“Kadına şiddet en büyük günahlardan”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Afyonkarahisar’da katıldığı Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı’nın ardından Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’yı ziyaret etti. Görmez, burada yaptığı konuşmada 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla insan hakları konusunda önemli mesajlar verdi Afyonkarahisar’da Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı’na katılan Prof. Dr. Mehmet Görmez, toplantıdan sonra Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’yı [&hellip]

"Kadına şiddet en büyük günahlardan"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Afyonkarahisar’da katıldığı Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı’nın ardından Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’yı ziyaret etti. Görmez, burada yaptığı konuşmada 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla insan hakları konusunda önemli mesajlar verdi

Afyonkarahisar’da Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı’na katılan Prof. Dr. Mehmet Görmez, toplantıdan sonra Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’yı ziyaret etti. Diyanet İşleri Başkanı olarak Ankara’da oturmayı düşünmediğini belirten Görmez, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin 10 Aralık’ın İnsan Hakları Günü olduğunu hatırlatması üzerine Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Biz kültür olarak yaratıcımızı Hakk kavramı ile ifade ede-riz. Cenab-ı Hakk deriz. Yaratıcımızı aynı zamanda hakkın ve hakikatin kaynağı olarak görüyoruz. Bu sebeple insan hakları ihlalleri Hakk’ın gayretine dokunan en büyük günahlardandır. Dinimiz insan onurunu, insana saygıyı, insanın hakkına hukukuna saygıyı en üstün ilke ve prensip olarak kabul ediyoruz. İnsan hakkı ihlalini de en büyük günahlardan kabul etmiştir. Bırakın hak ihlalini insanın kalbini kırmayı 70 defa Kabe’yi kırmak olarak değerlendiren bir kültürün çocuklarıyız” dedi.
Bütün insanlığı suçlu
duruma sokar
Gizli insan hakları ihlallerinin bütün insanlığı suçlu duruma soktuğu uyarısında bulunan Görmez, “Hak ihlalleri içerisinde en kötüsü ve bütün insanlığı suçlu duruma sokan yönü, gizli hak ihlalleridir. Toplum tarafından örtülen, yok sayılan, gizlice yapılan hak ihlalleri. Özellikle kadına karşı ayrımcılık, kadına karşı şiddet, aile içi şiddet gibi gizli mekanlarda yapılan hak ihlalleri, daha büyük suçlardan , daha büyük günahlardandır, insanlığı suçlu duruma sokan ihlallerdendir” diye konuştu.
İnanç özgürlüğü vurgusu
İnsan haklarının bir boyutunun da inanç özgürlüğü olduğuna dikkat çeken Görmez, şunları söyledi:
“Yine insan hakları konusunda en önemli konulardan bir tanesi inanç özgürlüğü, inancını yaşama hakkı, inancının gereğini yerine getirme hakkı, inancın eğitimini elde etme hakkı. Yeryüzündeki bütün haklar, insan hayatıyla sınırlıdır. Ancak inanç özgürlüğünün bir de ebedi hayat boyutu vardır. Dünyada herkesin özgürce yaşadığı ve hiç kimsenin hiç kimseye haksızlık yapmadığı, hiç kimsenin kimseye zulmetmediği bir dünya diliyorum.”
Yeni bir düzenlemeye gidilecek
Bitirilemeyen camiler hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Görmez, Türkiye’de camilerin vatandaş yardımıyla yapıldığını, ancak zaman zaman vatandaşların bu konuda şikayet ettiğini belirtti. Görmez, cami yapımı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yeni bir düzenlemeye gideceklerini vurguladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme