• Haberler
  • Genel
  • Kadınlar dönüştürürken çevre korunacak – Kocatepe Gazetesi

Kadınlar dönüştürürken çevre korunacak – Kocatepe Gazetesi

'Kadınlar İleriyi Düşünüyor, Geri Dönüştürüyor' projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Söz konusu proje ile yeterli düzeyde olmayan çevre farkındalığı ve sürdürülebilirliğinin tesis edilmesi amaçlanırken projenin kadınlara avantajlar sağlayacağın belirtildi Çevre Hizmetleri Birliği tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan toplantı Birlik Müdürü Mehmet Durak'ın açılış konuşması, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekter Vekili Veli Oğuz'un ve Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer [&hellip]

Kadınlar dönüştürürken çevre korunacak

“Kadınlar İleriyi Düşünüyor, Geri Dönüştürüyor” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Söz konusu proje ile yeterli düzeyde olmayan çevre farkındalığı ve sürdürülebilirliğinin tesis edilmesi amaçlanırken projenin kadınlara avantajlar sağlayacağın belirtildi

Çevre Hizmetleri Birliği tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan toplantı; Birlik Müdürü Mehmet Durak’ın açılış konuşması, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekter Vekili Veli Oğuz’un ve Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten’in konuşmaları ile devam etti. Toplantı projenin tanıtım sunumunun ardından sona erdi.
TARİHİ TURİSTİK YERLERDEN
YARARLANILACAK
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Mehmet Durak yaptı. Durak, Kalkınma Ajansının Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında hazırladıkları “Kadınlar İleriyi Düşünüyor, Geri Dönüştürüyor” projesi ile ev hanımlarının aile bütçelerine katkı sağlamak, etkili iletişim, ev ekonomisi, enerjiyi verimli kullanma, genel malzeme bilgisi esas amaç olan çevre bilinci konusunda eğitim verilmesinin amaçlandığını söyledi. Proje ile asıl faaliyet alanı olan ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırılmasının arttırılması ile ülke ekonomisine çok önemli girdi sağlandığına değinen Durak; “Aynı zamanda proje ile çevrenin korunması ve tesise depolanan ambalaj atıklarının gelmemesinin sağlanması hedeflenmektedir. Proje kapsamında eğitim alan ev hanımlarımızın ürettikleri ürünlerin pazarlaması için Afyonkarahisar merkezdeki tarihi ve turistik yerlerden faydalanmayı ve sürekli hale getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
BENZER PROJELER DÜŞÜNÜLÜYOR
Mehmet Durak, proje kapsamında ev hanımlarının alacakları eğitim ve usta öğreticilik sertifikaları sayesinde Çevre Hizmetleri Birliğine üye diğer ilçe Belediyeleri ile de benzeri projeler uygulamak istediklerini söyledi. Durak; “Proje hakkında geniş bilgiyi Çevre Mühendisimiz Dilek Karaca sunumla aktaracaktır. Projenin başarılı olması için bu projeye destek veren başta Kalkınma Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansı ile Birlik ve Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a, Afyonkarahisar Belediyesine, Çevre Şehircilik Müdürlüğüne ve Ambalaj Atığı Lisanslı firmaları ile Birliğimize üye Belediyelerin Belediye Başkanlarına, Kent Konseyi’nin değerli üyelerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
HEDEEF KADINLARIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ
Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Veli Oğuz, Çevre Hizmetleri Birliğine “Kadınlar İleriyi Düşünüyor, Geri Dönüştürüyor” isimli anlamlı projeyi tanıtan toplantı düzenlediği için teşekkür etti. Proje ile Çevre Hizmetleri Birliği’nin çevre, kadın ve sosyal kalkınma olgularını çok güzel harmanladığını söyleyen Oğuz; “Birliğin oldukça anlamlı bir proje ortaya koyduğunu görüyoruz. Afyonkarahisar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de proje ortağı olarak projeye katkı sunmaktadır. Projede ev ekonomisi ve evsel atıkların yönetimi hususlarında kadınların oynadıkları kritik rolden yola çıkarak, geri dönüştürülebilecek ürünler konusunda kadınlarımızın bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Bu şekilde hem bazı atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması sağlanacak hem de çevre kirliliğinin azaltılmasının yolu açılacaktır.” şeklinde konuştu.
PROJE GELİŞTİRME BAŞARILI
Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, Çevre Hizmetleri Birliği’nin duyarlılık içeren bir proje ortaya koymasından, Zafer Kalkınma Ajansı olarak projeye yüzde 90 hibe sağlamalarından son derece memnuniyet içerisinde olduklarını kaydetti. Bunun yanında Birliğin, ajans destek ve faaliyetlerine her zaman çok ilgili ve katılımcı olduğunu özellikle belirten Oğuz; “Birliğimiz bundan önce 2011 yılında ajansımızın teknik destek programlarına başvurmak suretiyle birisi proje yazma yürütme konusunda olmak suretiyle diğeri de katı atıkların depolanması ve biogaz üretiminde verimlilik konusunda hak kazanmıştır. Eğitim danışmanlık faaliyetlerini başarıyla tamamlamıştır. Birlik Müdürü Kalkınma Kurulu üyesidir. Kendisi kurula etkin katılarak katkılar sağlamaktadır. Ajansa gösterdikleri ilgi ve sahiplenme ile birlikte proje geliştirme başarılarından dolayı tebriklerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT
Projenin şehre hayırlı olmasını temenni eden Belediye Başkanı Yardımcısı Ayfer Örten, ev hanımlarına projeye katılmalarını önerdi. Projenin ambalaj atıklarının öğretilmesi, tanıtılması ve geri kazanım oranlarının arttırılmasına dayandığını anlatan Örten şöyle konuştu: “Projemiz ambalaj atıklarının geri kazanılmasının devamı niteliğinde olup Afyonkarahisar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü projenin ortaklarındandır. Ambalaj atıkları geri dönüşüm projesinde 2009 yılından itibaren bu projede çalışan Çağdaş ve Gültekin Geri Dönüşüm firmaları proje ortaklarıdır. Projenin amacı maalesef Afyonkarahisar’da yeterli derecede olmayan çevre bilincinin arttırılması ve sürdürülebilir çevre konusunda farkındalık oluşturulmasıdır. Proje sayesinde ev hanımlarımız boş vakitlerini değerlendirirken aile bütçelerine katkı sağlayabilecekler. Kadınlarımız bu proje ile sosyalleşme, ekonomik hayata katılma, toplumsal sorumluluk bilincinin oluşması konularında farklı bakış açıları kazanmış olacaklar.”
TOPLANTIYA İLGİLİ ÇEVRELER KATILDI
Proje tanıtım toplantısına; Belediye Başkanı Yardımcısı Ayfer Örten, Çevre Hizmetleri Birlik Müdürü Mehmet Durak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, ilçe ve belde belediye başkanları katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme