Kadın girişimciliğin önemi anlatıldı
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) ile Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu tarafından 'Türkiye'de ve Afyonkarahisar'da Kadın Girişimciliğin Önemi' konulu panel düzenlendi   Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, GİKAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) ile Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu tarafından “Türkiye’de ve Afyonkarahisar’da Kadın Girişimciliğin Önemi” konulu panel düzenlendi
Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, GİKAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, Kadın Kültür Evleri Koordinatörü İlknur Yüksel Dönmez ile AKÜ personeli ve öğrenciler katıldı. Panelin açış konuşmasını yapan Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selman, topluluk olarak girişimci ve üretken bireyler yetiştirebilmeyi amaçladıklarını belirtti. Selman, “Arkadaşlarımızı üretken olmaya teşvik ederek, üretken olanları da aydınlatarak, hele ki kadın arkadaşlarımızın yollarına ışık tutarak kariyer planlamalarında onlara yol arkadaşı olmak için buradayız.” diye konuştu.
“ÜNİVERSİTELER, GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜN KADINLAR ARASINDA GELİŞMESİNE ÖNCÜLÜK ETMELİ”
GİKAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar ise son yıllarda kadın istihdamını artırmaya yönelik proje ve programların önem kazandığını, özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen programlarda ve projelerde artışlar görüldüğünü belirtti. Gürpınar, “Bunun en güzel örnekleri de Afyonkarahisar Valiliğimiz tarafından yürütülen Kadın Kültür Evleri projesidir. Bu program ve projelerin sürekliliği sağlanarak bunların bütünlükçü bir bakışla devam ettirilmesi ve toplumun bütün kesimleri tarafından benimsenmesi önem arz etmektedir” dedi. Gürpınar, “Ülkemizin ekonomik kalkınması, sadece erkekler tarafından değil, kadınlarımızın da erkelerin yanında birlikte gösterecekleri çaba ve sağlayacağı katma değer ile gerçekleşecektir. Üniversiteler, ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelin nicelik ve nitelik bakımdan geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmelidirler.” diye konuştu.
“BACIYAN-I RUM TEŞKİLATININ ÖNDE GELENLERİNE KADINANA DENİLDİ”
AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, AKÜ’nün 30. yılında yapılan bu tür etkinliklerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Afyonkarahisar’da girişimciliğin en yoğun olduğu caddenin Kadınana Caddesi olduğunu ifade eden Özdemir, “Kadınana’nın, Alâeddin Keykubat’ın kızları olduğu söyleniyor. Aslında bir de Ahilik Teşkilatı var. Ahilik Teşkilatı, girişimcilerin ahlaklı olmasına dair kurulan teşkilattır. Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran’dır. Teşkilatı, Kırşehir’de kurmuş. Başlangıçta erkekler ve Müslümanlar üye olabiliyor. Sonra görmüşler ki erkek ve Müslümanlarla iyi bir toplum inşası mümkün değil. O zaman Ahi Evran’ın eşi bir Bacıyân-ı Rûm Teşkilatını kurmuş. Bu Bacıyân-ı Rûm Teşkilatının önde gelenlerine genel olarak Kadınana denilmiştir. Kadınanalarının kurduğu teşkilatın yansımaları, Afyonkarahisar’da bugün ticari hayatımızın merkezinde yer alıyor.” ifadelerini kullandı.
Kadın Kültür Evleri Koordinatörü İlknur Yüksel Dönmez ise “Bir Model Olarak Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifler” sunumunda, Kadın Kültür Evleri ve Kooperatiflerinin faaliyetlerine Afyonkarahisar’daki kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını artırmak üzere, 2020 yılı Temmuz ayında Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Eşi Sümeyra Çiçek öncülüğünde başladığını söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman ise “Kadın ve Girişimcilik” sunumunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulunun kadın girişimcileri desteklemek, kadınları sadece ekonomik değil, politik ve sosyal anlamda da güçlenmesini sağlamak için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu kurduğunu ifade etti. Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni de, “Kadın Girişimcilik Desteklerinin Önemi” konulu sunumunda, Türk Dil Kurumuna göre girişimcinin bir işe girişen müteşebbis olduğunu söyledi. Panel, soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi