• Haberler
  • Genel
  • Kaçakçılara “milyarlık” darbe – Kocatepe Gazetesi

Kaçakçılara “milyarlık” darbe – Kocatepe Gazetesi

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, Stratejik Araştırmalar Kurulu Toplantısı'nı Afyonkarahisar'da yaptı. KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, Daire'ye bağlı birimlerin 2011 ve 2012'de operasyonlarında 1 milyar 260 milyon liralık kaçak unsurun ele geçirildiğini söyledi. Yeşilkaya, uyuşturucu ile mücadele konusunda da önemli başarılar kazanıldığına dikkat çekti Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve [&hellip]

Kaçakçılara "milyarlık" darbe

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı, Stratejik Araştırmalar Kurulu Toplantısı’nı Afyonkarahisar’da yaptı. KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, Daire’ye bağlı birimlerin 2011 ve 2012’de operasyonlarında 1 milyar 260 milyon liralık kaçak unsurun ele geçirildiğini söyledi. Yeşilkaya, uyuşturucu ile mücadele konusunda da önemli başarılar kazanıldığına dikkat çekti

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın, Stratejik Araştırmalar Kurulu Toplantısı Afyonkarahisar Korel Termal Otel’de başladı. Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Okçin Akşit ile 81 ildeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürleri katıldı.
6 BİN KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI
Toplantının açış konuşmasını yapan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, 2011 ve 2012’de kaçakçılıkla mücadele önemli başarılar elde ettiklerini söyledi. Yeşilkaya, “Kaçakçılıkla mücadele çalışmalarımız neticesinde; birimlerimiz tarafından 2011 ve 2012 yıllarında yapılan operasyonlarda; yaklaşık 26 milyon litre kaçak akaryakıt, 160 milyon kaçak sigara, 430 milyon makaron, 500 bin şişe kaçak alkollü içki, 3.600 ton kaçak çay, 340 bin adet kaçak cep telefonu, 50 binden fazla tarihi eser ve sikke yakalanmış ve 1.600 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 6 binden fazla uluslararası yasadışı göçmen ve 300’den fazla insan taciri hakkında yasal işlem yapılmış ve çok sayıda mağdur kurtarılmıştır. Birimlerimiz tarafından 2011 ve 2012 yıllarında ele geçirilen kaçak suç unsurlarının piyasa değerinin yaklaşık 1 milyar 260 milyon TL değerinde olduğu ve 900 milyon TL vergi kaybının önüne geçildiği değerlendirilmektedir” dedi.
1 MİLYAR LİRALIK UYUŞTURUCU
Daire olarak uyuşturucu ile mücadele konusunda da dünyaya örnek gösterilebilecek düzeyde operasyonlara imza attıklarını belirten Yeşilkaya, “Uluslararası alanda kendine yer bulan uyuşturucuyla mücadeledeki başarının detaylarına bakacak olursak; ülkemizde KOM Birimleri tarafından 2011-2012 yılları arasında 117 ton esrar, 17.1 ton eroin, 980 kg kokain, 1,1 milyon tablet captagon, 3 milyon tablet ecstasy, 540 kg metamfetamin ele geçirilmiştir. Ele geçirilen tüm bu uyuşturucuların piyasa değerinin 1 milyar lirayı aştığı değerlendirilmektedir. Bu süreçte captagon kaçakçılığı yapan suç örgütlerine indirilen ağır darbeler neticesinde ülkemiz üzerinden captagon kaçakçılığı bitme noktasına gelmiş ve Türkiye captagon kaçakçılığında kaynak ve transit ülke olma özelliğini kaybetmiştir. Sokak satıcılarına yönelik olarak ise ilk kez 2012 yılında 81 ilimizin tamamında sokak operasyonu yapılmış ve sokak satıcılarına ağır darbeler indirilmiştir” ifadelerini kullandı. Yeşilkaya, madde bağımlılığı konusunda da 7 bin ayrı faaliyet yürüttüklerini, bu faaliyetlerde 1 milyon 300 bin kişiye ulaştıklarının altını çizdi.
ORGANİZE SUÇLARA GEÇİT YOK
KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya’nın üzerinde durduğu bir nokta da organize suç örgütleri ile ilgiliydi. Yeşilkaya, şöyle konuştu:
“Kamusal gücün ve mevzuatın yetersiz kaldığı alanlarda ortaya çıkan, halkın adalet ve devlete olan güven duygusunu zedeleyen, toplumsal barış ve huzura darbe vuran birçok organize suç örgütünün lider ve üyeleri son yıllarda yapılan başarılı operasyonlar ile cezaevine konulmuştur. Bu örgütlerin yerini almaya çalışan küçük grupların da etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyonel çalışmalar devam etmektedir. Nihai hedefimiz, bu problemin, küçük iller de dâhil hiçbir yerde yaşam alanı bulmamasıdır.”
Yeşilkaya’nın organize suç örgütlerinden bahsettiği sırada toplantının yapıldığı salonda projektörden Sedat Peker ve Alaaddin Çakıcı’nın fotoğraflarının tabancalar ve hedef tahtası imgesiyle birlikte yansıtılması dikkatlerden kaçmadı.
3 BİN 453 SİLAH ELE GEÇİRİLDİ
Daire olarak silah kaçakçılığını da önleme için çalıştıklarını belirten Yeşilkaya, “2011 ve 2012 yıllarında, KOM Birimlerimizce yapılan operasyonlarda toplam 3.453 adet silah ve 14 bin travmatik tabanca ele geçirilmiş, konuyla ilgili 4 binden fazla şüpheli adli makamlara sevk edilmiştir” dedi.
“SİZİN GÖREVİNİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin ülke için çok önemli bir görev yaptığını belirterek Daire’nin başarılarının devamını temenni etti. Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
“Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı olarak sizlerin görevleri vatanımız için son derece önemlidir. Yani memleketin huzur ve asayişinin yanı sıra ekonomik açıdan büyümesi sizlerin sayesindedir. Tabiî ki sizlerin görevlerinde bir aksaklık olursa, Türkiye geri kalmış ülkeler arasında yerini alır. İnsanlar can ve mal güvenliği içerisinde olamazlar. Emniyetin ilk ve asli görevi zaten can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Eğer bir ülkede can ve mal güvenliği yoksa o ülkeden bahsedilemez. Şu anda yaşadığımız bu güzel ortamın sebebi sizlersiniz. Sadece insan ve madde kaçakçılığı artık terör örgütüne mahsus yapılan şeylerdi. Ama bunlarda da azalmalar var. Tabiî ki bu olayların tamamen bitmesi çok çalışmakla mümkün olacaktır. Türkiye’nin büyük hedefleri var, yalnız bu hedeflere ulaşmak için büyük engeller var. Bunlardan biri de yolsuzluklardır. Yurt dışından mal getirme veya yurt dışına mal çıkartma yöntemiyle ülkemizi zarara uğratacak suçlar işleniyor.”
Toplantıda İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan da kısa bir konuşma yaptı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme