• Haberler
  • Genel
  • Kalite kontrolü AKÜ'de yapılıyor – Kocatepe Gazetesi

Kalite kontrolü AKÜ'de yapılıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi'ndeki AKÜ Yapı Malzemesi Laboratuvarında geliştirilen yöntemle mantolama yapılmış binalarda, levhanın yapışma dayanımı ve sıva kalınlığı ölçümleri gibi kalite kontrolü yerinde gerçekleştiriliyor Mantolama malzemeleri üzerine yapılan çalışmalar, TÜBİTAK ve AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından iki projeyle destekleniyor. Binalarda özellikle kış aylarında duvarlardan oluşan ısı kayıplarını en aza indirmek [&hellip]

Kalite kontrolü AKÜ’de yapılıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi’ndeki AKÜ Yapı Malzemesi Laboratuvarında geliştirilen yöntemle mantolama yapılmış binalarda, levhanın yapışma dayanımı ve sıva kalınlığı ölçümleri gibi kalite kontrolü yerinde gerçekleştiriliyor

Mantolama malzemeleri üzerine yapılan çalışmalar, TÜBİTAK ve AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından iki projeyle destekleniyor. Binalarda özellikle kış aylarında duvarlardan oluşan ısı kayıplarını en aza indirmek için dış cephelere mantolama yapıldığını, yaz aylarının gelmesiyle birlikte diğer inşaat işleri gibi mantolamanın da hız kazandığına dikkat çeken Doç. Dr. Uygunoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Afyon Kocatepe Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği, Yapı Malzemesi Laboratuarında farklı sıva kalınlıkları ile kaplı dış cephe EPS, XPS ve taş yünü gibi mantolama malzemeleri üzerinde yangın deneyleri gerçekleştirilmiş ve ilginç bulgulara rastlanmıştır. Sıvalı kaplamalara sıvanın dışından 30 dakika boyunca çakmaktaki alev kadar olan 2 cm yüksekliğinde aleve maruz bırakıldıktan sonra sıva arkasındaki kaplamaların yanarak deforme oldukları gözlendi. Sıva arkasında oluşan yanma yüksekliği ise yaklaşık 18 cm olarak belirlendi.”
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Mantolama yaptıracak olan yapı sahiplerinin veya yöneticilerin uygulayıcı firma seçiminde dikkatli davranmaları, referans istemeleri ve hatta mümkünse sözleşme yaparak kendilerini resmi olarak güvence altına almalarını tavsiye eden Doç. Dr. Uygunoğlu, “Afyonkarahisar dâhil pek çok ilde maalesef birçok kötü sonuçla karşılaşılmaktadır. Levhaların bina duvarlarına boşluksuz bir şekilde yerleştirilmesine, derz aralarının kapatılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yalıtım levhasından beklenen performans alınamayacak, ısı kayıpları devam edecektir. Halkımızın konuyla ilgili olarak hem malzeme seçiminde hem de uygulayıcı tercihinde bilinçli olması gerekmektedir” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme