Kalbi Afyon'la atan şair anılacak

Şair, yazar, folklor araştırmacısı, Basın Şeref Kartı Sahibi, Eski Milletvekili Osman Attila, yarın saat 10.30'da Kocatepe Mezarlığı'nda bulunan kabri başında anılacak.Törenin ardından merhumun adını taşıyan Osman Attila Ortaokulu'nda anma töreni yapılacak.     OSMAN ATTİLA KİMDİR?   Osman Attila 1922'de Afyonkarahisar'da dünyaya geldi. Babası Cafer Çavuş cam ve teneke işleriyle geçimini sağlayan bir esnaftı. Kafkas [&hellip]

Şair, yazar, folklor araştırmacısı, Basın Şeref Kartı Sahibi, Eski Milletvekili Osman Attila, yarın saat 10.30’da Kocatepe Mezarlığı’nda bulunan kabri başında anılacak.Törenin ardından merhumun adını taşıyan Osman Attila Ortaokulu’nda anma töreni yapılacak.

OSMAN ATTİLA KİMDİR?

Osman Attila 1922’de Afyonkarahisar’da dünyaya geldi. Babası Cafer Çavuş cam ve teneke işleriyle geçimini sağlayan bir esnaftı. Kafkas Cephesinde yapılan savaşa katılmış ve gazi olarak memleketine dönmüştü. Osman Attila 9 yaşındayken babasını kaybetti. Annesi Emine Hanım, Yolpazoğlu Hacı Mehmet Efendi’nin kızı idi. Attila’nın ayrıca iki erkek kardeşi vardı.
Osman Attila, ilk ve orta öğretimini Afyonkarahisar’da tamamladı. Attila’nın şiire ve edebiyata karşı hevesi ilkokul sıralarında görülür. O zamanlar ağabeyi Celâl, Afyon’da günlük olarak çıkan “Haber” gazetesinin baş mürettibi idi. İlkokulun ikinci devresinde okul duvar gazetesini çıkarmaya başladı, bu gazetenin hem hazırlayıcısı hem de baş yazarı idi.
Attila’nın ilk yazısı 1933-1934 yıllarında yayımlandı. Bu yazılarından sonra evvela İstanbul’da çıkan “Son Posta” gazetesinde devamlı olarak memleket yazıları yazmaya başladı. Afyonkarahisar’da “Haber” gazetesinde ve Halkevi tarafından çıkarılan “Taşpınar” mecmuasında çeşitli mevzularda yazılar yazmaya başladı. Ayrıca Ankara, İstanbul ve yurdun çeşitli yerlerinde yayımlanan “Ülkü, Yücel, Çığır, Bozkurt, Görüşler” adlı dergilerde yazılar yazıyordu.
Osman Attila bir ara Sivas’ta bulundu. “Kızılırmak” gazetesi ile “Dört Eylül” dergisine yazılar yazmaya başladı. 1939 yılında Ankara’ya geldi. Bir süre sonra Maden Tetkik Arama Enstitüsünde memuriyete geçti. Askerlik vazifesini tamamladıktan sonra Afyonkarahisar’da çıkan “Taşpınar” dergisinde vazife aldı. 1946’da Ankara’ya tekrar döndü. 1946 yılında tekrar döndüğü Ankara’da Ziraat Bakanlığı’nda bir memuriyete girdi. Bu yıllarda tanıştığı şair Ahmet Kutsi Tecer ile yakın bir bağ kurdu, bu bağ Attilâ’nın sanat anlayışını çok etkiledi. Ziraat Vekâleti Neşriyat bürosunda Raportör olarak çalışırken, aynı zamanda “Türk Dili” mecmuasının teknik sekreterliğini de yapmıştır. Osman Attilâ, 1950 yılında ilk şiir kitabı olan “Sabahleyin” ile “Büyük Memleket Şiirleri” antolojilerini yayımladı. İkinci şiir kitabı “Güpegündüz”‘ü ise 1956 yılında yayımladı.
 1965-1969 döneminde Afyonkarahisar Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milletvekilliği döneminde Romanya’ya gitmiş, Romanya Folklor Enstitüsünde incelemeler yaptı. Bu dönemin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın Müşavirliği Birliği vazifesine girmiştir. 1972 yılında Şadiye Hanım’la evlendi. Hayatı boyunca mücadele veren, çalışan bir çok gazete ve dergilere yazı yetiştiren Osman Attila, ölümünden bir süre önce 4500 kadar olan kitaplarının hepsini Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Kütüphanesi’ne hediye etmiştir.

Bakmadan Geçme