk ve açlık sonucunda yaşayabileceğiniz problemleri öğrenin. İftarda çabuk ve çok miktarda yemek yemekten kaçının. Akdeniz mutfağı dediğimiz sebze ve salata ağırlıklı, et olarak da balığın tercih edildiği beslenme biçimini tercih edin. Yağlı yemeklerden uzak durun. Çok hızlı ve yağlı yemekler tüketmeniz mide ve bağırsak sistemine giden kan miktarı artışı nedeniyle kalbinizin de iş yükünü artıracaktır. Bu da ani kalp krizlerine neden olabilir. Günlük ihtiyacınız olan besin miktarını iftarla sahur arasında bölüştürerek azar azar ve sık alın. Hekiminizin tarafından başka bir şey önerilmediyse en az 2 litre suyu iftarla sahur arasında tüketin” ifadelerini kullandı.
ÖĞLEDEN SONRA UYKU İYİ GELİR
Oruç tutmak isteyenlerin öğle saatinden sonra 1-2 saatlik uykuyla kendilerini zinde hissedeceklerini aktaran Oğuz, “Ramazan boyunca öğle saatlerinde ya da öğle sonrası 1-2 saatlik uyku, son derece dinlendiricidir, açlık ve susuzluğun yarattığı stresi azaltır. Uyuduktan sonra geri kalan zamanı daha verimli değerlendirmeyi sağlar. Öğle uykusu uyuyanların uyumayanlara göre kalp krizi geçirme riski yarı yarıya düşmektedir. Çünkü uykuda beden ile birlikte ruhsal dinlenme de vardır. Fizik olarak uykusuzluğa dayanılabilir ama ruhsal olarak dayanmak mümkün değildir. Eğer hafta içi gündüz uykusu mümkün değilse hafta sonu çok iyi uyumaya özen gösterilmelidir” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme