'Kalkınma Ajansı, hayır kurumu değildir'

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, Kalkınma Ajansı faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Özmen, 'Zafer Kalkınma Ajansı, hayır kurumu değildir' dedi Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, Kalkınma Ajansı'nın işleyişi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Özmen, 'Zafer Kalkınma Ajansı bir hayır kurumu değildir Ajans kişilere ve kurumlara destek vermez. Ajans her dönem, her tip [&hellip]

“Kalkınma Ajansı, hayır kurumu değildir”

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, Kalkınma Ajansı faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Özmen, “Zafer Kalkınma Ajansı, hayır kurumu değildir” dedi

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, Kalkınma Ajansı’nın işleyişi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Özmen, “Zafer Kalkınma Ajansı bir hayır kurumu değildir Ajans kişilere ve kurumlara destek vermez. Ajans her dönem, her tip destek vermez, zamanla değişkendir. En önemlisi ajansları para dağıtan kurumlar olarak görmek doğru değildir” dedi.
BÖLGENİN KALKINMASI İSTENİYOR
26 kalkınma ajansında da aynı yöntemin kullanıldığına dikkat çeken Özmen, “Zafer Kalkınma Ajansı olarak faaliyetlerimize başladığımız 2010 yılı Şubat ayından bu güne kadar geçen üç yıllık zaman dilimi içerisinde kuruluş misyonumuz gereği bölgemizde çeşitli mali ve teknik destek programları uyguladık. Bunun yanında, bölgemizin iktisadi ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak adına planlama ve araştırma çalışmaları yürütmekte, bölgemizin tanıtımını yaparak kaliteli yatırımların çekilmesi ve yatırımcılara rehberlik edilmesi ile ilgili faaliyetlerde bulunmaktayız” diye konuştu.
MALİ DESTEK PROGRAMLARI UYGULANIYOR
ZEKA’nın Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak illerinde hizmet verdiğine dikkat çeken Özmen, “Bu çerçevede paydaşlarımıza ısrarla vurguladığımız bir husus Ajans misyonunun yalnızca mali destek faaliyetlerine indirgenmemesidir. Kalkınma olgusu uzun soluklu bir olgudur. Sürdürülebilir bir kalkınma perspektifi ile bölgenin gelişimini hızlandırmak adına paydaşlarımızla birlikte çalışarak bölgemizin sosyal ve iktisadi yapısında dönüşüm ve iyileşmenin gerçekleşmesini arzu ediyoruz.Ajansımızın yürüttüğü mali destek programları bu gayretin yalnızca bir kısmını oluşturmaktadır. Başlattığımız mali destek (hibe) programları ile bölgemizde önemli projeler gerçekleşmektedir. Ancak zaman zaman hibe programlarına proje sunduğu halde destek alamayan paydaşlarımız destek süreçlerine ve Ajansımıza yönelik küskünlük refleksleri gösterebilmektedir” ifadelerini kullandı.
BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİLER VAR
Projelerin bağımsız değerlendirme kurulu tarafından incelendiğine dikkat çeken Özmen, şöyle devam etti: “Proje teklif çağrısı denilen süreçte Ajansımız yalnızca destek programlarının çerçevesini oluşturmak, projeleri teslim almak, adil ve etkin şekilde değerlendirilmelerini sağlamakla görevlidir. Burada vurgulanması gereken husus, değerlendirmenin esasını bağımsız değerlendirici değerlendirmeleri oluşturmaktadır. Bağımsız değerlendiriciler ülke genelinden seçilen kendi alanlarında uzman ayrıca proje konusunda deneyimli kişilerdir. Bu kişiler Ajansımızın sağladığı güvenli bir ortamda, dışarı ile bağlantıları olmadan projelere spesifik bir puan cetveli üzerinden net kriterlere göre puan vermektedir. Destek sağlanacak projeler listesi de bu puanlamalara göre belirlenmektedir.Bağımsız Değerlendirici puanlamasından sonra Değerlendirme Komitesi, Genel Sekreter İncelemesi ve Yönetim Kurulu Onayı aşamaları mevcuttur. Bu aşamalarda da bağımsız değerlendiricilerin verdiği puanlar esas alınır; başarı listesinin değiştirilmesi yasal olarak mümkün olmayıp yalnızca bütçe gibi konularda ek kontroller yapılmaktadır ve sorunlu olabilecek projeler tespit edilmeye çalışılmaktadır. Bunun en büyük ispatı bugüne kadar Sayın Yönetim Kurulu üyelerimizin bağlı bulunduğu kurumların (Valilik, Belediye, TSO, Özel İdare) Ajansımıza sunduğu projelerin pek çoğunun bağımsız değerlendiricilerden yeterli puan alamaması nedeniyle destek alamamış olmasıdır. Bu durum sistemin şeffaflığını ve adilliğine işaret eden; yukarıda söylediğimiz gibi, desteklerin kurum veya kişilere değil, projelere verildiğini belli eden en manidar göstergedir.”
REKABETÇİ ORTAM SÖZ KONUSU
ZEKA Genel Sekreteri Yılmaz Özmen, 20 milyon liralık bir kaynağın her yıl bölgeye aktarıldığını belirterek “Bugüne kadar Ajansımız bölgesinde 5 farklı mali destek programı başlatmıştır. Bunlar için Ajansımızın ayırdığı kaynak toplamda 55.3 milyon TL iken Ajansımıza 273 milyon TL tutarında proje talebi gelmiştir. Ajansımızın bu sınırlı kaynağı haliyle değerlendirmelerde başarılı bulunan ve y��ksek puan almış projelere aktarılmaktadır. Projeler konusunda oldukça rekabetçi bir ortam söz konusudur; bu nedenle kaliteli, doğru ve destek programının önceliklerine uygun proje yazmak büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme