• Haberler
  • Genel
  • Kadın çiftçiler bilgilerini yarıştırdı – Kocatepe Gazetesi

Kadın çiftçiler bilgilerini yarıştırdı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar'daki 9 Kadın çiftçilerin bilgilerini yarıştırdığı “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışması düzenlendi Kadın Çiftçilere götürülen eğitim ve yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konularda kadın çiftçilerin performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını pekiştirmek, birbirleriyle konuşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu arttırmak amacıyla ilk kez 2004 yılında yapılan 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi ve proje yarışması, merkez ve ilçelerden [&hellip]

Kadın çiftçiler bilgilerini yarıştırdı

Afyonkarahisar’daki 9 Kadın çiftçilerin bilgilerini yarıştırdığı “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışması düzenlendi

Kadın Çiftçilere götürülen eğitim ve yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konularda kadın çiftçilerin performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını pekiştirmek, birbirleriyle konuşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu arttırmak amacıyla ilk kez 2004 yılında yapılan ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ bilgi ve proje yarışması, merkez ve ilçelerden gelen Kadın Çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar tarım şehri
Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi konferans salonundaki yarışmaya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun eşi Bayan Esma Balkanlıoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Bayan Sibel Erdurmuş, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende bir açılış konuşması yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca geleneksel hale gelen “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” Bilgi ve Proje Yarışmasının sekizincisini gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Afyonkarahisar İlinin Anadolu’da tam bir tarım ve hayvancılık şehri olarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını söyleyen Erdurmuş, Afyonkarahisar’ın ürettiği ürünlerde 2011 yılı içerisinde 3.212.000.000 TL ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi.
Kendi rekorlarını kendileri kırdılar
Zekeriya Erdurmuş yaptığı konuşmasında; “Üretmiş olduğu Sandıklı, Şuhut patatesi, Sultandağı Kirazı, Çay Vişnesi, Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Yumurtası v.s. olarak Türk ve Dünya mutfaklarında insanlığın kullanımına sunulmaktadır. Üreticilerimiz 2011 yılında ürettikleri bu ürünlerle 108.000.000 dolar ihracat gerçekleştirmiş ve kendi rekorlarını kendileri kırmışlardır. Ülkemiz tarımına hizmet eden kadını ve erkeğiyle Türk çiftçisi 74.000.000 ülke insanı ile beraber 30.000.000 turist için gerekli gıdayı temin etmekte ayrıca üzerine 12.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmektedir. Türkiye tarımsal hasıla yönünden son sekiz yılda 23 milyar dolardan 62 milyar dolara yükselen bir artış göstermiş, resmi verilere görede tarımsal hasıla yönünden dünyanın yedinci büyük gücü haline gelmiştir. İlimiz ve ülkemiz adına özetlemeye çalıştığım bu veriler; teşkilatıyla, kadını erkeğiyle bu ülkenin yüzakı olmuştur. Bize bu gururu yaşatan sektörümüzün tüm emekçilerine huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Bin 372 çiftçiye sertifika verildi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncelik olarak yapılan ve önem verilen çalışmalardan birisinin de eğitim ve yayım faaliyetleri olduğuna değinen Erdurmuş, “Bir hedefe ulaşmak, bir başarıyı yakalayabilmek için en önemli faktörlerden biriside eğitimdir. Üreticilerimizin tohumu doğru zamanda toprakla buluşturması, doğru gübreleme, doğru zirai mücadele ve doğru hasat tekniklerini uygulaması, hayvanına doğru bakım besleme uygulaması, doğru ve uygun ilaç kullanması v.s. ancak iyi bir eğitimin sonucu olarak ortaya çıkacak bir yöntemdir. İl Müdürlüğü olarak bu yıl ve bundan önceki yıllarda üreticilerimizde bu bilinci oluşturabilmek ve yeni teknoloji ve bilgileri kendilerine aktarabilmek amacıyla yoğun eğitim ve kurslar düzenlemekteyiz. 2011 yılında 35.000 çiftçimize ulaşılmış ve farklı konularda eğitimler verilmiştir. Ayrıca yine 2011 yılında 51 kurs düzenlenerek 1.375 çiftçimize sertifika verilmiştir.”dedi.
Kalaycı, Afyonkarahisar’ı temsil edecek
Yapılan konuşmaların ardından, bilgi yarışmasını geçildi. İlk etapta 16 sorunun sorulduğu ve çekişmeli geçen yarışmada 16 sorunun 14’üne doğru cevap veren Çobanlar İlçesinden katılan Kadın Çiftçi Mine Kalaycı yarışmanın birincisi oldu. 2. ve 3’ncülerin belirlendiği sorularda ise yine Çobanlar İlçesinden Fadime Olucak 2’nci, Merkezden yarışmaya katılan Kadın Çiftçi Hülya Tankut ise 3’ncü oldu. Yarışma birincisi Mine Kalaycı 16 Mayıs 2012 tarihinde Eskişehir’de yapılacak olan Bölge yarışmasında Afyonkarahisar’ı temsil edecek.
Yarışma sonunda dereceye giden Kadın Çiftçiler ödüllerini Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun eşi Bayan Esma Balkanlıoğlu’ndan aldılar. Kadın Çiftçileri teker teker tebrik ederek, başarılarının devamını dileyen Bayan Balkanlıoğlu, yarışma birincisi olan Kadın Çiftçi Mine Kalaycı’ya Eskişehir’de yapılacak olan Bölge yarışmasında da başarılar diledi.
Yarışmada birinciye büyük altın, ikinciye orta altın üçüncüye ise küçük altın ödülü verildi. Yarışmaya katılan diğer Kadın Çiftçilere de, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Erdurmuş tarafından çeşitli hediyeler verildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme