Kadına Şiddetin Önlenmesi İçin Bir Araya Geldiler
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ)'de '6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi' kanununun Afyon ilinde uygulanmasının değerlendirilmesine yönelik çalıştay düzenlendi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile AKÜ Hukuk Fakültesi iş birliği ile “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi “ kanununun Afyon İlinde uygulanmasının değerlendirilmesi çalıştayı gerçekleştirildi.
Atatürk Kongre Merkezinde düzenlenen Çalıştaya Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir, Afyonkarahisar kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte projede görevli akademik personel katıldı.
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun’un Afyonkarahisar’da uygulanmasının analizini yapmak üzere gerçekleştirilen Çalıştayın koordinatörlüğünü Doç. Dr. Letife Özdemir yaparken; Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mürşide Şimşek, Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Buminhan Duman ve Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Ezgi Fulya Akkuş konuşmacı olarak yer aldı.
FARKLI FİKİRLER OLUŞTURMAK İSTEDİK
Çalıştayın açış konuşmasını yapan Doç. Dr. Letife Özdemir, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu ile ilgili çalışma başlattıklarını belirterek, bu doğrultuda çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Özdemir, eş zamanlı olarak iki salonda üç oturum olarak gerçekleştirilen programda 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkındaki Kanunla ilgili farklı konuların ele alınacağını da belirtti. Özdemir, “Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mürşide Şimşek Hocamın öncülüğünde 3 kişiden oluşan bir komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyon yaklaşık 1 yıldır faaliyettedir. Kendilerine destekleri için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mürşide Şimşek ise artık herkesin tepki gösterdiği bir noktaya gelindiğini ifade etti. Şimşek, “Bir hukukçu olarak kanunu ele alarak buna ilişkin ne tür geliştirmeler yapabiliriz bunu değerlendirmek istedik” diye konuştu. Çalıştayın düzenlenme amacına da değinen Şimşek, Afyonkarahisar’da 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanununun uygulamasına ilişkin sorunları veya daha iyi olabilecek önerileri ortaya koyabilmek amacıyla farklı kurumlar tarafından ele alınarak fikirler oluşturmak istediklerini kaydetti.
KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR ELE ALDILAR
Çalıştay, eş zamanlı olarak iki salonda üç oturum olarak gerçekleştirildi. Çalıştayda 6284 sayılı Kanunda öngörülen mağdura yönelik koruyucu tedbirler, faile yönelik önleyici tedbirler, ihbar ve şikâyetin etkililiği, kurumlar arası koordinasyonun etkinliği konuları ele alındı. Afyonkarahisar’da şiddet faillerinin ıslahının ve mağdurların korunup güçlendirilmesi ile daha kolay adalete erişimlerinin sağlanması böylece şiddet döngüsünün kırılması için ne tür tedbirlerin alınabileceği konuları da tartışıldı. Ailenin korunmasında ve kadına karşı şiddetin önlenmesinde olumlu ve önemli düzenlemeler içeren 6284 sayılı Kanunun etkinliğini daha da artırmak için neler yapılabileceği de değerlendirildi.