Kahve Hangi Organlara İyi Gelir?

Geçmişten bu zamana geleneksel olarak tüketilen ve özellikle son dönemlerden ayrı bir kültür olarak algılanmaya başlanan kahve tüketiminin sağlığımıza olan etkileri nelerdir. Sohbetlerin ayrılmaz bir parçası, gündelik yaşamda zihin açıcı ve enerji verici gibi anlamlar yüklenen kahve içmek hangi organlarımıza iyi gelir, gelin birlikte öğrenelim.

Kahve tüketiminin sindirim sistemine ve karaciğere iyi geldiği bilinmektedir. Kahvenin içerdiği antioksidanlar ise vücutta serbest radikallerle savaşır.


KALP VE DAMAR SAĞLIĞI İÇİN YARARLI
Her gün milyonlarca insanın güne başlamak için ya da gün içerisinde tercih ettiği kahve, içerdiği antioksidanlar sayesinde kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler. Araştırmalar, düzenli kahve tüketiminin kalp hastalığı, felç ve yüksek tansiyon riskini azaltabileceğini gösteriyor. Kahvedeki kafein, kan dolaşımını hızlandırarak damarları genişletebilir ve kan akışını artırabilir. Ayrıca kahve, kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olabilen antiaritmik etkilere de sahiptir.


KARACİĞER SAĞLIĞI İÇİN YARARLI
Özellikle Türk kahvesi, karaciğer sağlığı için birçok fayda sağlıyor. Özellikle siroz gibi ciddi karaciğer hastalıklarının gelişimini önleyebileceği belirtilirken, yapılan araştırmalar, düzenli kahve tüketiminin karaciğer kanseri riskini azalttığını da gösteriyor. Aynı zamanda kahvedeki antioksidanlar, karaciğerin detoksifikasyon işlevini destekleyebilir ve karaciğerde yağ birikimini engelleyebilir.


BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN YARARLI
Kahve tüketimi, bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olabilen birçok özelliği taşıdığı gibi özellikle kabızlık gibi sindirim sorunlarının giderilmesinde etkili olabiliyor. Kahvede bulunan kafein, bağırsak hareketlerini uyararak kabızlığın önlenmesine yardımcı oluyor. Kahve, bağırsak florasının dengesini korumaya ve zararlı bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olan prebiyotik etkilere de sahip olarak biliniyor.


ALZHEİMER VE PARKİNSON HASTALIĞINA KARŞI KORUYUCU
Beyin sağlığı için de oldukça faydalı olduğu bilinen kahve, Minikerala adlı bir araştırmaya göre, düzenli tüketildiğinde Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının riskini azaltabiliyor. Kahvedeki kafein ve antioksidanlar, beyin hücrelerini koruduğu gibisinir sisteminin sağlıklı çalışmasını destekleyebiliyor.


METABOLİZMAYI HIZLANDIRICI
İnsan metabolizmasını hızlandırdığı belirtilen kahve içerisinde bulunan kafein, vücuttaki enerji seviyelerini artırabilir ve yağ yakımını teşvik edebilir. Bazı çalışmalar, kahve tüketiminin kilo verme sürecini hızlandırabileceğini gösteriyor. Ancak, bu etkinin sınırlı olduğunu ve sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle desteklenmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor.


İYİ BİR İDRAR SÖKTÜRÜCÜ, BÖBREKLER İÇİN YARARLI
Kahvenin içerdiği kafein, iyi bir idrar söktürücüdür. Bu sebepten ötürü, magnezyum, potasyum ve B vitamini gibi suda çözünebilir ve insan yaşamı için zaruri olan besinlerin vücuttan atılmasına neden olabilir. Üstelik daha güçlü diüretiklerle aynı riskleri taşır. Gün içerisinde 5 bardaktan fazla kahve tüketiyorsunuz, kahvenizi sade içmek yerine içerisine süt katarak bu etkileri azaltabilirsiniz.


DEPRESYON VE İNTİHAR RİSKİNİ AZALTIYOR
Kahvenin içerisinde yer alan kafeinin insanlar için enerji kaynağı olmasının yanı sıra depresyon başta olmak üzere pek çok psikolojik rahatsızlığın da önüne geçebileceği belirtiliyor. Psikolojik sorunları belirli ölçüde engellemeyi başaran kahve, doğal olarak intihar riskini de azaltıyor. Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonucunda günde 4 bardak veya daha fazla kahve tüketen insanların depresyona yakalanma riskinin diğer insanlara nazaran yüzde 20 daha az olduğu onaylanmış durumda.


KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLAR
ABD’de yapılan son araştırmalar kahvenin, kanserle mücadelede son derece güçlü bir içecek olduğu belirlenirken, özellikle meme kanseri ve akciğer kanserine iyi geldiği belirtiliyor. Kahve, kansere yakalanma oranını ciddi derece azalttığı gibi Harvard Medical School’da çalışan Prof. Jiali Han tarafından 110 bin katılımcı üzerinde yapılan araştırma, kahvenin kanser hücrelerinin gelişimini büyük ölçüde azalttığı kanıtlandı. 


ZİHNİNİZİ ZİNDE TUTAR
Human Psychopharmacology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, yoğun ve yorucu bir gün geçiren kişiler kahve tüketerek verimi arttırabiliyorlar. 


KULAK ÇINLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN KAHVE
İspanyol bilim insanlarına göre günde en az 1 fincan kahve içmenin, erkeklerin sağır olma riskini düşürdüğünü belirledi. 
 

Bakmadan Geçme