• Haberler
  • Genel
  • 'Judo imkansızlıklardan dolayı pek göz önüne çıkmıyor'

'Judo imkansızlıklardan dolayı pek göz önüne çıkmıyor'

Afyonkarahisar'daki Judo sporunun imkansızlıklardan dolayı göz önünde olmayan bir spor branşı olduğunu ifade eden Türkiye Judo Federasyonu İl Temsilcisi Mehmet Gaser, 'Fakat Afyonkarahisar'da yapılan Judo imkansızlıklardan dolayı pek göz önüne çıkmıyor. 13 faal judocumuz var. Judocularımızın 8'i bayan 5'i bay' dedi Afyonkarahisar'daki Judo sporu hakkında bilgi veren Türkiye Judo Federasyonu İl Temsilcisi Mehmet Gaser, 'Afyonkarahisar'da [&hellip]

“Judo imkansızlıklardan dolayı pek göz önüne çıkmıyor”

Afyonkarahisar’daki Judo sporunun imkansızlıklardan dolayı göz önünde olmayan bir spor branşı olduğunu ifade eden Türkiye Judo Federasyonu İl Temsilcisi Mehmet Gaser, “Fakat Afyonkarahisar’da yapılan Judo imkansızlıklardan dolayı pek göz önüne çıkmıyor. 13 faal judocumuz var. Judocularımızın 8’i bayan 5’i bay” dedi

Afyonkarahisar’daki Judo sporu hakkında bilgi veren Türkiye Judo Federasyonu İl Temsilcisi Mehmet Gaser, “Afyonkarahisar’da 456 lisanslı judocumuz var. Bu 456 sporcunun 205’ini bayan 251’ini de bay sporcular oluşturuyor. Fakat Afyonkarahisar’da yapılan Judo imkansızlıklardan dolayı pek göz önüne çıkmıyor. 13 faal judocumuz var. 8’i bayan 5 bay judocularımız.” ifadesine yer verdi.
“EKSİKLERİMİZ VAR FAKAT”
Judocu olarak sporcu yetiştirmenin önemini anlatan Gaser, “Bizim amacımız öncelikli olarak sporcu yetiştirmek. Topluma faydalı sporculardan bahsediyorum. Birbirine küfretmeyen, sen sporcusun diyerek küfür edemezsin diyen, arkadaşlarıyla iken oturup kalkmasını bildiği için takdir gören sporcular yetiştirmeye çalışıyoruz. Kim istemez ki yetiştirdiği sporcularının vatana millete hayırlı evlat olduğunu görmeyi. Her şey bir kenara sporcu yetiştirmek bir kenaradır. Ben okulunda sıraya geçerken arkadaşına uygunsuz tabirlerle küfreden çocukları gördüm. Aynı çocuğu sporcularım arasına alarak küfreden arkadaşını sen sporcusun küfretme diyerek küfrettirmediğine şahit oldum. Bu da bir örnek fakat sporcu yetiştirmek sadece küfrettirmemek değildir. Bir sporcu her haliyle kendini belli etmelidir.” şeklinde konuştu.
“5 LİRALIK DÖNER ARADIK”
Sporcularla gittiği müsabakalarda ödenek ve imkan sıkıntısı çekildiğini belirten Gaser, “Bizim sporcularımızdan istediğimiz şey basit, derece elde etmesi. E sporcumuz başarısını da kazanıyor. Birinci, ikinci, üçüncü de oluyor. Ben kazandım hocam diyip ringden indiği zaman hiç bir şey kalmıyor aklınızda. E biz bu sporcuya elbise veremiyoruz. Her antrenmanda bir tşört yırtılıyor. Velisi geliyor bize tekstilci olmadığını her gün bir tşörtü nereden bulacağını soruyor ve kızıyor. Bunu geçtim sporcuların müsabakalara çıkabilmesi için 2 adet kıyafeti olmak zorunda. Kıyafetin birisi de 600 liraya alınıyor. İkisi 1200 lira civarında tutuyor. Yine imkansızlıklardan maçlara gidemiyoruz. Tecrübe eksikliğinden dolayı oyuncularımız son dakikada veya son altı saniye kala maçı verdiğini biliyorum. Maça gidiyoruz ekranda kendisini yenilirken görüyor, fakat kendisi galip durumda rakibine saldırıyor ve rakibi tek hareketle mağlup ediyor. Müsabakalarda sporcularımız konaklama, kahvaltı, öğlen yemeği, akşam yemeği gibi giderleri oluyor. Bunlar zorunlu ihtiyaçlar olmazsa olmaz. Bunları karşılarken bile imkanlarımız yetersiz kalıyor ve 5 liraya, 3 liraya döner satan yer arayıp geziyoruz.” dedi.
“AKÜ’DE BİRİNCİ SINIFLARA JUDO DERSİ VERECEĞİZ”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Rıdvan Elmas’la birlikte AKÜ’den gelen proje hakkında bilgi veren Gaser, “Rıdvan Hocam geldi. Birlikte AKÜ bir bölümün birinci sınıfa başlayan öğrencilerine judo dersleri vereceğiz dedi. Olumlu bir işlem olarak gördüm ve kabul ettik. Bölümün adını hatırlamıyorum. Kız ve erkek öğrencilerden oluşan derslerimizde kızlara ağırlık vereceğiz. Nedeni ise kız öğrencilerin kendini savunmaya daha çok ihtiyacı olduğu için. Bizim içinde beklenmedik bu gelişme karşısında judonun reklamını, tanıtımı yapabilecek ve eğitimini verebileceğiz.” ifadesinin kullandı.
ANADOLU YILDIZLAR LİGİ’NİN AMACI
Anadolu Yıldızları Ligi’nin oluşturulma amacını aktaran Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Judo Antrenörü Ayhan Avcı, “Sporun tabana yaygınlaştırılması, daha fazla müsabakanın yapılması, kulüplere ve milli takımlara alt yapı oluşturulması, Türkiye Olimpik Hazırlama Merkezi (TOHM) sporcu kazandırılması, ulusal düzeyde sürdürülebilir yetenek takip sistemi oluşturulması gibi hedefler doğrultusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından “Anadolu Yıldızlar Ligi” Projesi düzenlendi.” diye konuştu.
“YARI FİNALDE VEDA ETTİK”
Anadolu Yıldızlar Ligi ve lige Afyonkarahisar’dan katılan judocular hakkında bilgi veren Avcı, “Lig çeyrek final, yarı final ve final olmak üzere 3 etap üzerinden sonuçlanması hedeflendi. Isparta’da yapılan çeyrek final müsabakasına ilimiz dahil 12 il katıldı. Yarı finale ilk 6 takım çıkabildi. Afyonkarahisarlı judocularımız büyük başarı göstererek 1 altın, 1 gümüş, 3 bronz madalya alarak takım halinde 4’üncü oldu. Yarı finallere 18 il katılırken bu iller arasında ilk 3’e giren takımlar final müsabakalarına katıldı. Afyonkarahisar’dan yarı finale katılan judocularımız 1 gümüş 3 bronz madalya alarak takım halinde 4’üncü oldu müsabakalara büyük hüzünle veda etti. Judocularımız ne kadar üzgün olursa olsun çalışmalarına ara vermeden devam etti” şeklinde konuştu.
JUDOCULARIN TÜRKİYE ŞAMPİYOLUKLARI
Judocuların Anadolu Yıldızlar Ligi’nde elde ettiği başarılardan sonra Türkiye’de elde ettiği başarıları da anlatan Avcı, “Judocularımız 22-23 Mart tarihinde Antalya’da yapılan Okullar Arası Yıldızlar Grup müsabakalarına hazırlıklarını sürdürdü. Grup müsabakalarında sporcularımız Emine Tukul 1’inci Emine Yağşi 3’üncü olarak 11-13 Nisan tarihinde Gaziantep’te yapılan Türkiye şampiyonasına katılma hakkını kazandı. 2-4 Nisan 2014 tarihinde İzmir’de yapılan liseler arası grup müsabakalarında Musa Koç 1’inci Şerife Darı 3’üncü olarak finale kaldı. Hem yıldızlarda hem de gençler kategorisinde finalde olan judocularımız ilk finali yıldızlar kategorisinde Emine Tukul Türkiye 3’üncüsü olarak bitirdi. Gençlerin Samsun’da yapılan finallerinde Musa Koç Türkiye 5’incisi oldu. Görme engellilerde aktif olan Judo Federasyonunca Ankara’da yapılan Görme Engelliler Judo Türkiye Şampiyonası’nda Recep Başyiğit Türkiye 5’incisi oldu. Kısa sürede başarıyı yakalayan sporcumuz Başyiğit performansı ile gelecekte madalya avcısı olma sinyallerini verdi. Son olarak yılın en önemli müsabakası 1 Haziran’da Karaman’da düzenlendi. Yıldızlar Türkiye şampiyonası Karaman’daki müsabakalar akşam saatlerine kadar devam etti. İlk günde sporcumuz Emine Tukul 40 kilogramda Türkiye 2’incisi oldu. Erkeklerde de sporcumuz Hüseyin Samed Kilci 38 kilogramda Türkiye 5’incisi oldu. Son gün müsabakasında sporcumuz Didem Çekiç +63 kilogramda 3’üncü maçında yaşadığı talihsiz sakatlık sebebiyle Türkiye 5’incisi oldu.” ifadesine yer verdi.
“TUKUL MİLLİ TAKIM KAMPINDA”
Elde ettiği başarılı sonuçlarla Yıldızlar Balkan Şampiyonası’na katılacak olan Afyonkarahisarlı Emine Tukul’un milli takım kampında olduğunu ifade eden Antrenör Avcı, “Şuanda Karaman’da yapılan ve 9 gün sürecek milli takım kampında olan Emine Tukul 10 Temmuz tarihinde Yıldızlar Balkan Şampiyonası hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye’de Afyonkarahisar’ı başarılı bir şekilde temsil eden sporcumuz aynı başarıyı Bulgaristan’da göstererek Türkiye’yi temsil edecek.” dedi. >> Ali Fuat Güçlüer’in haberi

Bakmadan Geçme