Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kadınlar, seçme ve seçilme hakkıyla toplumun eşit bireyi hâline geldi”

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin yıl dönümü kutlayarak, kadınların seçme ve seçilme hakkıyla toplumun eşit bireyi hâline geldiğini söyledi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Cumhuriyet kadınlarının, Cumhuriyet’e sahip çıkacaklarını ifade etti.
“KADINLAR TÜM HAKLARINI CUMHURİYETLE ALDILAR”
Kadınların tüm haklarını Cumhuriyetle aldıklarını kaydeden Milletvekili Köksal, “Cumhuriyetten evvel nüfus sayımında bile küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar bile sayılırken, kadınlar sayıma dahil edilmemişti. Kadınlar ilk kez 1843’te tıbbiye mektebinde ebelik eğitimi alarak sosyal hayatta yer almaya çalıştı. 1897’de ücretli işçi, 1913’de Devlet Memuru olma hakkı verilmesine rağmen, esas tüm haklarını Cumhuriyetle alabildiler. Cumhuriyetle birlikte fırsat eşitliğine, Kadın Erkek eşitliğine, Medeni Kanundan doğan hakları erkeklerle eşit olarak kullanmaya, birçok batı devletinden bile önce Seçme ve Seçilme Hakkına sahip oldular. Çünkü Atatürk kadını kendi yaşamında tutsak hale getiren ayrımcılıklar, eşitsizlikler ortadan kalkmadıkça Türk Milletinin de tutsaklıktan kurtulamayacağına inanmış, kadını özgürleştirmemiş bir toplumun gelişemeyeceğini ve tutsaklıktan kurtaramayacağı görüşünü savunmuştur. “Dünyada hiçbir ulusun Kadını ben Anadolu kadınından daha çok çalıştım, Ulusumu Kurtuluş ve zafere ulaştırmak için Anadolu kadını kadar hizmet ettim diyemez” sözleriyle de Türk Kadınının kurtuluş Savaşındaki yeri ve önemini dile getirmiştir. Kuşku yok ki, Devrimci adımlar, iki cins tarafından birlikte arkadaşça atılmalı, yenilik ve ilerlemeler birlikte gerçekleştirilmelidir diyerek de Cumhuriyetin gelişmesi ve yaşaması için kadının rolünü vurgulamıştır. Eğitimde, sosyal hayatta, iş hayatında ve Siyasette Kadın Erkek Fırsat eşitliğini sağlamak isteyen Atatürk, Türk Kadınını Cumhuriyet sayesinde yücelmiştir.” dedi.
MEBRURE GÖNENÇ’İ SAYGIYLA ANIYORUM
5 Aralık 1934’te çıkan ve kadınlara seçme-seçilme hakkı tanıyan kanunun Afyonkarahisar için de özel bir yerinin olduğunu kaydeden Köksal, “Bu noktada da önerilerimize başta İktidar kanadı olmak üzere özellikle tüm kadın vekillerden destek bekliyoruz. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin yıl dönümünde başta Afyonkarahisar Milletvekilimiz Mebrure Gönenç olmak üzere 1935 yılında, TBMM’ye vekil olarak seçilip giren 17 kadın vekilimizi de saygı ve rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti