• Haberler
  • Genel
  • “Kalkınmada gelecek nesiller de düşünülmeli”

“Kalkınmada gelecek nesiller de düşünülmeli”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Zafer Kalkınma Ajansı’nın Korel Termal Otel’deki toplantısına katıldı. Yılmaz, kalkınmanın gelecek nesilleri de düşünerek gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Zafer Kalkınma Ajansı’nın Afyonkarahisar Korel Termal Otel’de Sosyal Altyapı ve Sosyal Kalkınma destek çağrılarının açıklandığı toplantıya katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada kalkınma kavramının sadece ekonomik anlamda ele alınmasının eksik kalacağını [&hellip]

"Kalkınmada gelecek nesiller de düşünülmeli"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Zafer Kalkınma Ajansı’nın Korel Termal Otel’deki toplantısına katıldı. Yılmaz, kalkınmanın gelecek nesilleri de düşünerek gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Zafer Kalkınma Ajansı’nın Afyonkarahisar Korel Termal Otel’de Sosyal Altyapı ve Sosyal Kalkınma destek çağrılarının açıklandığı toplantıya katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada kalkınma kavramının sadece ekonomik anlamda ele alınmasının eksik kalacağını kaydetti.
Yılmaz, “Biz kalkınma kavramını ekonomiden ibaret görmüyoruz. Ekonomi bunun bir boyutu. Diğer boyutu sosyal boyutu. Diğer boyutu, çevre boyutu, nesiller arası dengeyi gözeterek kalkınma olmalı. Gelecek nesiller de düşünülmeli” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ŞART
Kalkınmanın sürdürülebilir olması gerektiğini hatırlatan Bakan Yılmaz, Afyonkarahisar’da olduğu için jeotermal enerjiden örnek verdi. Yılmaz, “Jeotermal kaynakları hor bir şekilde kullanırsak tabii ki yanlış yapmış oluruz. Sürdürülebilir bir kalkınma sağlamamış oluruz. Bugünkü nesille gelecek nesiller arasında dengeyi gözeteceğiz. Buna kapsayıcı kalkınma olarak da yaklaşabilirsiniz. Herkesin bu sürece katkısını sağlayan bir kalkınma anlayışı, kalkınmanın nimetlerini her kesime yayan bir anlayış. Sadece dar gruplara refah sunan bir kalkınmanın kimseye faydası yok. Bizim anlayışımız kucaklayıcı,kapsayıcı bir kalkınma anlayışıdır. İstediğiniz kadar kişi başına düşen geliriniz çok olsun, iyi bir hukuk devleti değilseniz ileri bir ülke kabul edilmiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
İDARİ DEĞİL, EKONİMİK HAVZALAR
Türkiye’de 26 kalkınma ajansının bulunduğunu belirten Bakan Yılmaz, tüm kalkınma unsurlarının birlikte düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, kalkınma ajanslarının ekonomik havzalar oluşturduğuna dikkat çekerek Ankara’da oturarak hiçbir bölgenin sorununu çözemeyeceklerini belirtti. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Kalkınma ajanslarımız herbiri kendi bölgesi ile ilgili aynı şeyleri yapıyor. Sadece Ankara’da oturarak Trakya’nın, Ege’nin, doğunun potansiyelini tespit etmemiz mümkün değil. Kalkınma bilgi ile olur. Kendinizi, bölgenizi tanımazsanız, bölgenizin fırsatlarını potansiyelini iyi analiz etmezseniz ülke kalkınmaz. Tek tek bütün illerinin röntgeninin, hatta MR’ının çekilmesi lazım. Göreceğiz, neler yapabileceğimizi, hangi potansiyellere sahip olduğumuzu görmemiz lazım. Her yörenin tek tek kendine özgü özellikleri, üstünlükleri var. Küresel dünyada küçük olsun bizim olsun mantığıyla gidemiyorsunuz. Firmalar da yapsa yanlış, yöreler yapsa da yanlış. Biz Türkiye’de 26 ajans kurarken herbirinin belli bir ölçekte olmasına dikkat ettik. 4 ilimizi birleştirdik ve bir tane ekonomik havza olarak ilan ettik. İdari değil ekonomik havza olarak ilan ettik.”
BÖLGESEL VERİMLİLİK ARTIYOR
Kalkınma ajanslarında hatır gönül için değil, projenin bölgeye ve ülkeye katkısının göz önünde bulundurularak verildiğini vurgulayan Yılmaz, kalkınma ajanslarında yetişen elemanların, birkaç yıl sonra çok önemli yerlere geleceğine inandığını kaydetti.
Avrupa Birliği’nin bölgesel kalkınma formülüyle bugünkü haline geldiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bugünkü dünyada bölgesel gelişme tüm yörelerimize lazım. Rekabet eksenli bölgesel kalkınma var çünkü. Avrupa Birliği şunnu farkında: Yenilik, sanayi-üniversite işbirliği bölgelerde gelişiyor. Kalkınma Ajansları böyle bir anlayışın ürünü. Adeta bir kalkınma seferberliği. Anadolu’nun her karışında, bütün enerjimizin devreye girmesiyle bir kalkınma seferberliği var. Bu bir yarış. Siz istediğiniz kadar koşun, hareket edin, ulaşmak istediğiniz hedef de hareketli. Rakiplerimiz de ilerleme halinde. Onların hızından daha hızlı olarak onları geçebiliriz. Daha fazla beden ve akıl teri dökerek onları geçebiliriz. Daha çok işbirlikleri geliştirerek, daha çok çalışarak hedefe ulaşabiliriz. Ajanslarımızın asıl mahareti kalkınmanın değişik ayaklarını bir araya getirmesidir.”
VALİLER, HEDİYE TAKDİM ETTİ
Toplantıda Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Özmen de birer sunum yaptı. Toplantının ardından Bakan Cevdet Yılmaz’a Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak Valileri tarafından hediyeler takdim edildi. (Kocatepe)

Toplumsal gelişim için birebir

Zafer Kalkınma Ajansı’nın “Sosyal Kalkınma” mali destek programı kapsamında uygulanacak projeler ile, TR33 Bölgesi’nde, sosyal yaşam olanaklarının gelişmesi; dezavantajlı grupların hizmetlere erişiminin sağlanması; beşeri ve sosyal sermayenin gelişimine katkı sağlanması ve kırsalda yaşam kalitesinin artması hedefleniyor. Toplamda 9 milyon 800 bin TL bütçesi olan Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında proje başına 25 bin TL ile 200 bin TL arasında hibe desteği sağlanacak.
“Sosyal Altyapı” mali destek programıyla da sosyal konularda yapılacak küçük ölçekli altyapı projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. 7 buçuk milyon TL bütçeye sahip olan Sosyal Altyapı Mali Destek Programı kapsamında proje başına 100 bin TL ile 500 bin TL arasında hibe desteği verilecek.
Programlara TR33 Bölgesi’nde yer alan kamu kurumları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, OSB ve KSS ile üniversiteler gibi kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar başvuru yapabilecek. Her iki programa da 25 Ocak 2013 Cuma günü saat 17.00’a kadar başvuru yapılabilecek.
Zafer Kalkınma Ajansı mali destek programlarını, 12 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilecek açılış toplantısının ardından Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde merkez ve ilçelerde düzenleyeceği bilgilendirme toplantıları ile bölge paydaşlarına anlatacak. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme