• Haberler
  • Genel
  • Kalkınma raporu, Birleşmiş Milletler’e iletilecek

Kalkınma raporu, Birleşmiş Milletler’e iletilecek

Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörlüğü'nün üstlendiği, Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteği ile yapılan 'Binyıl Kalkınma Hedefleri' toplantısı Kütahya'da gerçekleştirildi. Katılımcılar Birleşmiş Milletler'e raporlanmak üzere bölge için öncelikli kalkınma konularını görüştüler. Bölgenin istişare toplantıları yapmak üzere 26 bölge arasından seçilen üç bölgeden biri olması önem arz ediyor 2015 yılından sonraki kalkınma gündemini belirlemek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan [&hellip]

Kalkınma raporu, Birleşmiş Milletler'e iletilecek

Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörlüğü’nün üstlendiği, Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteği ile yapılan “Binyıl Kalkınma Hedefleri” toplantısı Kütahya’da gerçekleştirildi. Katılımcılar Birleşmiş Milletler’e raporlanmak üzere bölge için öncelikli kalkınma konularını görüştüler. Bölgenin istişare toplantıları yapmak üzere 26 bölge arasından seçilen üç bölgeden biri olması önem arz ediyor

2015 yılından sonraki kalkınma gündemini belirlemek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan süreç kapsamında Ankara’da yapılan tematik toplantıların çıktılarını sunmak ve kalkınma öncelikleri hakkında TR33 Bölgesi’nden paydaşlarımızın fikirlerini almak üzere 13 Aralık 2012 Perşembe günü Kütahya’da bir toplantı gerçekleştirildi. BM Koordinasyon Ofisi’nden ve Zafer Kalkınma Ajansı’ndan yetkililerin organize ettiği toplantıya Afyonkarahisar ve Kütahya illerinden sivil toplum kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, akademisyenler ve konuyla ilgili bazı il müdürlükleri katılım sağladı.
KALKINMA İLE İLGİLİ BİLGİLER VERİLDİ
Ajans Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen yaptığı açılış konuşmasında kalkınmanın sosyal boyutuna dikkat çekerek kadın istihdamı, dezavantajlı grupların toplumdaki konumunun iyileştirilmesi gibi konuların önemini vurguladı. Özmen’in ardından kürsüye gelen BM Koordinasyon Ofisi Sorumlusu Halide Çaylan kalkınma gündeminin belirlenmesine ilişkin süreç hakkında katılımcılara bilgi verdi; tüm yönleriyle kalkınmanın sağlanabilmesi için bireylerin bakış açılarını değiştirmeleri gerektiğini ve bunun uzun vadede gerçekleşeceğini belirtti.
Moderatörlüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kezban Çelik’in yaptığı toplantının ilk oturumunda katılımcılar TR33 Bölgesi’ne ve illere ilişkin sorunların tespitinde bulundu. Yapılan konuşmalarda girişimcilik ve modern yaşama adaptasyon gibi kavramlar vurgulandı ve bu konulardaki eksikliğin kalkınmanın önünde bir engel teşkil ettiği belirtildi. Katılımcılar ayrıca Bölge genelinde altyapı eksikliklerinin giderilmesi, sanayileşmenin artması, sosyal yaşamın cazip hale getirilmesi gibi konulara da değindi. İlerleyen oturumlarda ise katılımcılar bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulundular. Yapılan istişare neticesinde eğitim ve yönetişim TR33 Bölgesi’nin kalkınmasında öncelikli konular olarak belirlendi.
Toplantı, katılımcıların 2023 yılında Türkiye’yi nasıl görmek istediklerini ve belirledikleri öncelikler kapsamında bu hedefleri gerçekleştirmek üzere neler yapılabileceğini anlattıkları oturumun ardından sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme