Kaçak kesilen etlerde verem riski yüksek

İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfu Akgün, veremin halk sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri olduğunu belirtti. Akgün, veremden uzak durmanın bir yolunun da kaçak kesilen etleri tüketmemek olduğunu vurguladı İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün, verem konusunda bir açıklama yaptı. Akgün, “Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları [&hellip]

Kaçak kesilen etlerde verem riski yüksek

İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfu Akgün, veremin halk sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri olduğunu belirtti. Akgün, veremden uzak durmanın bir yolunun da kaçak kesilen etleri tüketmemek olduğunu vurguladı

İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün, verem konusunda bir açıklama yaptı. Akgün, “Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde ve hasta hayvanların tüketilmesiyle vereme yakalanma daha sık görülür. Beslenme verem hastalığının önlenmesinde çok önemlidir. Maddi imkânsızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenen kişilerde görülme sıklığıdaha fazladır.Kalabalık ortamlarda bulunma risk faktörlerindendir” dedi.
GIDA MÜDÜRLÜĞÜ’NE TEŞEKKÜR
Veremli hayvanların etlerinden de hastalığın bulaşabileceğine dikkat çeken Akgün, “Veremli hayvanların etlerini yemek, sütlerini içmek yoluyla insanlara bulaşır.Hastalığın bulaşmasını önlemek için; Veteriner kontrolünden geçmemiş etler ve iyi kaynatılmamış sokak sütleri tüketilmemelidir. Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu‘nun 93.Maddesi’nde canlı hayvanlar kesilmeden önce Ayakta yapılan muayene ve kontrollerinde verem hastalığı tespit edilenlere el konularak imha edilir.Kaçak kesilen ve veteriner kontrolünden geçmemiş etlerin tüketilmemesi gerekir.Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu kaçak ve izinsiz hayvan kesimine yönelik mücadele bu ve benzer, hastalıkların önlenmesi, insan sağlığının korunması, ileride oluşabilecek ciddi zararların önlenmesi açısından Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün çalışmaları ile paralellik arz etmektedir” diye konuştu.
KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI
Akgün, veremden korunmak için şu önerileri gündeme getirdi:
“Hastalığın insanlara bulaşmasını önlemek için; besicilik yapanların hastalıklı olan hayvanların muayene ve tedavilerini ettirmeleri, bu hayvanların bakımı sırasında bariyer önlemleri (maske, eldiven, elbise gibi) almalı.Tanı konulan hayvanlar için uygun karantina tedbirleri alınmalıdır.Sütlerinizi iyice kaynatmadan, pastörize etmeden tüketmemeli.Kaynamamış süt içmeyiniz, çocuklarınıza içirmeyiniz.
Tüketeceğiniz sütleri kaynamasından itibaren en az 5-10 dakika daha fazla karıştırarak kaynatınız. Hayvan tipi verem, insanlara çiğ etle de bulaşır. Bu nedenle kaçak kesilen ve veteriner kontrolünden geçmemiş etlerin satılmaması ve tüketilmemesi gerekir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme