• Haberler
  • Genel
  • Kabir yeri satışından 1,5 milyon lira elde edildi

Kabir yeri satışından 1,5 milyon lira elde edildi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya başkanlık eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kabir yerlerinden iki yolda 1 buçuk milyon lira gelir sağladıklarını söyledi. Çoban, 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi için çalışmaların başladığını belirtti Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, zaman zaman 'Yatırımlar için parayı nereden buluyorsunuz' sorusuyla [&hellip]

Kabir yeri satışından 1,5 milyon lira elde edildi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya başkanlık eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kabir yerlerinden iki yolda 1 buçuk milyon lira gelir sağladıklarını söyledi. Çoban, 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi için çalışmaların başladığını belirtti

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, zaman zaman “Yatırımlar için parayı nereden buluyorsunuz” sorusuyla karşılaştıklarını, bu sorunun cevabının bazı düzenlemelerde saklı olduğunu kaydetti. Kocatepe Asri Mezarlığı’nda yeni üretilecek kabir yerlerinin tahsis şartları için Encümen’e yetki verilen toplantıda konu hakkında bilgi veren Başkan Çoban, “İki yılda kabir satışından elde ettiğimiz kar 1.5 milyonu geçti. Bazen soruyorlar ‘siz bu yatırımları hangi parayla yapıyorsunuz’ diye İşte biz bu tür gelir kaynakları üreterek Belediyemizi kâra geçiriyoruz ve yatırımları da bu kaynaklarla yapıyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi Kocatepe Mezarlığımızda çok da fazla yer kalmadı. Üst kısımlarında ve girişin sağ tarafında bulunan seradan kalan küçük bir kısımda yeni yerler oluşturacağız. Göreceksiniz bu kabir yerlerinden de iyi bir gelir elde edeceğiz” dedi.
3’üncü OSB kuruluyor
Belediye Meclisi toplantısında Afyonkarahisar’a 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi yapılması da gündeme geldi. Kütahya Yolu’nda havaalanına yakın bir yerde kurulması planlanan 3. Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) Afyonkarahisar Belediyesi’nin de yüzde 30 oranında katılım sağlaması hakkındaki teklif Belediye Meclisi tarafından oy birliği ile kabul edildi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, mevcut OSB’de yer kalmadığından dolayı yatırımcıların sıkıntı yaşadığını ifade etti. İşletmelerini genişletmek isteyen yatırımcıların da yer darlığından dolayı problem yaşadığını dile getiren Başkan Çoban; “Şu anki OSB’de 5 bin, 10 bin, 15 bin metrekareli parseller yapılmış. Şimdi yatırımcılar 50 bin 100 bin, 150 bin metrekareli araziler talep ediyor. Onlara yer verilemiyor. Kurulacak olan 3. OSB ile yatırımcıların bu sıkıntısına çözüm bulacağız” dedi.
30-35 kilometre uzaklıkta
Orman ve Su İşleri BakanıVeysel Eroğlu’nun Vali İrfan Balkanlıoğlu’na yeni bir OSB kurulması için talimat verdiğini anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Biz de havaalanı Kütahya yoluna yapılacağı için o bölgeden bir arazi arayışı içine girdik. O bölgede ilimize yaklaşık 30-35 km uzaklıkla bir hazine arazisi tespit ettik. Yaklaşık 3 milyon metrekare ve OSB için uygun bir arazi. Burada inşallah Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Özel İdare, İhsaniye Belediyesi ve Ticaret Odası işbirliğiyle yeni bir OSB yapacağız. Yeni OSB’de 5 bin, 10 bin metrekareli parseller yapmayacağız. En az 30 bin metrekareli parseller olmak üzere 50 bin, 100 bin, 150 bin metrekareli parseller yapacağız. Ona göre büyük yatırımcılara büyük parseller vereceğiz. Çünkü arazi maliyetleri çok düşük olacak. Alt yapı ile birlikte sanıyorum metrekaresi 10-15 lirayı geçmeyecek şekilde, uzun vadede ödemek kaydıydı böyle bir imkana kavuşacağız. Artık yatırımcılarımız havaalanına yakın yer istiyorlar. Göreceksiniz 3-5 yıl içerisinde iş adamlarımız özel uçağıyla gidip gelerek işlerini takip edecekler, bunlar hayal değil, gerçekleşecek projeler” diye konuştu.
Geniş bir alan olacak
Kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na gerekli tekliflerin yapıldığını ve alt yapı çalışmasının hazırlandığını dile getiren Başkan Çoban, 3 milyon metrekare olan hazine arazisinin istenildiği takdirde yapılabilecek istimlaklarla birlikte 4 ila 5 milyon metrekareye kadar büyütülebileceğini sözlerine ekledi.
Kentsel Dönüşüm
Projesi uygulanacak
Sanayi Çarşısı ile ilgili de düzenleme yapılacağını aktaran Başkan Çoban, eski Halil Ağa Semt Pazarı’nın olduğu bölge ile Sanayi Çarşısı’nda büyük bir kentsel dönüşüm yapılacağını açıkladı.
Geçtiğimiz dönem Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Antalyalı bir firmaya verilen eski Halil Ağa Semt Pazarı’nın olduğu arazi yakın zamanda geri alınacak. O bölgede işi alan müteahhidin süresinin Ekim ayı içinde dolacağını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu alanda modern bir kentsel dönüşüm yapılacağını açıkladı. 20 Ekim tarihi itibariyle firmadan arsanın alınacağını ifade eden Başkan Çoban, ek süre verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Arsayı teslim aldıktan sonra Afyonkarahisar Belediyesi’ne 430 konut gelecek diye o bölgenin tamamen beton yığını haline gelmesine müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Burhanettin Çoban, “Orada çok geniş yeşil alanlar yapacağız. Eski sanayimizde bildiğiniz gibi büyük oranda işlevini bitirdi. Eski sanayimizle eski Halil Ağa Semt Pazarı’nın olduğu bölgede modern bir kentsel dönüşüm yapmayı planlıyoruz. Bu alana köy garajımızda dahil olacak. Yani orada büyükşehirlerde gördüğümüz gibi modern yapılar yapacağız. İçinde yeşil alanları, havuzları, spor alanları pek çok güzelliğin yer alacağı muhteşem bir kentsel dönüşüm yapılacak” ifadelerini kullandı.
Hiçbir belediyeye ayrım yapılmayacak
Belediye Meclisi’nde görüşülen bir konu da asfalt üretimi ve satımı ile ilgiliydi. Buna göre Afyonkarahisar’da bulunan 18 ilçe ve 89 belde belediyesine parti ayrımı yapmaksızın kâr amacı gütmeden tonu 85 liradan sıcak asfalt verilecek. Böylelikle Afyonkarahisar Belediyesi’nin yeni plenti, kış memleketi olan Afyonkarahisar’da sadece il merkezinde bozulan yollara değil, ilimizdeki belediyelere, İl Özel İdaresi’ne ve diğer resmi kurum ve kuruluşlara bağlı yollara da hizmet edecek. Asfalt plentinin sadece bölgede değil, Türkiye’de söz sahibi olacak bir tesis olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Afyonkarahisar’da 18 ilçe, 89 tane belde belediyesi var. Toplam 107 belediyemiz var. Tabii bizde en büyük belediye olduğumuz için ‘ağabey’ konumundayız. Belediyelerimize fen İşlerinde olsun, imar işlerinde olsun, hatta mali işlerde danışmanlık yapıyoruz. Afyonkarahisar Belediyesi olarak bölgede değil, Türkiye’de söz sahibi olacak asfalt plentini yaptık, hizmete sunduk. Şu anda deneme üretimlerimiz devam ediyor. Bir ay içerisinde ciddi şekilde üretime geçeceğiz” dedi.
Tesis, kendini amorti edecek
İlçe ve belde belediyelerinden asfalt talebi olduğunu söyleyen Başkan Çoban, şöyle devam etti:
“Tesisimiz çok teknik ve büyük bir tesis olduğu için beldelerimiz ve ilçelerimizin bizden asfalt talebi oluyor. Sadece resmi kurumlara belediyeler ve özel idarelere bir protokol dahilinde maliyet fiyatları üzerinden tonu 85 liradan asfalt vermeyi düşünüyoruz. Beldelere ve ilçelere yapılan yatırım bizim yatırımımızdır düşüncesiyle hareket ederek parti ayrımı yapmaksızın tüm belediyelere protokol dahilinde hizmet vereceğiz. Biz ‘ağabey’ belediyeyiz ve buna yakışır bir şekilde davranacağız. Tesisimizin işletme gideri birde amortisman bedeli var. Sadece onları hesap ettik. Burada herhangi bir kâr amacı gütmüyoruz” ifadelerini kullandı. Asfalt plentinin bir yılda kendisini amorti edeceğini dile getiren Başkan Çoban şöyle konuştu; “http://m.kocatepegazetesi.com/”Bir yılda tesisin kendini amorti edeceğine inanıyorum. Bu sene 100 bin ton asfalt döküyoruz. Konya yolundaki eski asfalt plentimizde asfaltın tonunu 105 liraya mal ediyorduk. Yeni şantiyemizde bunu 85 liraya mal ediyoruz. Böylelikle tesis 1,5-2 yıl içerisinde kendini amorti edecek.”
Zafer Kent Ormanı’na giriş ücreti belirlendi
Öte yandan toplantıda merkez Akçin Köyü sınırlarında kalan ve Afyonkarahisar Ticaret Borsası tarafından Hayvan Pazarı kurulması planlanan parselin ATB’ye satılması hususundaki İmar ve Şehircilik Müdürlüğü raporu oy birliğiyle kabul edildi. Belediye İşletme Müdürlüğü tarafından işletilen Zafer Kent Ormanı giriş ve çıkış ücretleri belirlendi. Buna göre binek araçlardan 2 lira, minibüslerden 5 lira, Midibüslerden 7 lira otobüslerden ise 10 lira alınmasına oy birliği ile karar verildi. Belediye Toptancı Hal Yönetmeliği hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyon Raporlarının oy birliği ile kabul edildiği toplantıda ek gündem maddelerine geçildi. Trafik Komisyon Raporlarının görüşüldüğü toplantıda 10 madde komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi. İlgili birimlerden gelen tekliflerinde görüşüldüğü toplantıda 13 maddenin yine komisyondan geldiği şekliyle kabul edilmesiyle toplantı sona erdi. Bir sonraki Meclis Toplantısı 3 Ekim 2011 Pazartesi günü saat 20:00’de yapılacak.

Bakmadan Geçme