Kadınlar daha çok istihdam edilmeli
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneğince düzenlenen “http://m.kocatepegazetesi.com/”Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri”http://m.kocatepegazetesi.com/” konulu panele katıldı. Şahin, son yıllarda kadınların girişimcilik için çaba sarf ettiğini belirterek “Uyuyan dev uyandı” dedi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Küçük ve Orta ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) [&hellip]
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneğince düzenlenen “http://m.kocatepegazetesi.com/”Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri”http://m.kocatepegazetesi.com/” konulu panele katıldı. Şahin, son yıllarda kadınların girişimcilik için çaba sarf ettiğini belirterek “Uyuyan dev uyandı” dedi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Küçük ve Orta ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Afyonkarahisar Destekleme Derneği tarafından Korel Termal Otel’de düzenlenen “Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri”http://m.kocatepegazetesi.com/” konulu panele katıldı. Panelin açış konuşmasını yapan Bakan Şahin, Türkiye’de son yıllarda kadın girişimciliği yönünde önemli gelişmelerin bulunduğunu söyledi. Kadınların ekonomide söz sahibi olmak için çalıştığını kaydeden Şahin, “Kadının daha güçlü olabilmesi için istihdamdaki kadın oranlarını yükseltmemiz gerekiyor. Bu KOSGEB’in çalışmalarından, bu mikrokrediden, bu belediye başkanımızın hazırlamış olduğu meslek kurslarından, bunların herbirinin katkısı var. Topyekün kalkına-bilmemiz için çeşitlilik sunmamız gerekiyor. KOSGEB’in yanında İş-Kur’un meslek kurslarında da yüzde 50’yi yakalamışız. Ciddi bir potansiyel. Kısacası şunu söylemeye çalışıyorum: uyuyan dev uyandı. büyük bir potansiyel güç var” dedi.
Özgüven, ilk mesele
Anadolu’da kadınların hem KOSGEB’in, hem İş-Kur’un, hem de belediyelerin açtıkları meslek edindirme kurslarına yoğun bir şekilde iştirak ettiğini hatırlatan Şahin, “Bize düşen şey bunu yönetmektir. Toplumun beklentilerini yönetmek durumundayız. Kadını eğitim olarak, ekonomik olarak güçlendirmek durumundayız. Hangi alanda girişimcilik yapılacak? Bir işe girişebilmek için özgüven gerekiyor. Cesaret gereki-yor. Ama en az o kadar bilgi gerekiyor. Bilgi toplumuna dönüşebilmek için yolumuzu iyi görmemiz gerekiyor ki sonunda hayal kırıklığına uğramayalım” diye konuştu.
Türkiye kadın girişimciğilinde model olacak
Şahin, şöyle devam etti:
“Neyi nasıl yapacağımızı öğreneceğiz. Beraberinde sermayemiz olacak. Bizim finansal yetersizliği azaltmamız gerekiyor. Bizim modellerimiz artık dünyaya örnek oluyor. Kamu maliyesinde, bankacılık, sosyal güvenlikte sektöründe Avrupa Birliği’ne örnek oluyoruz. Gücümüzü kullana-bilirsek ben inanıyorum ki bu toplantılar bütün Anadolu’da bir şahlanmaya vesile olacak ve bu konuda (kadın girişimciliği konusunda) da Türkiye model olacak. Yeter ki ‘Bu (kadın giri-şimciliği) bir sorundur, bunu nasıl çözeceğiz’ iradesine kavuşalım. Bugün bu irade oluşmuştur ve gereği yapılacaktır.”
Topyekün kalkınmak için…
Dünyanın kas gücünden kasa gücüne, kasa gücünden de kafa gücüne geçtiğini ifade eden Bakan Şahin, şöyle konuştu:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Bizim bu değişimi yönetmemiz, zamanı doğru yakalamamız ve topyekün kalkına-bilmeyi başarmamız gerekiyor. Topyekün kalkınabilmek ve sürdürülebilir başarıyı sağlayabilmemiz için de 74 milyonun aklını, potansiyelini ve bütün kabiliyetini kullanmamız gerekiyor. İşte o yüzden Bakanlık olarak yeniden çok daha güçlü bir şekilde yapılandırıldık. Bakanlığımız 5 genel müdürlüğüyle 32 daire başkanlığıyla sosyal hizmetlerle, sosyal yardımlaşmanın tek çatı altında birleştirildiği güçlü bir bakanlığa dönüştü. Büyüyebilmenin kalkınabilmenin toplumsal huzur ve başarı sağlayabilmenin tek yolu, herkesi birey olarak güçlendirmekten geçiyor. Kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle, engellisiyle ve engelsiziyle herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu bir Türkiye’yi yakalamak durumundayız. Kadını ve erkeğiyle bu ülkenin ve bu dünyanın bütün nimetlerinden ve külfetlerinden eşit şekilde istifade edeceği bir Türkiye hedefinde yolumuza devam edi-yoruz.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Kadın-erkek eşit
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Her türlü ayrımcılığı reddediyoruz”http://m.kocatepegazetesi.com/” diyen Bakan Şahin, “Kadının ve erkeğin, birbirini tamamlayıcısı olduğu toplumsal kalkınmada ikisinin de işinin gözdesi olduğu bir Türkiye özlemiyle yola çıktık. Anayasa ve Anayasa’nın 10 maddesi başta olmak üzere kadının yaşamına, iş yaşantısına, sosyal alana dair bilimsel alana dair, kültürel alana dair ‘hukuki eksikliğimiz’ dediğimiz her alanda 10 yıllık büyük başarı hikayemiz oluştu. Parlamentoda, İş Kanunu’ndan Türk Ceza Kanunu’na birçok yasal alt düzenlemelerde eksiğimiz olan şeyi tamamladık. Bugün bilgi toplumuna dönüşmüş, AB standartlarını yakalamış bir Türkiye’nin artık ileri demokraside kendi kendini kanıtlamış diğer ülkelerden hukuki olarak hiçbir farkı kalmamıştır. Bütün başarıların temelinde eğitim geliyor. Özellikle kız çocuklarımızın eğitilmesinin önündeki engelin kaldırılması, yoksulluk eğitimin önünde bir engelse bunun kabul edilemez olmasından kaynaklı ciddi kampanyalar yapıldı. Bugün artık temel eğitimde yüzde 98 oranında kız çocuklarının ve erkek çocuklarının temel eğitimde fırsat eşitliğini sağladığı bir Türkiye var. Bu oranın orta eğitimde de yüzde 68’e düşmemesi lazım. Bazı illerde yüzde 80’lerin üzerine çıkmış durumda ama göç alan büyük şehirlere baktığınız zaman bu fark devam etmektedir.”http://m.kocatepegazetesi.com/”
Herkes mutlu olsun
Bakan Şahin, girişimciliğin güçlendirilebilmesi için eğitim sorununun halledilmesi gerektiğini belirterek, fırsat eşitliğinin temelinde eğitimin yattığını ifade etti.
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Özellikle her şehirde bir üniversitenin olması kız çocuklarının yüksek öğretimde de fırsat eşitliği sağlamasında çok önemli bir çalışma olmuştur”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye konuşan Bakan Şahin, şunları kaydetti:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Topyekün eğitim seferberliğimiz hiç geriye gitmeden büyük bir azimle kararlılıkla devam edecektir. Birey olarak kadını güçlendirmemizin ana temellerinden ikincisi ekonomik kalkınmadır. Güçlü birey, güçlü aile ve güçlü millete inanıyoruz. Ailenin güçlenmesi asla kadını zayıflatmaz. Çocuk, erkek, kadın herkesin güçlü ve mutlu yaşayacağı aile modeli için mücadele ediyoruz.”
Bilgi ve sermaye eksik
Paneldeki açılış konuşmasından birini de TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez yaptı. Sönmez, mikrokredi yöntemiyle 3’üncü Dünya Ülkeleri’nde başarı kazanılabileceğini, ancak bilgi toplumuna üye olmak isteyen bir ülkenin yeni modeller geliştirmesi gerektiğini söyledi. Sönmez, “Girişimci olmak için bilgi ve sermaye gerekiyor. Ama bu bilgi ve sermaye kadınlarımızda eksik. Neden eksik? Kadınların toplumsal pozisyonu nedeniyle bilgi ve sermaye eksik” dedi. Sönmez, şu ifadeleri kullandı:
“Girişimci olabilmek için kadının iki eksiği bulunmaktadır. Biri sermaye, diğeri bilgi. Meslek programlarımızda bu iki eksiği kadına sağlıyoruz. Bunun sonu yok. Bilgi ve sermaye kadında eksik ama niye eksik? Kadının toplumsal pozis-yonu nedeniyle eksik. Kadın girişimcilik programlarının etkilerini artırmak için iki şeyi birden yapacağız. Bilgi ve sermaye sağlayarak kadını destekleyeceğiz. Cinsiyetçi engelleri etkisiz hâle getireceğiz. Bu nedenle girişimciliğin desteklenmesine ekonomik bir olay olarak, kadın girişimciğilin desteklenmesini ise ekonomik, toplumsal, sosyal içerikli kültürel bir olay olarak yaklaşmalıyız. Ülkede meslek sahibi yüzbinlerce kadın var. Ama yüzbinlerce kadın girişimcimiz yok. Kadın girişimci, toplumsal sos-yolojik kültürel boyutları bulunan derin bir kavram. Erkeğin kadına ve kadının kendine koyduğu engellerin temeli buradadır. Kadın girişimciliğini geliştirme konseptimizin iki ayağı bulunmaktadır. Bir yandan kadını ekonomik aktör olmaya iten, çeken araçları çoğaltacağız, etkinleştireceğiz. Bunu ulusal strateji düzeyinde ele alacağız. Diğer yandan kadın girişimciliğini öldüren cinsiyetçi engelleri ulusal strateji bağlamında ortadan kaldıracağız. Girişimciliği, geleneksellikten modernliğe kaydırmalıyız. Kadınlar, eğitim danışmanlık gıda, hazır giyim, sigortacılık, temizlik sağlık gibi hizmet ağırlıkla kurmaktadır.”
Ayrımcılık ailede başlıyor
KOSGEB Başkan Yardımcısı Metin Şatır ise kadın gi-rişimciliğinin toplumsal boyutuna dikkat çekti. Şatır, “Bazı tespitler yapmam gerekir diye düşünüyorum. Kadın girişimciliği iki farklı mekanizma içermekte. Bunlardan birisi girişimcilik diğeri ise cinsiyet ayrımcılığı. Bu ko-numlandırma ve toplumsal dönüşüm meselesi. Ülkemiz-de ilgili yasal düzenlemenin gerçekleştiğini ama toplumsal dönüşümün yavaş ilerlediğini görüyoruz. Girişimcilik yaşam biçimidir, özgüvendir. Bu sadece iş ile ilgili olan bir durum değil. Evde fikrini söyleyebilen kadın olgusunu hayata geçirmemiz gerekiyor. Biz hala ailemizde kız ve erkek çocuklarımıza farklı muamele yapan bir ülkede yaşıyoruz. Harçlıkları eşit vermemekle başlıyor iş. Bu konuyu el ele çözmek durumundayız. Girişimciliği sorunu çözmede bir anahtar olarak görüyorum.”
Şiddeti uygulayanlar, toplantılara katılmıyor
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kadınların ülkemizdeki yerine örnek verirken, televizyon dizisi tiplemesi İtilmiş ve Kakılmış’a atıf yaptı. Erkeklerin kadına şiddet uygulayan kesim oldukları hâlde bu tür toplantılara katılmadıklarını belirten Balkanlıoğlu, “Sorunları başka yerlerde arıyoruz. Kadınlara haklarınız var, diyo-ruz. Hiç kimse hakaret edemez, kötü bir söz söyleyemez diyoruz. Onlara şiddet uygulayan erkekler bu tür toplantılarda çok bulunmuyorlar. Eğitim seviyesi yüksek bir toplum haline geleceğiz. Kadınların insanlıktan gelen haklarının olduğu bilincine toplumun her katmanın sahip olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bilinen deyime farklı bir yorum
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da kapsamlı bir konuşma yaptı. “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” sözünü yorumlayan Çoban, “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır sözü bizleri girişimcilikle ilgili çok farklı noktalara götürebilir. Bu deyim, dünyayı erkekler yönetir, erkekleri de kadınlar yönetir şeklinde anlayabiliriz. Kadınları her türlü başarının mimarı olarak kabul edebiliriz. Ne var ki gerek bizde gerekse gelişmiş ülkelerde bu deyimin yaygın manası kadınları erkeklerin arkasında konumlandırmak biçiminde tezahür etmektedir” dedi.
Çoban, yabancı firmaların kriz anında işçi çıkardıklarını, ancak Türk müteşebbislerin bu konuda duyarlı davrandıklarını, “eve ekmek götürenlerin sorumluluklarını omuzlarında hissettiklerini” belirtti.
Toplumun ilerlemesinde kadınlar da etken
TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer ise “Panelimize Türkiye’nin çok farklı illerinden panelistlerimizi davet ettik. Bir toplum kadınları ve erkekleri aynı gaye ile yürümezse ilerlemesine ve gelişmesine imkan ve ihtimal yoktur. Kadınlar bir toplumun ilerleme-sinde önemli etkilere sahip olan öğelerdir. Bir toplumdaki kadınların üretkenliği, o toplu-mun gelişkinliğinin bir göstergesidir” dedi.
Panele, Bakan Şahin’in yanı sıra, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve eşi Esma Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak katıldı. (Kocatepe)