'Kalkınmanın itici gücü jeotermal olacak'
Jeotermal Enerji Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli’nde konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar'ın jeotermal kaynaklı kalkınmasının devam edeceğini vurgulayarak, kentin jeotermal bağlantılı kalkınmasının devam edeceğini ve itici gücünün jeotermal olacağını söyledi Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Jeotermal Enerji Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törenle başladı. Afyonkarahisar Jeotermal Turizm [&hellip]
Jeotermal Enerji Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli’nde konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar’ın jeotermal kaynaklı kalkınmasının devam edeceğini vurgulayarak, kentin jeotermal bağlantılı kalkınmasının devam edeceğini ve itici gücünün jeotermal olacağını söyledi
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Jeotermal Enerji Teknolojileri Çalıştayı ve Paneli Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törenle başladı.
Afyonkarahisar Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş. (AFJET) sponsorluğunda düzenlenen etkinliğin açılış törenine Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Afyonkarahisar Belediye Başkan Vekili Süleyman Karakuş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker ve Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Asli Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, AFJET Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk ile TÜBA Konsey Üyesi öğretim üyeleri, fakülte dekanları, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın mesajının okunmasının ardından programın açış konuşmasını gerçekleştiren TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü ve Asli Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Enerji Çalışma Grubu olarak aktif bir şekilde faaliyete başladıkları 2017 yılından beri Türkiye’de bilim ve teknoloji boyutunda öne çıkan çalışmalar yaptıklarını söyledi. Dinçer, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş, rüzgar ve ülkemiz için büyük önem arz eden nükleer ve yine ülkemizde önemli derecede kaynak sayılan temiz kömür odaklandığımız konular arasında yer alıyor. Yenilenebilir enerjilerin aktif kullanımına yönelik yaptığımız çalıştaylar ve geliştirdiğimiz bilimsel teknolojileri gerek ülkemizle ve gerekse bilim insanlarımızla paylaşıyoruz.” diye konuştu.
“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA TALEP ARTMAKTA”
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise enerjinin, toplumların vazgeçilmez ihtiyacı olduğunu ifade etti. Ülkelerin enerjiye olan talebi arttıkça yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin de aynı oranda arttığını ve bu kaynakların sürdürülebilir ve temiz enerji olmalarından dolayı da her geçen gün daha önemli hale geldiğini söyleyen Karakaş, “Bu bağlamda; jeotermal sektörü, gittikçe büyümekte; yatırımlar ve AR-GE çalışmaları da gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada küresel ısınma ve çevresel etkilere bağlı olarak, fosil yakıtlara olan talep azalmakta, buna karşın yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep ise artmaktadır. Dünya genelinde 2018 yılındaki enerji tüketimi yaklaşık 13,8 milyar ton petrol eşdeğerinde olup bu değerin sadece yüzde 10’luk bir bölümü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmaktadır. Ülkemiz, jeotermal kaynakları açısından Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler ve Endonezya gibi ülkeler ile birlikte dünyada en ön sıralarda yer almaktadır.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR JEOTERMAL KULLANIMINDA ÖRNEK ŞEHİR”
Türkiye’de jeotermal sahaların büyük kısmının Batı Anadolu’da yer aldığını ve Afyonkarahisar’ın da oldukça önemli jeotermal kaynaklara sahip olduğunu belirten Karakaş, “Jeotermal enerjinin entegre kullanımı konusunda örnek şehir olarak gösterilebilecek olan Afyonkarahisar’da, gerek şehir merkezi ve gerekse ilçelerde AFJET, SANJET gibi kurumlar ve özel firmalar vasıtasıyla yaklaşık 40 bin konut ve 1 milyon metrekare sera ısıtılması sağlanmakta, ayrıca 27 bin yatak kapasiteli termal turizm tesislerinde jeotermal sudan yararlanılmaktadır. Bunun yanında 3 megawatt elektrik üretilmekte ve kurutma işlevi de jeotermal enerji üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tüm bunlara ek olarak kendi enerjisini üreten yeşil bir üniversite olmayı hedefleyen üniversitemizde merkez kampüsteki tüm binalar jeotermal su ile ısıtılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“AFYONKARAHİSAR JEOTERMAL KONUŞMAK İÇİN EN UYGUN YER”
Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise jeotermal konusunu konuşmak için neden Afyonkarahisar’ı seçtiklerini anlattı. Şeker, “Afyonkarahisar jeotermalde örnek gösterilen ve sistemi entegre olarak kurgulayıp geri dönüşümü ve çevreyi düşünerek hareket eden, ülkemize ve dünyaya örnek gösterilecek bir uygulama içerisindedir. O yüzden jeotermal konusunu konuşmak için ülkemizdeki en güzel yer Afyonkarahisar olur dedik.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR’IN DİNAMİZMİNDE JEOTERMAL VAR”
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise Afyonkarahisar’ın dinamizmini sağlayan en önemli unsurun jeotermal olduğunu ifade etti. Tutulmaz, “Ne zaman ki jeotermal kullanılmaya başlandı, o günden itibaren Afyonkarahisar kendinden bahsettirmeye başladı. Böyle güzel ve enerji ile bağlantılı bir toplantıya ev sahipliği yapmış olmanın mutluluğunu yaşadığımı öncelikle ifade etmek isterim. Afyonkarahisar’ımızın gelişmesinin, kalkınmasının, dinamizminin temelinde jeotermal var.” dedi.
Yıllardan beri jeotermalin var olduğunu ama hamam kültürünün bir parçası olarak kaldığını dile getiren Tutulmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Son 20 yılda özellikle ısınmada kullanma ile beraber, daha sonra termal turizmde kullanıma başlayan jeotermal çok önemli bir noktaya geldi. İlimiz açısından baktığımızda bu toplantıya sponsor olan AFJET’in kurulmasıyla beraber Afyonkarahisar’da jeotermalin önemi her geçen gün arttı ve çeşitlenerek devam etti. Bugün jeotermal enerjiyi gerçekten entegre bir şekilde kullanabilen belki de tek il Afyonkarahisar. Jeotermal suyun çıkması ile elektrik enerjisi üretiyoruz, merkezde ve Sandıklı’da 40 bin konut ısıtıyoruz. Turizmde, otellerde bunu kullanıyoruz. Yüzde 92’lik bölümünü merkezde yeniden geri gönderiyoruz. Bu hem enerjimizin boşa harcanmamasını hem de bir kaynaktan birçok alanda verim elde etmemizi sağlıyor. Üniversite hastanemizde 150 yataklı jeotermal su ile fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü verimli bir şekilde çalışıyor. Esas önümüzdeki süreçte yapmayı planladığımız termal kent ile birlikte inşallah Afyonkarahisar’ın jeotermali de sağlıkta çok verimli bir şekilde kullandığını hep birlikte göreceğiz. Türkiye’nin gurur duyacağı önemli bir kazanımı da inşallah sağlık alanında da gerçekleştirmiş olacağız. Şu an ilçelerimiz dahil 5 ana bölgemizde jeotermal suyumuz var. 4’ü verimli kullanılıyor. Yine bir girişimcimiz bir ilçemizde sağlıkla ilgili olarak önemli bir yatırımı jeotermal su ile bağlantılı olarak kuracak. Bunların hepsi bizim önümüzdeki süreçte Afyonkarahisar’ımızın jeotermal bağlantılı kalkınmasına devam edeceğini ve itici gücünün jeotermal olacağını gösteriyor.”
Jeotermal Enerji Teknolojileri Çalıştayı açış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız’ın yaptığı ilk oturumla devam etti.