• Haberler
  • Genel
  • Kadınların da cenaze namazı kılmaları caizdir

Kadınların da cenaze namazı kılmaları caizdir

Şartlarını yerine getiren her kadının cenaze namazı kılabileceğini söyleyen İl Müftüsü Burhan İşliyen, Peygamberimizin cenaze namazına katılanlara büyük müjdeler vaat ettiğini hatırlattı. İşliyen, Asrı Saadet döneminde kadınların günümüze göre camiilere çok daha yoğun giderek vakit, Cuma, bayram ve cenaze namazlarına katıldıklarına dikkat çekti Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, cenaze namazının farzı kifaye olan bir namaz olduğunu [&hellip]

Kadınların da cenaze namazı kılmaları caizdir

Şartlarını yerine getiren her kadının cenaze namazı kılabileceğini söyleyen İl Müftüsü Burhan İşliyen, Peygamberimizin cenaze namazına katılanlara büyük müjdeler vaat ettiğini hatırlattı. İşliyen, Asrı Saadet döneminde kadınların günümüze göre camiilere çok daha yoğun giderek; vakit, Cuma, bayram ve cenaze namazlarına katıldıklarına dikkat çekti

Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, cenaze namazının farzı kifaye olan bir namaz olduğunu kaydetti. İşliyen farzı kifayeyi kavramının, müminlerin bir kısmının yapması halinde diğerlerinden sorumluluğun kalktığı namaz anlamına geldiğini açıkladı.
ADAPLARA
RİAYET ESAS
İl Müftüsü Burhan İşliyen, Müslüman bir belde de bir müminin kılacağı cenaze namazı ile sorumluluğun kalkıtığını belirtti. Ancak kardeşlik, komşuluk vazifeleri gereğince cenaze namazlarına katılımın tavsiye edildiğinin altını çizen İşliyen; “Peygamber Efendimiz (SAV) cenaze namazına katılanlara büyük müjdeler vaat etmişlerdir. Dolayısıyla erkeklerin kıldığı cenaze namazını kadınlarda pekala kılabilir. Ben İmaret camimizin bahçesinde zaman zaman yakınları vefat eden hanımefendilerin gelipte kenarda durup beklediklerini görüyorum. Beklemelerine hiç gerek yok. Cenazeye uygun kıyafetle gelip saf düzenine, protokolüne uygun olarak arka saflarda yer almalıdır. Bu durum adabın bir gereğidir. Kesinlikle kadının ikinci plana atılması anlamına gelmez. Riayet edilmesi gereken esaslardandır.” dedi.
HANIMLARDA İŞTİRAK EDEBİLİRLER
Müftü Burhan İşliyen, namaz safhında öncelikle yaşlı beyler, sonra çocuklar ve daha sonra hanımların duracağını saf protokol düzeninin bu şekilde gerçekleştiğini kaydetti. İşliyen, saf düzeninde kadının arkada yer almasının karşı cinsin üstünlüğü olarak algılanmaması gerektiğine vurgu yaparak, durumun tamamen düzen meselesi olduğunu söyledi.
Olması gereken kuralın bu olduğunu ifade eden İşliyen; “Her ibadetin belli bir kuralı vardır. Bu kuralı koyan da Hz. Peygamber Efendimizdir. Asrı saadette Efendimizin döneminde kadınlar günümüze göre çok daha yoğun camiilere, vakit namazlarına, Cuma namazlarına, bayram namazlarına, cenaze namazlarına iştirak ederlerdi. Günümüzde de iştirak edebilirler. Ama burada olmazsa olmaz olan şey hanımefendilerin cenazeye uygun kıyafetle gelmeleridir.” diye konuştu.
KILINMASINDA FAZİLET VAR
Burhan İşliyen, bir cenaze ortaya konulduğunda namaz kılabilecek durumda olan kadın ya da erkeklerin kenarda beklemelerinin kesinlikle uygun olmadığını söyledi. İşliyen, ancak namaz kılacak durumda olan bir hanımefendinin kenarda beklemesinin doğal ve mümkün olacağını ifade etti. Namaz kılabilecek durumda olanların durmaları gereken yerde durup, duasını edebileceklerini kaydetti. İşliyen; “Neticede cenaze namazı duadan ibadettir. Baştan sona duadır secdesi yoktur. Kendimiz içinde dua ediyoruz. Vefat eden kimse içinde dua yapıyoruz. Duasını yapabilir, namazını kılabilirler, kılması gerekir. Yapılmasında yarar vardır, fazilet vardır. Ama kadınlar baş örtülü, tesettürlü, abdestli, erkek kadın mahremiyetine ve saf düzenine uygun şekilde hareket etmekle sorumludurlar.” şeklinde konuştu.
CAMİİLERDE
KADINLARDA GÖZETİLMELİ
Kadınların cenaze namazı kılmalarına yönelik cemaat içerisinde negatif bir bakış açısı olup olamayacağı sorusunu da cevaplandıran İşleyen şöyle konuştu: “Cemaatimiz belli bir olgunluğa ulaştı. Cemaatimiz hem camiiye gelen çocuklara hem de hanımlara; ister cenaze, ister vakit namazı ister Cuma namazı, ister bayram namazı olsun kolaylıklar sağlamalıdır. Camiilerde ki mekanlarda kadınlarımızın namaz kılabilmelerine mutlaka getirilmelidir. Biz bu konuda gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Ama takdir edilir ki Cuma günleri yoğun oluyor. Bazı camiilerimizin kapasitesi yeterli olamıyor. Cuma namazı erkeklere farz kadınlara farz olmadığından hanımefendilerin bu konuda biraz daha hoşgörülü davranmalarında yarar var. Ama beyefendiler de cenaze namazına gelen hanımları kesinlikle garip karşılamamalıdır. Aksi bir davranışa da ben şu ana kadar şahit olmadım. İşin doğrusu olacağı kanaatinde de değilim.”
>> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme