'Kahramanlar'ın eğitim buluşması – Kocatepe Gazetesi
Kamuoyunda Van’daki çalışmaları dolasıyla takdir gören ve 'Turuncu Kahramanlar' olarak bilinen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli, özellikle Simav’daki destek çalışmaları ve Van için toplanan yardımlarla dikkat çeken Afyon Kocatepe Üniversiteli 'gönüllü' kahramanlara eğitim veriyor. Eğitimin ilk gününde konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afetlerde resmi kurumlara yardımcı olan gönüllü vatandaşların [&hellip]
Kamuoyunda Van’daki çalışmaları dolasıyla takdir gören ve “Turuncu Kahramanlar” olarak bilinen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli, özellikle Simav’daki destek çalışmaları ve Van için toplanan yardımlarla dikkat çeken Afyon Kocatepe Üniversiteli “gönüllü” kahramanlara eğitim veriyor. Eğitimin ilk gününde konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afetlerde resmi kurumlara yardımcı olan gönüllü vatandaşların önemine dikkat çekti. AKÜ Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü Danışmanı Araştırma Görevlisi Murad Tiryakioğlu ise toplumda bilincin artması için “farkındalık” çalışması yaptıklarını belirtti
Van’da meydana gelen depremden sonra, depremin olduğu alanda yaptığı arama-kurtarma faaliyetiyle takdir edilen ve “Turuncu Kahramanlar” ünvanı ile özdeşleşen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli; Simav’daki depremde destek çalışmasına etkin bir biçimde katılan, Van’daki depremden sonra da disiplinli yardım kampanyası ile göz dolduran Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü öğrencilerine temel eğitim vermeye başladı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen temel eğitim, 18 Aralık’a kadar, akşam saat 18.00 ile 22.00 arasında devam edecek.
Dördüncü kez düzenleniyor
Eğitimin açılışında konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afet konusunda resmi kurumların çalışmalarına yardımcı olan gönüllülerin, kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı. Buldan, “4’üncüsü düzenlenen ilimizdeki Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü’nün temel eğitim içeren arama-kurtarma eğitimine hoşgeldiniz. Geçen hafta burada yine misafirlerimiz vardı, eğitim için. Dumlupınar Üniversitesi’nin Arama ve Kurtarma Kulübü buradaydı. Bir haftalık eğitimden sonra sizleri burada ağırlamaktan ve bu eğitime katıldığınız için teşekkür ediyorum. Son zamanlarda ülkemiz depremlerle durmadan gündem oluşturmakta. Bu nedenle de duyarlılık artmakta” dedi.
“Bilinçli olmamız lazım”
Depremler vesilesiyle arama-kurtarma çalışmalarının gündemde kaldığını hatırlatan Buldan, “Gönül ister ki hiç deprem olmasın. Hiçbir afet meydana gelmesin. Dünya var oldukça insanlık tarihinden bugüne kadar insanın elinde olmayan ve doğanın kendi düzeni içerisinde dengesini korumak için veya insan kaynaklı nedenlerden dolayı insanın hâkim olamayacağı olaylar meydana gelmekte. Bu olayların üzerinde hâkimiyet elde edebilmek için mutlaka bilinçli olmamız lazım. Afetin boyutuna, afetin şekline ve türüne göre önlemlerimizi almak zorundayız. İlimiz ve Türkiyemiz deprem kuşağında. Öncelikli olarak arama-kurtarma konusunda yıllardan bu yana genelde resmi kurumlar arama-kurtarma faaliyetini yapmaktaydı. Bunun için de ili-mizde bir arama-kurtarma birliği oluşturulmuş, kendi ilimizle beraber 7 ildeki arama-kurtarma gerektiren olaylara müdahale etmekte, Türkiye’nin diğer illerinde de ihtiyaç duyulduğunda görevlendirilmekte. Resmi kurumlara destek olmak ve bu kurumların çalışmalarına ortak olmak, gerektiğinde insanların başına böyle bir olay geldiğinde o olayın etkisini bertaraf etmek için bir bilgiye, bir eğitime sahip olması gerekiyor” diye konuştu.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün 2009’dan bu yana faaliyette olduğunu kaydeden Buldan, şöyle konuştu:
“Burada ben iki yıldır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yapıyorum. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 2009 yılının 12’nci ayında kuruldu. İl Sivil Savunma Müdürlüğü, İlçe Sivil Savunma Müdürlükleri, kriz merkezi, bununla birlikte Bayındırlık Afet Şube Müdürlüğü ve Arama Kurtarma Birliği bir çatı altında toplandı. Bu süre içinde en çok önemsediğim konu eğitim oldu. Personellerimiz sahada çalışırken ilimizde bu personellerimize destek olacak, arama-kurtarma faaliyetini yürütecek gönüllü kuruluşlar, gönüllü bireyler bizim için çok önemliydi.”
Buldan, konuşmasını “İyi ki varsınız, iyi ki bizimle berabersiniz. Afetsiz günler diliyorum” cümleleriyle bitirdi.
“Kulübün iki
misyonu var”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü Danışmanı Araştırma Görevlisi Murad Tiryakioğlu ise iki misyon üstlendiklerini söyledi. Tiryakioğlu, “Benim nezdimde arkada gördüğünüz ve şu an burada olmayan kocaman bir ekip var. Biz sadece onların önünü açmakla, onların önündeki engelleri kaldırmakla bu işi yapmaya çalışıyoruz. Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü 2007 yılından bu yana aktif. Bizim kulübümüzün iki temel misyonu var. Birincisi, öğrencilerimizi ve şehirden bize katılan gönüllülerimizi İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde ve Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü himayesinde temel arama ve kurtarma yapabilecek düzeyde eğitim almalarını sağlamak ve resmi ekiplere yardımcı olacak düzeyde kriz ve afet durumlarında hazır hâle getirmek. İkinci misyonumuz, bir farkındalık çalışması. Öğrenciler ve gönüllüler bu farkındalık çalışmasında inanıyorum ki çok önemli role sahip. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar da bunu gösterdi” dedi.
Birçok başarı hikayesi var
AKÜ Akademi Arama ve Kurtarma Kulübü olarak birçok başarı hikâyesine imza attıklarını belirten Tiryakioğlu, Kocatepe Gazetesi’nin bu hikâyelerden birini yayınladığını söyledi. Tiryakioğlu, şöyle konuştu:
“Bizim kulübümüzün birçok güzel hikâyesi olmakla birlikte sizinle çok kısa paylaşmak istediğim iki önemli hikâyesi var. Bunlardan birincisi Simav depreminde yaşandı. 19 Mayıs gecesinde deprem yaşandığında sabah Üniversite’nin de desteğiyle bizden 14 kişilik bir ekip Simav’a intikal etti. Sivil Savunma birliği ve resmi ekiplere çadır kurulması ve hayatın normale döndürülmesi yönünde katkı sağlamak için iki gün süreyle yoğun bir çaba sarf etti. Ekibim adına gururla bahsettiğim ve sürekli tekrarladığım örnek şudur: Bizim ekibimizden birkaç arkadaşımızın fikir önderliğinde bir çadır dershane oluşturuldu. Biz o dershanede, Simav’dan çıkan LYS birincisinin yetiştirilmesinde vesile olduk. Eminim ki sizlerin sayesinde buna benzer çok örneğe imza atacağız. İkincisi de Van’da yaşanan depremle ilgili. Ayşe Hoca’nın hikayesi. Kocatepe Gazetesi’nde, ‘Ayşe Hoca, karanlıktan korkmadı’ başlığıyla belki okudunuz. Ayşe Türkmen, bizim ekibimizden yetişen bir arama-kurtarma gönüllüsüydü, sınıf öğretmeniydi. Van depremi yaşandığı sırada da Erciş’te görev yapmakta ve pazar gününü evinde geçirmekteydi.
Ölümden kılpayı kurtuldu Ayşe öğretmen. Enkazdan çıktığında elinde evinden parçalar vardı. Kendine geldikten sonra bizimle irtibata geçti. Bizim yönlendirmemizle Afyon’dan gelen resmi ekiplere dahil oldu. ‘Bu eğitimimi burada bu insanlar için kullanmak istiyorum’ dedi.”
Kurumlara ve basına teşekkür
Tiryakioğlu, kendilerine destek olan kurum ve kişilere de teşekkür ederek “Türkiye’nin her yerine tohum ekiyoruz. Biz bunu siz gönüllülerin sayesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nün fedakârlıklarıyla yapıyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum. Basına da farkındalık çalışmamızda bize destek oldukları için müteşekkirim” ifadelerine yer verdi. Eğitim kapsamındaki ilk dersi, Sivil Savunma Uzmanı ve Arama Kurtarma Birim Amiri Kemalettin Güngör anlattı.
Afet eğitimi için okul okul gezilecek
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, beldeler ve köyler dahil afet konusunda eğitim için gitmedikleri okul bırakmayacaklarını söyledi
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afetlerin meydana getirdiği hasarı en aza indirmek için çalıştıklarını söyledi. Buldan, bu konuda bilinçlendirme çalışması yapacaklarını, belde ve köylere de gideceklerini bildirdi. Buldan, “Afetin 4 aşaması var. Planlama, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme. Bizim asıl varmamız gereken hedefimiz, planlayıp zararı azaltmak, bunun için de sağlam zeminler üzerinde sağlam binalar inşa etmektir. Sağlam bina olduğu zaman, yapı denetimi iyi olduğu zaman varacağımız hedef budur. Müdahale aşamasında bize destek olan sizler bir haftalık eğitimden sonra bilgilerinizi pekiştirmiş olacaksınız. İleride, biz bunun standardını biraz daha geliştirmek istiyoruz. Bu işi artık akreditasyon noktasına getirmek istiyoruz. Dünya ile yarışan, ‘Arama-kurtarma’ denildiğinde Türkiye akla gelen bir arama-kurtarma potansiyeline ulaşmış bir arama-kurtarma ekibi isti-yoruz”dedi.
Personelden öğrenciye,
öğrenciden aileye
Afet konusunda eğitim vermek için ev ev dolaşmanın bile gündemde olduğuna dikkat çeken Buldan, “Önümüzdeki günlerde proje dahilinde 7’den 70’e duyurmak ve bu eğitimleri aldırmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde ev ev eğitmeye başlayacağız. Okullarımızda eğitimler başladı. İlimizde ne kadar okul varsa, köy ve beldeler dahil olmak üzere gidilmedik hiçbir okul bırakılmayacak. Burada yetişmiş bir personel var. Bu işin kahrını çekmiş, bu iş için 10 yıldır mücadele etmiş, bunu artık kendisine bir meslek edinmiş, profesyonelce yapabilecek arkadaşlarımız var. Bunlar orada bilgilerini aktaracaklar, öğrencilerinden ailelerine kadar bu eğitimi hedeflemekteyiz” diye konuştu.
“Binlerce Tiryakioğlu olmalı”
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, AKÜ Akademi Arama ve Kurtarma Müdürü Murad Tiryakioğlu’nun iyli bir örnek olduğunu söyledi. Buldan, şu ifadeleri kullandı:
“Murad Tiryakioğlu, Arama ve Kurtarma Kulübü’nün lideri olarak geldi, tanıştık. O’nun heyecanı ve bu konudaki özverili davranışı, bizi ziyadesiyle memnun etti. Her dakika bizimle irtibat hâlinde oldu. Van Depremi’nde koordinasyon için ilk arayan kendisi oldu. Yardım kampanyası konusunda ‘Ne yapabiliriz’ diyen, kendisi oldu. Nemelazımcı bir insan olmadı. Arama-kurtarma konularında olsun, risk azaltma konularında olsun, afetlere karşı bir şeyler yapabilmenin peşinde olan bir Murad Tiryakioğlu’nun yanında binlerce insanın olmasını istiyorum ilimizde. Böyle olursa başımıza gelecek afetleri tez zamanda bertaraf etmiş oluruz.”
“Bu enkaza bir tek Afyon ekibi girer”
Üniversite öğrencilerine verilen eğitim çerçevesinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bugüne kadar yaptıklarının fotoğraflarından oluşan bir kısa filmin gösterimi yapıldı. Halkla İlişkiler ve Basın Birim Amiri Fatih Müftüoğlu, kısa filmde görülen fotoğraflarda neler yaşandığını, katılımcılarla paylaştı. Müftüoğlu, Van’ın Erciş ilçesinde “Ereksan” enkazı olarak bilinen ve yana yatmış durumda olan enkaz için Kriz Merkezi tarafından görevlendirildiklerini belirtti. Müftüoğlu, “Sonradan öğrendik ki bu enkaza diğer ekipler de yönlendirilmiş. En sonunda ‘Bu enkaza bir tek Afyon ekibi girer’ deyip bizi göndermişler” dedi. (Kocatepe)