• Haberler
  • Genel
  • Kadın temsilinde 94 ülke arasında 74’üncüyüz

Kadın temsilinde 94 ülke arasında 74’üncüyüz

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV ) Afyonkarahisar Destekleme Derneği tarafından 'Türkiye'de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri'' konulu bir panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, Türkiye’nin kadınlara seçme hakkı verildiği döneme kıyasla kadınların siyasetteki yeri konusunda geriye düştüğünü aktardı. Afyonkarahisar Ticaret Borsası toplantı salonunda [&hellip]

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV ) Afyonkarahisar Destekleme Derneği tarafından “Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri’’ konulu bir panel düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, Türkiye’nin kadınlara seçme hakkı verildiği döneme kıyasla kadınların siyasetteki yeri konusunda geriye düştüğünü aktardı. Afyonkarahisar Ticaret Borsası toplantı salonunda yapılan panelde bir konuşma yapan Eski Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz, Birleşmiş Milletler tarafından kadınların siyasette temsil oranlarını gösteren bir liste yayınladığını ve Türkiye’nin mecliste temsil edilme açısından listede yüzde 9,1 ile 109. sırada yer aldığını söyledi.
Yılmaz, “Kadınların kabinede temsil edilme oranlarına bakıldığında ise Türkiye, yüzde 7,7 oranıyla ve 26 bakan arasında 2 kadın bakanla 94 ülkenin sıralandığı listede 74. sırada yer alıyor’’ dedi.
Yılmaz, 2009 yılında gerçekleştirilen yerel seçimler sonucunda Türkiye’nin 16 büyük şehrinin hiçbirinde kadın belediye başkanı seçilemediğini belirterek, Türkiye’de seçilen ilk kadın belediye başkanının 1950 yılında seçilen Müfide İlhan, ilk kadın bakanın 1971 yılında seçilen Türkan Akyol ve ilk ve tek başbakanın ise 1993 yılında seçilen Tansu Çiller olduğu hatırlattı.
Türkiye’de kadınların iş gücü piyasasına girememelerinin önemli nedenlerinden birinin kadınların eğitim düzeylerinin düşük olması olduğunu savunan Yılmaz, şöyle dedi:
‘’Ülkemizde her 4 kadından biri eğitimsiz ve ilköğretim çağındaki her 5 kızdan biri eğitimini yarıda bırakmaktadır. Bir toplumun uygarlık düzeyini öğrenmek isteyenlerin o ülkedeki kadınların eğitim durumuna bakmaları yeterlidir. AB ülkelerinde kadınların yüzde 57 oranında istihdam edilmesi, bu oranın Türkiye’de ise yüzde 26 olması düşündürücüdür. İşgücüne dahil olmayan 28 milyon çalışabilir nüfusun 20 milyonu kadındır ve bu kadınların 12,6 milyonu evde çalışmaktadır. Ülkemizde ne yazık ki kalkınma sürecinin sadece erkeklerin değil kadınların katkısı olacağı anlayışını henüz yerleştiremedik.’’
Devlet eski Bakanı Ayfer Yılmaz, 1935 yılı seçimlerinde bir Afyonkarahisarlı olan Mebrure Gönenç’in milletvekili seçilerek Afyonkarahisar’dan TBMM’ye gittiğini de sözlerine ekledi.
“Her zaman dikkate alıyoruz”
TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer ise dernek olarak Afyonkarahisar’da girişimcilerin gücünü artırmak adına düzenlediği etkinlikler içinde kadın girişimciliğinin rolünü her zaman dikkate aldıklarını ve bu bağlamda dernek bünyesinde bir kadın girişimci grubu oluşturulduğunu söyledi.
Beşer, şöyle konuştu:
‘’TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği olarak kadın girişimciliğin rolünü her zaman dikkate aldık. Dernek olarak tüm çalışmalarımızı yaparken ilimize ve ülkemize katma değer oluşturan bizimle beraber omuz omuza çalışan, en küçük görevden en büyük göreve kadar toplumda işletmelerin içerisinde olan kadın girişimcilerimizi görmezden gelemezdik. Bu vesileyle TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği olarak son yapmış olduğumuz toplantımızda derneğimizin kadın girişimci grubunun oluşturulmasına karar verdik.’’
Beşer, panelin düzenlenmesinin her aşamasında kadınların emeği olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
‘’Unutulmamalıdır ki, Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri adlı panelimizin düzenlenmesinde programın çıkış noktasından bu ana kadar yapılan tüm çalışmaları, davetiyelerimizden panelistlerimize kadar her anında kadın emeği vardır. Türk kültürünün oluşmasında ve medeniyetimizin yoğrulmasında da kadınlarımızın emeği çok büyüktür.’’
Vergi muafiyeti önerisi
TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez ise konuşmasında Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının tanınmasında Fransa, İtalya ve İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesinden önce tanındığını hatırlattı.
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının Cumhuriyet’in başarısı olduğunu ifade eden Sönmez, ‘’Kadına bir hakkın verilmesi bir şey, kadının o hakkı kullanabilmesi başka bir şeydir. Burada söz konusu olan, medeni ve siyasal haklar bakımından kadının erkeğe eşitlenmesidir. Ekonomik ve sosyal haklarda kadın-erkek arasında fırsat eşitliği yaratmak bakımından dünya sıralamasında 134. ülkeyiz’’ dedi.
Küresel ölçekte kadın istihdamının yüzde 49, Avrupa Birliği üye ülkelerinde ise yüzde 56 olduğunu kaydeden Sönmez şöyle devam etti:
‘’Bu oran maalesef Türkiye’de yüzde 25’tir. Kendi işine sahip olmak ve yönetmek açısından Türkiye’de erkek girişimci sayısı 1,3 milyon iken kadın girişimci sayısı 80 bindir. Oran anlamında ifade etmek gerekirse bu yüzde 7’ye denk gelir ki bu oran Avrupa Birliği üye ülkelerinde ise bu oran yüzde 34’tür.’’
Çalışan kadın sayısı azalıyor
1990 yılında her 100 kadından 34’ü çalışmak isterken, bugün bu oranın yüzde 25’e gerilediğini savunan Sönmez, bunun nedenin ise kırda aile işçisi olarak çalışan kadının şehre gittiğinde çalışamaması olduğunu ileri sürdü.
Sönmez, kadın istihdamı ile ilgili yaşanan sorunun çözümü ile ilgili olarak kadınlara sağlanacak fırsat eşitliğinin somut olması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle dedi:
‘’Fırsat eşitliği kadınlarımız için sözde değil, somut olmalı. Bütün yerel ve bölgesel kalkınma projelerinin merkezine kadın konulmalı. Sadece uygulamada değil, karar süreçlerinde de eşitlik sağlanmalı. Kadının ekonomideki yerini genişletmek ve ağırlığını artırmak için ise kadının ekonomiye katılımının en düşük olduğu seçilmiş illerden başlayarak kendi işini kuran kadın gi-rişimciye 10 yıl vergi muafiyeti tanıyabiliriz. Yine bu illerde kadın işçiler için ödenen işveren prim hissesinin en az yarısını kamu ödeyebilir.’’
Konuşmaların ardından kadın girişimciler Handan Yorulmaz ve Müjgan Demir’in panelist olarak katıldığı “Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Başarı Öyküleri” paneli gerçekleştirildi. Panelin ardından TOSYOV Afyonkarahisar Destekleme Derneği tarafından Afyonkarahisar’da muhtar olarak görev yapan Serpil Küçükkurt, Hesna Sarıtoprak, Nimet Çilenti ve konuşmacılara teşekkür belgesi verildi.

Bakmadan Geçme