Kalifiye elemanın eğitim maliyeti İŞKUR'dan

İşverenlerin ve iş arayanların ortak menfaatine tahsis edilen bir kaynağın ve istihdam maliyetleri düşürücü mevzuatın varlığına değinen İŞKUR İl Müdürü Kadir Hamikli, tüm işletmelerden ve sahiplerinden İl Müdürlüğü ile işbirliği yapmaları beklentisini açıkladı. Hamikli, mesleki eğitim giderlerinin tamamını kurumun karşıladığını, karşılığında sadece iki husus talep ettiklerini kaydetti. Kadir Hamikli, eğitime katılacak kişilerin İŞKUR' a kayıtlı [&hellip]

Kalifiye elemanın eğitim maliyeti İŞKUR’dan

İşverenlerin ve iş arayanların ortak menfaatine tahsis edilen bir kaynağın ve istihdam maliyetleri düşürücü mevzuatın varlığına değinen İŞKUR İl Müdürü Kadir Hamikli, tüm işletmelerden ve sahiplerinden İl Müdürlüğü ile işbirliği yapmaları beklentisini açıkladı.

Hamikli, mesleki eğitim giderlerinin tamamını kurumun karşıladığını, karşılığında sadece iki husus talep ettiklerini kaydetti. Kadir Hamikli, eğitime katılacak kişilerin İŞKUR’ a kayıtlı açık işsiz olması ve eğitime katılanların eğitim sonunda en az yüzde 50’sinin, en az 3 ay olmak üzere kurs süresi kadar istihdamlarını sağlanmasının talepleri olduğunu bildirdi.
Büyük kaynaklar aktarılıyor
İŞKUR İl Müdürü Kadir Hamikli, kamuoyunca bilindiği üzere kurumun ulusal istihdam politikasının oluşturulmasına ve istihdamın korunmasına, geliştiril-mesine ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olduğunu kaydetti. İşsizlik sigortası işlemlerinin yürütülüp bu işlemlerin 4 ana grupta toplamanın mümkün olduğuna değinen Hamikli; “Bunlar sırasıyla İş ve İşçi Bulma, İşgücü Piyasası ve Enformasyon, Aktif ve Pasif İşgücü Piyasası Hizmetleri şeklindedir. Kurumumuz faaliyetlerinin daha etkin sunulabilmesi için kamuoyunda istihdam yasası olarak da bilinen 5763 sayılı yasa ile İşsizlik Sigortası Fonundan Aktif İşgücü Programları diye adlandırdığımız Meslek Edindirme Kursları, İşbaşı Eğitimi, Girişimcilik Eğitimi ve Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) için büyük kaynaklar aktarılmaya başlanmıştır. İl Müdürlüğümüzce de bu çalışmalarla ilgili olarak 2009 ve 2010 yıllarında yoğun çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar süresince Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) için ili-mize tahsis edilen kaynağın son kuruşuna kadar harcama yapılmış yaklaşık 2000 kişiye geçici iş imkanı sağlanmıştır. Bu çalışmalardan yararlanan belediyele-rimiz ve özellikle İl Çevre Orman Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalarla da ilimizi diğer illere bağlayan karayolları kenarlarının ağaçlandırılması ve bakım imkanları sağlanmıştır. ” dedi.
17 Kurstan 397 kişi yararlanıyor
Kadir Hamikli, aynı durumun meslek edindirme kursları, işbaşı eğitim programları ve Türkiye genelinde 5 yıl içinde 1.000.000 kişiye iş imkanı sağlanması planlanan ve 2011 yılında eyleme geçilen Uzmanlaşmış Mesleki Eğitim Merkezleri (UMEM) çalışmaları için söylemenin mümkün olmadığından yakındı. Bu çalışmalar için 2011 yılında kullanılmak üzere yaklaşık 9.284.000,00,-TL ödenek tahsis edilip; bugüne kadar çok küçük bir bölümünün kullanıldığını söyleyen Hamikli; “2011 Yılında 17 adet meslek edindirme kursu açılmış olup, bu eğitimlerden 397 kişi yararlanmaktadır. Bu veriler ilimiz için oldukça yetersizdir. Bu nedenden dolayı gerek İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantılarında ve gerekse ilimizde faaliyet gösteren işletmelerimiz yoğun bir şekilde ziyaret edilmek suretiyle meslek edindirme kurslarımızdan ve işbaşı eğitim programlarımızdan bahsedilmekte ve mevcut kaynağın bahse konu çalışmalarda kullanılacağı belirtilmektedir. Ancak bugüne kadar işletmelerimizden yeterli sayıda mesleki eğitimle ilgili talebin intikal ettiğini söylemek mümkün değildir. Meslek edindirme kurslarımıza ve işbaşı eğitim programlarımıza katılan tüm vatandaşlarımıza günlük 15.00,-TL. Katılımcı ücreti ve-rilmekte, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası da Kurumumuzca yapılmaktadır.” diye konuştu.
Eğitim İŞKUR’dan
istihdam işletmelerden
6111 Sayılı yasa ile katılımcıların herhangi bir Genel Sağlık Sigortası yoksa bu sigorta pri-minin de İŞKUR tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödendiğini kaydeden İŞKUR İl Müdürü Kadir Hamikli sözlerine şöyle devam etti: “Yine 6111 sayılı yasanın 74’üncü maddesine istinaden meslek edindirme kurslarımızı tamamlayan kadınları ve 29 yaş altı erkekleri istihdam eden işverenlerimiz 36 ay, 29 yaş üzeri erkekleri istihdam eden işverenler 24 ay süreyle sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmaktadır. Böylesine işverenlerimizin ve iş arayanlarımızın menfaatine tahsis edilen bir kaynağın ve istihdam da maliyetleri düşürücü mevzuatın var olması nedeniyle tüm işletmelerimizden özellikle de ‘istihdamı artıracağım ancak aradığım kalifiye elemanı bulamıyorum’ diyen işletme sahiplerimizden İl Müdürlüğümüzle işbirliği yapmasını bekliyoruz. Mesleki Eğitim giderlerinin tamamını kurumumuz karşılamaktadır. Bunun karşılığında işletmelerimizden sadece ve sadece şu iki hususu talep ediyoruz. Eğitime katılacak kişilerin İŞKUR’ a kayıtlı açık işsiz olması ve eğitime katılanların eğitim sonunda en az yüzde 50’sinin, en az 3 ay olmak üzere kurs süresi kadar istihdamlarını sağlanmasıdır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme