Jeotermalde yeni hedef elektrik üretimi
Karahisar TV'de yayınlanan ve kentin nabzını tutan Yerel Gündem programına Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk konuk oldu. Hedeflerinin elektrik üreterek bu konuda öncü hale gelmek olduğunu belirten Ulutürk, Ömer-Gecek'te su yönetiminin tek elden gerçekleşmesi için adım attıklarını kaydetti Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre'nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programına Afyon Jeotermal A.Ş. Genel [&hellip]
Karahisar TV’de yayınlanan ve kentin nabzını tutan Yerel Gündem programına Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk konuk oldu. Hedeflerinin elektrik üreterek bu konuda öncü hale gelmek olduğunu belirten Ulutürk, Ömer-Gecek’te su yönetiminin tek elden gerçekleşmesi için adım attıklarını kaydetti
Karahisar TV Haber Müdürü Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programına Afyon Jeotermal A.Ş. Genel Müdürü Yusuf Ulutürk konuk oldu. Murat Emre’nin yanı sıra Hisar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Tel, Kurtuluş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Kocaerkek ile Kocatepe Gazetesi Muhabiri Murat Arısoy’un da sorularını yanıtlayan Yusuf Ulutürk, AFJET olarak elektrikten jeotermal enerji üretmek istediklerini belirtti. Ulutürk, “AFJET olarak elektrik üretimi üzerinde çalışıyoruz. Ülkemizde şu anda 190’a yakın kaynak tespit edilmiş bununla ilgili. Elektrik enerjisi üretimi ile ilgili bundan 5-6 sene öncesine kadar orta dereceli sahalar pek uygun gözükmüyordu. Fakat son yıllarda yeni gelişmelerle birlikte orta dereceli sahalarda da proje üretilmeye başlandı. Belli derecedeki sıcaklıklarda tribünlerle elektrik enerjisi üretebiliyorsunuz. Bununla ilgili çeşitli firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor şu anda” dedi.
AKÜ’yle ortak çalışılıyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi’yle biralikte çalıştıklarını ifade eden Ulutürk, “Özellikle Afyon Kocatepe Üniversitesi Jeotermal Araştırmalar Merkezi ile yaptığımız araştırmalarda, birkaç üniversite ile birlikte araştırdığımız sahada şu anda 700 metrede 125 santigrat dereceli bir sıcaklığa ulaştık. Bunda hedefimiz, 800-850 metreye inerek, şu anda Afyonkarahisar’da Ömer-Gecek Havzası’nda en yüksek sıcaklığa erişmek. Biz 125 santigrat derecedeki suyu alacağız, 90 derecede yaklaşık 1,2 megavatlık bir gücümüz oluşuyor, bu kadar elektrik enerjisi üretebiliyoruz. Bunu 90 dereceye düşürdükten sonra termal otellerin ısıtmasında kullanacağız önce, 45 dereceye düşen suyu da otellerimizin kullanım amaçlı havuzlarımıza aktıracağız, artan suyu da tekrar reenjeksiyona döndürerek termal turizm kuşağı projesi geliştireceğiz. Bu jeotermal kaynağın bir damlasını bile verimli kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Önce Nevşehir’de denendi
Jeotermal enerjiden elektrik üretiminin daha önce Nevşehir’de denendiğine dikkat çeken Ulutürk, şöyle devam etti:
“Elektrik enerjisi üretiminde de Nevşehir Kozaklı’ya böyle bir çalışma düşünülüyor, ama Afyonkarahisar’da da termal başkent olma yolunda yıldızı parlaması nedeniyle böyle bir çalışmayı organize ettik. Önümüzdeki günlerde elektrik enerjisi üretimi ile ilgili netleştiği zaman daha ayrıntılı konuşabileceğiz. Biz ön çalışmalarımızı bitirdik. Özellikle kendi şirketimizin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını da buradan sağlayarak daha ucuza bu jeotermal ısıtmayı ya da diğer eklentilerini mal etmiş olacağız.”
Termal su tek elden yönetilecek
AFJET olarak yerli kaynaklarla ısınmaya, dolayısıyla ekonomiye katkı sunduklarını söyleyen Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisar’da enerji verimliliğini tam anlamıyla uygulamak istediklerini söyledi. Ömer-Gecek Havzası’nda da ciddi bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Ulutürk, “Hedefimiz şu anda Ömer-Gecek’teki bütün jeotermal kuyuları AFJET’in bünyesine aldık. Kullanılmayan, boşa deşarj edilen suları da disiplin altına alarak çok az miktarda suyla bütün bu hizmetleri gerçekleştirmek istiyoruz. Havza yönetimi yapıyoruz. AFJET A.Ş. olarak Ömer-Gecek’teki sıkıntıyı biliyoruz. Bu sıkıntıyı gidermenin yöntemi buradaki suyu tek elden yönetmekse bunu başaracağız. Ömer-Gecek’te yaşanan sıkıntı, Gazlıgiöl’ü, Gazlıgöl’de yaşanan sıkıntı Ömer-Gecek’i etkileyecek. Biz bunu bütün olarak düşünüyoruz. Gazlıgöl’ü de tek elden yönetirsek ileriye yönelik projeler üretebileceğimizi savunuyoruz. Yaylabağ Belediyesi’ni de buna katarak bir elden su dağıtım projesi yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Enerji verimliliği tam uygulanacak
Jeotermalin yerli bir kaynak olduğunu vurgulayan AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, “Bizim sistemimizin özü otomasyona dayalı. Enerji Verimliliği yönetmeliğini Afyonkarahisar’da uygulamak istiyoruz. Enerji verimliliğini biz etkin olarak kullanırsak 1996 yılından bu yana kullandığımız su eşdeğeri ile 15 bin konutu ısıtmış olacağız. Bu kaynak sonsuz değil ama bizim ana hedefimiz, aldığımız suyun yüzde 80’ine yakınını reenjeksiyon yapıyoruz, bizim hedefimiz bunu yüzde 90’lara, yüzde 100’lere çıkararak sadece buradaki jeotermalin ısısından yararlanmak. Şu anda Türkiye’nin jeotermal enerjisinin bir kısmını konut ısıtmasında, bir kısmını elektrik üretiminde kullanırsanız 500 bin konut eşdeğeri konut gücümüzü görürüz. Yılda 500 milyar metreküp doğalgazdan kâr sağlarsanız. 500 bin konutu ısıtmaya verirsek yaklaşık olarak bu, Türkiye’nin yüzde 30’unu ısıtmış oluyorsunuz. Afyonkarahisar için söylüyorum: Biz 116 megavatlık güce eriştiğimizde yılda 96 bin ton kömürün Afyonkarahisarımıza girmemesi demek. Bunun hava kirliliğine ve ekonomiye katkısı var. Böylece yaklaşık 30 milyon liralık katkı sağlıyorsunuz milli ekonomiye” ifadelerini kullandı.
“AFJET bir okul olsun”
AFJET’in mühendislik açısından önemli bir görevi yerine getirdiğinin altını çizen Ulutürk, şöyle konuştu:
“Jeotermal, çok lobisi olmayan bir sektör. Burada halkımıza çok büyük görev düşüyor. Jeotermalin verimli bir şekilde kullanılabilmesi için tüm projelere destek olmamız gerekiyor.
Bizim hedefimiz 15 bin konutu ısıtmak. Bunun yanı sıra elektrik üretiminde bir öncü olmak. İstiyo-ruz ki AFJET bir okul olsun. AFJET, 14 kilometre ileriden sıcak suyu getirip ısıtmayı sağlayan bir kuruluş. AFJET, mühendislik olarak büyük bir görevi yerine getiriyor. Daha çok proje üreterek Afyonkarahisar’ın önünü açmak istiyoruz. Jeotermal hattımızı yaparken teknolojinin son verilerini kullandık. Şu anda çok kısa sürede yaklaşık 32 kilometrelik isale hattını yeniledik. Önümüzdeki sene birinci etap dediğimiz Dumlupınar ve Dervişpaşa’daki vatandaşlarımız da bu isale hattından yararlanmaya başlayacak. Gönül ister ki yeni kaynaklar bulup daha çok kişiye hizmet verelim. Ama şu anda bizim hesapladığımız 15 bin konut ısıtma, 250 dönüm teknolojik seraya hizmet etmek ve 5 bin olan yatak kapasitemizi 10 bine, 12 bine çıkararak Afyonkarahisar’ın ufkunu açmak istiyoruz. Farklı illerden, farklı bölgelerden çok çok öndeyiz bu konuda.”
Yazılımdan sonra daha güzel olacak
Vatandaşların faturalar konusunda şikayetlerde bulunduğunu, ancak bu şikayetlerin Nisan ayı sonu itibariyle azalacağı kaydeden Ulutürk, Nisan ayı sonu itibariyle yeni bir yazılımla vatandaşın karşısına çıkacaklarını söyledi. Ulutürk, “Yeni bir sistem kuruyorsunuz, teknolojik olarak her şeyi düşünüyorsunuz. Ama bununla birlikte yazılım kısmını da yürütmeniz gerekiyor. Biz bir firmayla faturalandırma ve yazılımla ilgili bir çalışma yaptık. Bu yazılım firması, bizim altyapımızda da çalışan bir firmaydı. Bu yazılımı bir türlü gerçekleştiremedi. Bunun için biz başka bir yazılım firmasıyla anlaştık. Bezden Nisan ayı sonuna kadar süre istediler. Ufak tefek sıkıntılar, Nisan ayı sonuna kadar olacak. Bu yazılım bittiğinde vatandaşlar, bu değerleri görecekler” dedi.
“Gazetelere manşet olacağız”
Afyon Jeotermal olarak ısıtma ücretinden kazandıklarını yatırıma yatırdıklarına dikkat çeken Yusuf Ulutürk, 2011’de de kazılara devam edeceklerini, bu bağlamda hangi bölgelerde çalışmalar yapacaklarını belirlediklerini dile getirdi. 2010 yılı içinde kazı çalışmaları sırasında birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını da hatırlatan Ulutürk, “2011’de de kazılara devam edeceğimiz için yine gazetelere manşet olacağız” dedi. Ulutürk, AFJET’in kuruluşu ve işleyişi hakkında da şu bilgileri verdi:
“AFJET, 1994 yılında kurulan jeotermal üzerine yatırımlar yapmak üzere kurulmuş bir şirkettir. 1996 yılında ilk hedefi 10 bin konut olarak başlamıştı. Fakat çeşitli nedenlerle 4 bin 500 konutta kaymış 2010 yılına kadar. Bunun yüzde 60 civarı Özel İdaremiz, yüzde 35 civarında belediyemiz ve yüzde 5 oranında da çeşitli kurumlarımız ve derneklerimiz bulunuyor. Türkiye’nin farklı yerlerinde böyle oluşumlar var. İzmir Balçova’da olduğu gibi. Bizim şirketimizin dayanak noktası ülkemizde enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretim amaçlı kullanılmasına ilişkin 5346 sayılı kanun var. Bu kanunda yeterli jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde valiliklerin ve belediyelerin yerleşim yerlerinin sınırları içinde kalan bölgelerde ısı enerjisinin jeotermal ve güneş gibi termal yani yinelenebilir enerjiden karşılanması esastır diye bir madde yer alıyor. Bu şirketler kurulurken kendimize ait doğal kaynakların kullanılması için bir madde konulmuştur. Dışarıdan ithal ettiğimiz kaynaklar öncelikli değil, kendi ürettiğimiz, kendi topraklarımızdan çıkan kaynaklar önceliklidir. Isıtma, elektrik enerjisi üretimi ve diğer alanlarda kullanılması için kurulan şirketlerden bir tanesi AFJET. Çok büyük hizmetler yapılmıştır şehrimize.” (Kocatepe)