Kale’ye ulaşım, 300 bin turist getirir
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediyelerin Birlik Dergisi olan 'Birlik'te Hayat' İsimli derginin konuğu oldu. Röportajda Başkan Burhanettin Çoban Editör Ercan Özdemir'in sorularını cevapladı.Afyonkarahisar için çözülmesi acil olan sorundan, bürokraside karşılaştığı sorunlara, hayalindeki projeden, meslekteki idolüne kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Başkan Burhanettin Çoban, Belediye Başkanlığı'nın zor ve zevkli yanlarından bahsetti.Belediye’nin bütçesinin 52 milyon liradan [&hellip]
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediyelerin Birlik Dergisi olan “Birlik’te Hayat” İsimli derginin konuğu oldu. Röportajda Başkan Burhanettin Çoban Editör Ercan Özdemir’in sorularını cevapladı.
Afyonkarahisar için çözülmesi acil olan sorundan, bürokraside karşılaştığı sorunlara, hayalindeki projeden, meslekteki idolüne kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Başkan Burhanettin Çoban, Belediye Başkanlığı’nın zor ve zevkli yanlarından bahsetti.
Belediye’nin bütçesinin 52 milyon liradan 200 milyon liraya çıktığını belirten Çoban, “Mega projeniz var mı” sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Burada Afyon Kalesi var ve mimarisi itibariyle dünyada eşi ve benzeri olmayan bir yapı. Milattan önceki tarihlerden itibaren çeşitli kaynaklara da konu olmuştur. Zaten şehrimiz adını, haşhaş bitkisinden (Afyon) ve şehir merkezinde bulunan kaleden (karahisar) almaktadır. Burası yerden 226 metre yüksekliğinde dik bir yapıdır. Ulaşmak çok da zor değildir. Fakat orta yaş ve üzeri biraz güçlük çekiyor. Bu ulaşım güçlüğünü kaldırmak amacıyla asansör ya da teleferik gibi bir sistem düşünüyoruz. Belirlemek için 2 yıldır çalışmalarımız var. Sonucunu bir türlü alamadık. Proje konusunda bazı sıkıntılarımız var, kalemiz tarihi eser olduğu için koruma kurulu ile ilgili bazı izin sıkıntılarımız var. Bu sorunları aşmaya çalışıyoruz, amacımız en uygun sistem hangisi ise dönemimizde bu sistemi projelendirerek hayata geçirmek. Ulaşım sistemi projemizi gerçekleştirebilirsek ben Afyon’umuzun hem yerli turizme hem de yabancı turizme çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Şehrimize yıllık en az 300 bin kişinin kalemizi ziyarete geleceğini tahmin ediyorum, hayalim ve yapmak istediğim en önemli proje bu. Bunu da seçim vaatlerimizde halkımıza bir söz olarak yansıtamadık çünkü bu projenin gerçekleştirilmesi sadece bize bağlı değil. Proje yapmakta sıkıntı çekiliyor, firmalar bu konuda yetersiz kalıyorlar. Tarihi eser olduğu için koruma kurulundan izin alamıyoruz. İnşallah bu dönem bu sorunları çözebileceğimiz eve bu projeyi gerçekleştirebileceğimize inanıyorum ve kuruldan da destek alacağımız günü ümitle bekliyorum.”
YENİ YERLEŞİM YERLERİNE PLANLAMA YAPILIYOR
Önceki şehir planlaması için yapılacak bir şey olmadığını ancak bundan sonrası için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Çoban, “Eski Afyon dediğimiz bölgede caddelerimiz ve sokaklarımız maalesef çok dar planlanmış. Bitişik nizamda yedi katlı yapılara izin verilmiş ve dolayısıyla burada benim bu caddeleri genişletme gibi bir imkânım yok. Belediye bütçesinin tamamını hiçbir harcama yapmadan sadece bu genişletme çalışmalarına ayırsam bile bu sokakları genişletmem mümkün değil. Ama bu sorunların ileride tekrar yaşanmaması adına Afyon’un yeni yerleşim alanla kurulan bölgelerinde yapılan şehir planlamasını, bu sorunları tekrar ortaya çıkarmayacak şekilde planlıyoruz. Eski Afyon dediğimiz alanda da bu sorunlara yaptığımız ve yapacak olduğumuz köprülü kavşaklarla çözüm getirmeye çalışıyoruz. Afyon Belediyesi bugüne kadar ilk defa köprülü kavşak yaptı ve bu sene 2’nci ve 3’üncü köprülü kavşak çalışmalarına başlıyoruz. İnşallah dönemimiz süresince toplamda beş tane köprülü kavşak yapacağız. Bu şekilde alacağımız tedbirlerle de trafik sorununa çözüm bulmayı arzu ediyoruz” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)