• Haberler
  • Genel
  • 'Kâbe, adeta yeryüzünün kalbi' – Kocatepe Gazetesi

'Kâbe, adeta yeryüzünün kalbi' – Kocatepe Gazetesi

İl Müftülüğü, Umre’ye gidecek vatandaşlar için Yeşil Camii’nde eğitim semineri düzenledi. Bugün ve yarın da devam edecek seminerde konuşan İl Müftü Vekili Ali Abay, Kabe’nin insanların günahlarından arınmak için çok önemli bir mekan olduğunu söyledi İl Müftülüğü, Umre ziyaretinde bulunacak vatandaşlara Yeşil Camii’de eğitim semineri düzenledi. Seminerde vatandaşlara Kabe ve Umre hakkında bilgi veren İl [&hellip]

“Kâbe, adeta yeryüzünün kalbi”

İl Müftülüğü, Umre’ye gidecek vatandaşlar için Yeşil Camii’nde eğitim semineri düzenledi. Bugün ve yarın da devam edecek seminerde konuşan İl Müftü Vekili Ali Abay, Kabe’nin insanların günahlarından arınmak için çok önemli bir mekan olduğunu söyledi

İl Müftülüğü, Umre ziyaretinde bulunacak vatandaşlara Yeşil Camii’de eğitim semineri düzenledi. Seminerde vatandaşlara Kabe ve Umre hakkında bilgi veren İl Müftü Vekili Ali Abay, Umre ibadetinin Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından da birden fazla kez yerine getirildiğini belirtti. Abay, “Hac ve Umre’ye giden insanlara onları uğurlayanların ‘Bizim için de dua et’ iyi bir gelenek haline gelmiştir. Hz. Ömer, Umre’ye gidecekti, Peygamber Efendimiz’e ‘Umre’ye gidebilir miyim’ diye sordu. Bu soru, aile büyüğüne ya da ilim, irfan sahibine sorulan soru gibiydi. Peygamber Efendimiz, Hz. Ömer’e gitmesini ve kendisi için de dua etmesini söyledi” dedi.
Zor bir ibadet
Umre ve Hac ibadetlerinin meşakatli olduğunu, Peygamber Efendimiz’in de “Allah’ım, senin rızan için Umre yapmak isti-yorum. Onu bana kolay kıl” diye dua ettiğini hatırlatan Abay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Umre ve Hac’da insanlar eşit oluyor. Hiç kimsenin piç kimseye üstünlüğü kalmıyor. Bütün yeryüzü Allah’ındır ve zaman da Allah’ındır. Camide kılınan namazlar, camide kılınmayan namaza oranla 27 kat daha sevaptır. Daha özel bir mekan arıyorsak Kabe-i Muazzama’dır. İnsanda kalp neyse yeryüzünde de Kabe-i Muazzama odur. Mevsimi geldiğinde Hac ve Umre sebebiyle dünyanın dört bir yanından, dünyanın en uzak yerlerinden oraya uçaklar iner. İbadet sona erdiğinde aynı şekilde dağılırlar. Bu bizim kalp atışımıza benziyor. Bedenimizin en ücra köşesine kadar kalbimizin topladığı kan ile hayat gidiyor.”
Günahlardan
temizlenme vesilesi
Abay, Kabe’nin özelliklerini anlatırken de “İnsanlar hayatlarında yer yer hatalar yapar, günah işler. Kabe, bu anlamda dünya bedeninin kalbi gibidir. İnsan bedenini su ve te-mizlik araçlarıyla, kıyafetlerinizi de aynı şekilde temizlersiniz. Ama söz konusu olan günahlardan temizlenmek ise onun yolu duadır, ibadettir. Kabe-i Muazzama da adeta günahlardan te-mizlenmenin zirve noktasıdır.
Bir ibadet başka bir ibadetin yerini tutmaz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme