Kalkınma, ajanslarla gerçekleşecek – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesinde faaliyetlerini yürüten Zafer Kalkınma Ajansı’nın “Bölgesel Kalkınma Çalışma Grubu Toplantısı”nın üçüncüsü, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda kalkınma ajanslarının öneminden bahsedildi . Bölgesel Kalkınma Çalışma Grubu Toplantısı”na Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, TR33 Bölgesi’ndeki Afyon Kocatepe, Celal Bayar, Dumlupınar ve Uşak [&hellip]
Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinden oluşan TR33 Bölgesinde faaliyetlerini yürüten Zafer Kalkınma Ajansı’nın “Bölgesel Kalkınma Çalışma Grubu Toplantısı”nın üçüncüsü, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin (AKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda kalkınma ajanslarının öneminden bahsedildi
“3. Bölgesel Kalkınma Çalışma Grubu Toplantısı”na Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, TR33 Bölgesi’ndeki Afyon Kocatepe, Celal Bayar, Dumlupınar ve Uşak Üniversitelerinin bölgesel kalkınma alanında uzman akademisyenleri ile Zafer Kalkınma Ajansı uzmanları katıldılar.
AJANSLAR ETKİN OLACAK
Üç oturum halinde düzenlenen toplantının açılış oturumu, ANS Kampusü Sosyal Tesisler Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Toplantının açılış oturumunda bir konuşma yapan Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen “Bölgesel Rekabetçilik Stratejisi” başlıklı sunumunda, Ajans olarak hazırladıkları girişimcilik ve istihdam stratejileri ve eylem planları ile ilgili bilgiler verdi. Dr. Özmen konuşmasında, “Ajans olarak, gelecek 10 yılın planlanması kapsamında faaliyet yürütmek durumundayız. Ülke olarak, 10. Kalkınma Planı düzenine giriyoruz ve 2023 yılına kadar bir kalkınma planı hazırlama süreci yaşayacağız. Bunun içerisinde bölgesel gelişme isimli bir bileşen olacak ve bu bileşenin içerisini de Kalkınma Ajansları dolduracak. Yani, Türkiye’nin 10. Kalkınma Planı içerisinde yer alacak olan bölgesel gelişme bileşeni kapsamındaki her türlü unsur, Kalkınma Ajanslarının ve dolayısıyla ajansların etki alanındaki kurumların katkılarıyla gerçekleşecektir” dedi.
2020 VİZYONUNA HAZIRLIK
Avrupa Birliği’nin 2020 vizyonu için ulaşılması gereken hedeflerin olduğuna dikkat çeken Özmen, “Ajanslar olarak bunu yaparken, nihai anlamda bir plan bütünlüğü sağlama anlamında uymamız gereken hedefler var. Bunlardan biri, Avrupa Birliği’nin (AB) 2020 Vizyonu adı altında ortaya koyduğu hedefler. Bu hedefler içerisinde, özellikle bölgesel gelişme anlamında ve genel kalkınma anlamında üç temel bileşen var. Bunlar; bilgi ve yenilikçiliğe dayalı bir ekonomik kalkınma, kaynakları daha etkin kullanan, daha yeşil ve rekabetçi bir ekonomik yapıya dönüşüm, ekonomik, sosyal ve mekânsal birlikteliği sağlayan yüksek istihdam oranlı büyümedir. Bizlerin de bu hedeflere uymayı ya da bunlara yaklaşmayı kendimize hedef edinmemiz lazım” diye konuştu.
REKABETÇİLİK VE KALİTE ÖN PLANDA
Ulusal ölçekteki 10. Kalkınma Planı’nın genel hedeflerine de değinen Dr. Özmen, Zafer Kalkınma Ajansı’nın ortaya koyacağı TR33 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı ile ilgili bilgi vererek, Bölge Planı’nın rekabetçilik ve yaşam kalitesi olmak üzere iki temel dayanağının bulunduğunu ve bunlardan rekabetçilik ile ilgili bölgesel beş strateji ve eylem planı geliştirme çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Dr. Özmen, bunlardan TR33 Bölgesi Girişimcilik ve Beşeri Sermaye Stratejisine fiili olarak başladıklarını da sözlerine ekledi.
SORUNLARIN TANIMLANMASINDA
GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR
Ardından EDUSER Eğitim Danışmanlık ve Uzmanlık Hizmetleri şirketinin kurucularından İzzet Çevik tarafından “Bölgesel İstihdam Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlama Çalışması” başlıklı bir sunum yapıldı. Çevik konuşmasında, veri kullanımı ve bilgi üretimi konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinerek, sorunların tanımlanmasında karşılaşılan güçlükleri, “hazırlık yapılmadan toplantıya katılma, sorunlara paylaşılmış vizyon penceresinden bakmadaki yetersizlikler, sorunlar ile sonuçların birbirine karıştırılması, görülen şeylerin hemen sorun olarak algılanması, bilgiye dayalı sorun tanımlamadaki yetersizlikler, sorunların biliniyor sanılması” şeklinde ifade etti. Çevik, çözüm üretme konusunda ise, her sorunun tek çözümü olduğu algısının ve akla ilk gelen şeyin çözüm sanılması alışkanlığın��n karşılaşılan güçlükler arasında olduğunu belirtti.
ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENDİ
Toplantı, Ankara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (İKDAM) Müdürü, Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Varçın’ın “Sosyal Araştırmadan Sosyal Politikaya” başlıklı sunumunun ardından öğleden sonra gerçekleştirilen “Akademik Etkinlikler Grubu”, “Araştırma ve Analiz Grubu”, İnovasyon Grubu” ve “Proje Fikirleri ve Uygulamaları Grubu” isimli alt çalışma gruplarının eşzamanlı yaptıkları çalıştaylarla devam etti. Toplantı, çalışma gruplarına üye tüm akademisyenlerin yer aldığı değerlendirme oturumunun ardından sona erdi. (Kocatepe)