'Kadınlarda idrar kaçırma kader değil, çözümü var'
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadire Tuncer, her yaştaki kadınlarda sık görülen idrar kaçırmanın tedavisinin olduğunu söyledi   Kadınlarda idrar kaçırma hastalığı konusunda bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadire Tuncer, hastalığın saklanmaması ve mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydetti. 'HER ÜÇ KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR' Gün FM'in konuğu olan Tuncer, [&hellip]
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadire Tuncer, her yaştaki kadınlarda sık görülen idrar kaçırmanın tedavisinin olduğunu söyledi
Kadınlarda idrar kaçırma hastalığı konusunda bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadire Tuncer, hastalığın saklanmaması ve mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini kaydetti.
“HER ÜÇ KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR”
Gün FM’in konuğu olan Tuncer, “Bu durum, idrar isteğinin aniden bastırılması ile oluşan sıkışma, idrarı çok tutma gibi hatalı davranışlar ile menopoz, şeker, tansiyon, felç gibi sinir hasarı yapan hastalıklar nedeniyle idrar torbasının kaslarının bozulması sonucu ortaya çıkabilir.Bir diğer şekilde ise öksürme, hapşırma, merdiven çıkma, yürüme, cinsel temas esnasında olan “stres tip” idrar kaçırma görülebilir. Bu idrar kaçırma tipi, gebelik ve doğum sırasında idrar tutma kaslarının zedelenmesi veya mesaneyi destekleyen bağ dokusunun yaş ile birlikte gevşemesi sonucunda gelişir.” dedi.
“BİRÇOK SEBEBİ OLABİLİR”
“İdrar kaçırma hastalığının birçok sebebi bulunabilir.” diyen Tuncer, “Fakat tedavisi mevcuttur. Birçok kişide görülebilen bu hastalığın tedavisi vardır. İnsanlar kültürel nedenlerle doktora bu durumlarını anlatmaktan utanırlar. Ama bu tanının konulması ve bir an önce tedaviye başlanması gerekir. İdrar kaçırma nedenleri birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir” ifadelerini kullandı.
“EGZERSİZ İLK YÖNTEM”
İdrar kaçırmada cerrahi dışı yöntemler hakkında bilgiler veren Tuncer, “Egzersiz ilk yöntemdir. Egzersizlerin herhangi bir yan etkileri yoktur. Hastanın kendi kaslarını nasıl kontrol etmesi gerektiği öğretilir. Hastalar kendi kaslarını doğru şekilde kasmayı öğrenirler. Ayrıca cerrahi yöntemlerde vardır. Ameliyat günü birlik olarak yapılabiliyor. Ve genel anestezi kullanımına gerek kalmadan da lokal anestezi yöntemiyle yapılabiliyor. Hastanede çok fazla yatmayı gerektirmeyen bu yöntem yüzde doksanlara varan çözüm oranıyla hastaların yüzünü güldürüyor.” diye konuştu.