• Haberler
  • Genel
  • 'Kadını Dışlayan Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadele Edilecek'

'Kadını Dışlayan Her Türlü Ayrımcılıkla Mücadele Edilecek'

AFSÜ'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak düzenlenen tüm etkinliklerde cinsiyet ayrımcılığına karşı olunduğu teması ele alındı. Etkinliklerin konukları ve katılımcıları, kadınları dışlayan her tür ayrımcılıkla mücadele konusunda kararlıklarını dile getirdiler

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniveritesi’nde (AFSÜ) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

GÖZDEN KAÇAN CİNSİYETÇİLİK ELE ALINDI

AFSÜ’de, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü içine alan hafta dolayısıyla çok sayıda etkinlik düzenlendi. AFSÜ Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen etkinliklerin konukları ve katılımcıları, kadınları dışlayan her tür ayrımcılıkla mücadele konusunda kararlıklarını dile getirdi. AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, Deneysel Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Timuçin Aktan, “Gözden Kaçan Cinsiyetçilik” konulu bir seminer verdi. Konuşmasında toplumda eşitlikçi tutumların yaygınlaşmasıyla birlikte kadınlara yönelik olumsuz tutumların örtülü hâle geldiğine dikkat çeken Dr. Aktan, kalıp yargılar ve önyargılar çerçevesinde “düşmanca cinsiyetçilik” ve “korumacı cinsiyetçilik” kavramlarını ele aldı.

DENEYİMLER PAYLAŞILDI ÖĞRENCİLERE ÖNERİLERDE BULUNULDU

AFSÜ öğrencileri ve personeli, Dr. Öğretim Üyesi Jale Akgöl’ün yönettiği “Başarılı İş Kadınlarıyla Kariyer Söyleşileri” başlıklı etkinlikte, Uluslararası Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Melike Akkent ve Diş Hekimi Nihal Öç Korkmaz ile bir araya geldi. Akkent ve Korkmaz, iş hayatı ve sivil toplum çalışmaları alanlarındaki deneyimleri hakkında bilgi verdikleri konuşmalarında, öğrencilerimize mezuniyet sonrasına dair önerilerde de bulundular. AFSÜ Kadın Araştırmaları Topluluğunun desteğiyle Dr. Öğretim Üyesi Jale Akgöl yönetiminde Tıp Fakültesi Mavi Salonda yapılan “Akademide Rol Model Kadınlar” başlıklı söyleşide, AFSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Tülay Köken, Doç. Dr. Çiğdem Özer Gökaslan, Dr. Öğr. Üyesi Mehlika Bilgi Kırmacı ve AFSÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Filiz Özden Yılmaz bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Genel olarak çalışma hayatında ve özellikle üniversite ortamında kadın çalışan, yönetici, eş ve anne olarak karşılaştıkları güçlükleri ve bunları aşma yöntemlerini samimi bir ortamda dinleyicilere aktaran konuşmacılar, meslektaşları ve öğrencilerden gelen soruları da cevaplandırdı.

MEDYA DA ŞİDDETTE ELE ALINDI

AFSÜ Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü (BYHİ) iş birliğinde düzenlenen “Farklı Boyutlarıyla Medyada ve Sağlıkta Şiddet” başlıklı söyleşide, toplumsal hayatı tahrip eden şiddet türlerinin etkisinin azaltılması için iletişim dili, empati ve medya okuryazarlığı yaşam becerilerine eğitim müfredatlarında daha etkili şekilde yer verilmesi gerektiği üzerinde duruldu. AFSÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Camcı’nın ve Atatürk SHMYO Öğretim Görevlisi Dr. İbrahim Şamil Köroğlu’nun konuşmacı olduğu etkinliği, BYHİ’den Öğretim Görevlisi Nesrin Gülcü yönetti.

ORTAK BİR DİZİ FİLM GÖSTERİMİ SUNULDU

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla AFSÜ Sinema Topluluğu, AFSÜ Kadın Araştırmaları Topluluğu ile ortaklaşa bir dizi film gösterimine imza attı. Gösterimlere katılanlar; farklı zamanlarda ve birbirlerinden uzak coğrafyalarda olsa da benzer ayrımcılık türleriyle yüzleşen kadınların gerçek hayattan uyarlanmış öykülerini anlatan uzun metrajlı “Gizli Sayılar (2016)” ve “Benim Adım Malala (2015)” filmlerinin ile göç ve kadın temalı “Kıyı (2021)”, “Duvar (2015)” ve “Bir Hayatlık Göz (2016)” isimli kısa filmleri izledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, AFSÜ’de düzenlenen bir kokteyl ile kutlandı. Tıp Fakültesi giriş katında düzenlenen kokteyle Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Dündar ile üniversitenin akademik ve idari kadın personeli katıldı. Eğlenceli bir atmosferde geçen etkinlikte, katılımcılara müzik dinletisi de sunuldu.

Haber

Bakmadan Geçme