• Haberler
  • Gündem
  • 'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'

CHP Afyonkarahisar İl teşkilatı öncülüğünde kadına ve kıza dokunma başlığında yaşam yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, 'Bir hukukçu olarak yasalarımızın da bu konuda daha ağır yaptırımlar içermesi gerekiyor. Mecliste yıllarca bunun mücadelesini vermiş kardeşiniz olarak söylüyorum. Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır.' dedi.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'

CHP Afyonkarahisar İl teşkilatı öncülüğünde özgürlük için, gelecek için ve yaşamak için kadına ve kıza dokunma başlığında yaşam yürüyüşü gerçekleştirildi. Ali Çetinkaya Tren garı önünden başlayan yürüyüş, Ordu Bulvarı, Yeşilyol, Kurtuluş Caddesi'nden devam ederek Zafer Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasıyla sona erdi.
Yaşam yürüyüşüne CHP Afyonkarahisar İl teşkilatı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, taraftar gruplarının temsilcileri ile beraber vatandaşlar katıldı.
Yürüyüş boyunca, “Kadına Kalkan Eller Kırılsın!”, “Susmuyoruz, Korkmuyoruz; İtaat Etmiyoruz!”, “Adalet İstiyoruz!”, “Hayvanlara Kalkan Eller Kırılsın!” ve “Çocuk Gelin İstemiyoruz!” sloganları atan gruba kimi zaman çevredeki vatandaşlardan da alkışlar ve ıslıklar eşliğinde destekler geldi.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“KORKUYORUZ VE YAŞAMAK İSTİYORUZ”
Yürüyüş sonrasında Zafer Meydanı’nda Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Av. Büşra Dişcioğlu Çetinöz basın açıklaması yaptı. Çetinöz, son günlerde artan kadın cinayetleri sonrası cehennem gibi günler yaşandığını vurgulayarak; “Aramızda sözlü yahut fiziksel tacize uğramayan var mı? Ölümle tehdit edilmeyen, hiç şiddete uğramayan kaç kişiyiz? Sadece kendi başımdan geçen onlarca olay anlatabilirim. Biliyorum buradaki her kadının da korku dolu anlatacağı bir hikâye vardır ama biz şanslıyız ki yaşıyoruz. Henüz. Sıradakinin burada bugün bulunan kadınlarımızdan, çocuklarımızdan, gençlerimizden olmayacağını bilmiyoruz. Korkuyoruz ve yaşamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“HER GÜN BİR ÖLÜM HABERİ İLE UYANDIK”
Yer ve zaman fark etmeksizin kadınların güvende olmadığını dile getiren Çetinöz konuşmasının devamında; “Bugün 12 Ekim. Geçtiğimiz 12 günde 9 kadınımızın ölüm haberini aldık. Biz Ekim ayının her gününe bir ölüm haberi ile uyandık. Sibel Aygan, Gülfer Öter, Zehra Gün, İkbal Uzuner, Ayşenur Halil, Sonay Öztürk Aslan, Bedriye Işık. Eylül ayında minik Narinimizin de aralarında bulunduğu 34 canımızı toprağa verdik. Ağustos ayında ise memleketimize düştü ateş, ülkenin dört bir yanından haberlerini aldığımız 33 canımızdan biriydi Sultan Tosun. Güpe gündüz bir parkın orta yerinde kıydılar canına; gencecik 19 yaşında bir fidandı. Hayalleri, umutları, yaşacak günleri olan. İkbal gibi, Ayşenur gibi, Narin gibi, Leyla gibi, Ceylin gibi.” dedi.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“KADERİMİZE TERK EDİLİYORUZ”
CHP Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Av. Büşra Dişçioğlu Çetinöz, durmayan kadın cinayetlerinin ahlaki bir çöküntü sonucu olduğunu ve bunun durdurulabilmesinin köklü ve sistematik çözümler ile olacağını belirterek, “Şiddet eğiliminin arttığı, düşmanlığın adım adım aşılandığı bir toplum yerine şiddetle mücadele etmeli, şiddet eğilimini tedavi etmeli, kutuplaştıran, düşmanlık aşılayan değil birleştiren, kucaklayan bir dil ve siyaset anlayışı ile toplumu şekillendirmeliyiz. Mağdur odaklı bir yaklaşımla, şiddetin her türlüsü ile yapılan etkin mücadele ile, mağduru koruyucu yasal zemin ve o yasalara işlerlik sağlayacak mekanizmalarla önlenmeli, durdurulmalı bu katliam. Failleri ise cezalandırılmalı, infaz yasasının düzenlenmesi, adalettin tecelli etmesi gerekiyor. Ancak mevcut durumda ilerlemek, daha etkin şekilde mücadele etmek yerine koruyuculuğuyla şiddete karşı atılmış en önemli adımlardan biri olan İstanbul Sözleşmesinden çekilerek geriye giden bir düzende; korku hegemonyasının içine hapsediliyor, kaderimize terk ediliyoruz.” İfadelerini kullandı.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“BİRER SAYIDAN İBARET OLMAK İSTEMİYORUZ”
Çetinöz, çocukların uğradığı cinsel istismar istatistiklerine değinerek; “Biz katillerimizle aynı sokaklarda yürümek istemiyoruz. Biz birer sayıdan ibaret olmak istemiyoruz. Sokakların çocuklar için güvenli olmadığı, evlerinin dahi güvenli olmadığı bir yozlaşmanın ortasında cehennemi yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl çocukların cinsel istismarı nedeniyle 40 bini aşkın yeni dosya açıldı; FİSA çocuk hakları merkezi verilerine göre en az 2 bin 107 çocuğumuz önlenebilir nedenlerle kimisi inşaatta çalışırken kimisi intihar sonucu kimisi şiddet sonucu kimisi ihmal nedeniyle hayatını kaybetti. Son 8 yıldır kayıp çocuklarımızın istatistik verileri açıklanmıyor. Unicef raporuna göre 15 yaşındaki çocuklarımızın %47’si mutsuz ve biz bu oranla ne yazık ki OECD ülkeleri arasında sonuncuyuz.” dedi.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ”
Tüm bu yaşanılanların karşısında durmanın herkesin görevi olduğunu vurgulayan Çetinöz, “Bugün burada derneklerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, sendikalarımız, siyasi parti temsilcilerimiz, gençlerimiz, kadınlarımız, çocuklarımızla hep beraber omuz omuzayız, bir aradayız. Kadınlarımızın ve çocuklarımızın güvenliği için yaşam hakları için özgürlükleri için sesimizi yükseltmeli ve birlikte mücadele etmeliyiz.” şeklinde sözlerine son verdi.
Zafer meydanında yürüyüş yapan topluluğu karşılayan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, CHP Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Av. Büşra Dişcioğlu Çetinöz’ün basın açıklamasının ardından açıklamalarda bulundu. Köksal, hergün yeni bir kadın cinayeti haberinin olduğunu ve kadınlar için güvenli bir yaşamın hayal olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında “Kadınlar hiçbir şey istemiyor. Huzur içinde yaşamak istiyor. İnsanın en doğal hakkı yaşam hakkıdır. Bugün burada hepimiz yaşam hakkı için buradayız.” ifadelerini kullandı.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“YASALARIN DAHA AĞIR YAPTIRIM UYGULAMASI ŞART”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal; konuşmasının devamında 2 Ağustos’ta Selçuklu Mahallesi’nde cansız bedeni bulunan 19 yaşındaki Sultan Tosun’un babası Fehmi Tosun’u göstererek, “Burada Fehmi baba var. 19 yaşındaki evladını toprağa vermiş. Bir cani yüzünden evladını kaybetmiş acılı bir baba. Ona söyleyecek söz bulamıyorum. Allah kimseye evlat acısı yaşatmasın. Gencecik bir kızı hayattan koparanlara yazıklar olsun. Bir hukukçu olarak yasalarımızın da bu konuda daha ağır yaptırımlar içermesi gerekiyor. Mecliste yıllarca bunun mücadelesini vermiş kardeşiniz olarak söylüyorum. Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır.” dedi.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“KADINLAR HAVA KARARDIKTAN SONRA İSTEDİKLERİ YERDE İNEBİLECEK” 
Köksal, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan bir uygulamadan bahsederek, “Belediye başkanı olarak Afyonkarahisar belediyemizde hava karardıktan sonra halk otobüslerimizde kadınlar, eğer yanında birisi yok ise durak beklemeksizin istedikleri yerde inebilecekler. Önümüzdeki haftadan itibaren bu uygulamayı hayata geçireceğiz. Şu an Ankara belediyesi uyguluyor, bizde kadınlarımız için en azından yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız. Kadınlarımızla ilgili bütün projelerimizle onların yanındayız.” ifadelerini kullandı.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'
“KADIN DAYANIŞMA MERKEZLERİNDE PSİKOLOJİK DESTEK VERİYORUZ”
Özellikle şiddete maruz kalan kadınlara karşı kurulan kadın dayanışma merkezini önemsediğini vurgulayan Köksal, “Orada şiddet gören, şiddete maruz kalan, bir takım psikolojik olarak zor zamanlar geçiren bütün kadın arkadaşlarımız, PDR derneği ile yaptığımız anlaşma neticesinde psikolojik destek alabilmekteler. Önümüzdeki günlerde seçilen Baro yönetimiyle de görüşerek özellikle şiddete maruz kalan kadın arkadaşlarımızın hukuki destek görebilmeleri için de belediye olarak gerekli adımları atacağız. Kadınlarımızın sonuna kadar yanındayım. Artık yeter diyoruz. Kadınlar ölmesin, kadınlar şiddete maruz kalmasın, kadınlara kalkan eller kırılsın diyoruz.” şeklinde sözlerine son verdi.

'Kadınlar için yaşam ve güvenlik en doğal haktır!'

Bakmadan Geçme