Kalp Ameliyatları İçin Yerli Teknoloji ASELSAN'dan
ASELSAN, kalp ameliyatları için yerli imkanlarla geliştirdiği Kalp Akciğer Cihazı'nı, Expomed Fuarı'nda tanıttı. ASELSAN'ın geliştirdiği bu cihaz tasarımda 3 ödül kazandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1975 yılında kurulan ASELSAN, bugün savunma sanayiinden haberleşme sistemlerine, güvenlikten sağlık teknolojilerine kadar geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. Yüksek teknoloji ürünleriyle adından söz ettiren şirket, son dönemde sağlık teknolojilerine yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. ASELSAN, sadece savunma sanayiinde değil, stratejik öneme sahip diğer sektörlerde de Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma yolunda ilerliyor.
SAVUNMADAN SAĞLIĞA YENİ HEDEFLER
ASELSAN, yerli imkânlarla geliştirdiği Kalp Akciğer Cihazı’nı İstanbul’da düzenlenen Expomed Fuarı’nda tanıtarak sağlık teknolojileri alanındaki önemli başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan testlerde başarılı sonuçlar elde eden ASELSAN’ın ürettiği bu hayati cihaz, açık kalp ameliyatları sırasında kalp ve akciğerin işlevlerini geçici olarak üstlenerek hastaların hayatını destekleyecek.
UZMANLARLA GELİŞTİRİLDİ
Tanıtım programına Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun da katıldığı, 2020 yılında başlatılan çalışmalar sonucu geliştirilen Kalp Akciğer Cihazı, yaşam destek sistemleri alanında ileri teknolojiyi temsil ediyor. Geliştirme sürecinde alanında uzman doktorlar ve perfüzyonistler aktif olarak rol aldığı bu cihaz ile, sağlık sektörü ile savunma sanayiinin etkili bir iş birliği sergilediğini gösteriyor.
TASARIMDA ULUSLARARASI BAŞARI
Yerli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen cihaz, endüstriyel tasarımıyla uluslararası alanda beğeni toplamış ve If Design, A’Design ile IDA Design gibi prestijli ödüllerin sahibi oldu. Ayrıca bu başarı, cihazın teknik yeterliliği kadar kullanıcı dostu tasarım anlayışını da gözler önüne seriyor.
KLİNİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle yürütülen klinik süreçte ise, cihazın 2026 yılında Türkiye genelindeki hastanelerde kullanıma sunulmasını hedefleniyor. Böylelikle açık kalp ameliyatlarındaki dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalması planlanıyor.