• Haberler
  • Ekonomi
  • 'Jeotermal su ve seracılık Afyon için büyük avantaj'

'Jeotermal su ve seracılık Afyon için büyük avantaj'

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, esnafı ve çiftçiyi hiçbir zaman enflasyona ezdirmeyeceklerini, bu noktada Afyonkarahisar'lı iş insanlarını dinleyerek tedbirler alacaklarını söyledi. Afyonkarahisar'ın madencilikte Türkiye'de en çok pay alan iller arasında 7'nci sırada olduğunu belirten Gürcan, 'Afyonkarahisar'da jeotermal suyun olması seracılığın gelişmesi şehrin en büyük avantajıdır. Bu avantaj iyi değerlendirilirse ihracaat rakamları çok büyük [&hellip]

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, esnafı ve çiftçiyi hiçbir zaman enflasyona ezdirmeyeceklerini, bu noktada Afyonkarahisar’lı iş insanlarını dinleyerek tedbirler alacaklarını söyledi. Afyonkarahisar’ın madencilikte Türkiye’de en çok pay alan iller arasında 7’nci sırada
olduğunu belirten Gürcan, “Afyonkarahisar’da jeotermal suyun olması seracılığın gelişmesi şehrin en büyük avantajıdır. Bu avantaj iyi değerlendirilirse ihracaat rakamları çok büyük şekilde gelişir. Türkiye ekonomisine de büyük katkıda bulunulur” dedi

Haber

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) dün öğleden sonra düzenlenen “İş Dünyası Buluşması” adlı toplantıda yeni ekonomik model hakkında Afyonkarahisar’ın iş insanlarına ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
“G-20 ÜLKELERİ İÇİNDE EN FAZLA BÜYÜYEN 3 İL TÜRKİYE”
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Türkiye ekonomisiyle ilgili yeni ekonomi modeli hakkında Afyonkarahisar’ın iş insanlarına sunum yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin selamını ileterek konuşmasına başlayan Gürcan, “2020 yılından itibaren bilindiği üzere Covid-19 küresel salgını sonucu dünya ekonomisinde çok büyük daralmalar oldu. Özellikle Avrupa’da, ABD’de dünya da tüm ülkelerde lojistik zincirinin kırılmasıyla beraber yaşanan bu olumsuz ekonomik tablo ortaya çıktı. 2020 yılında dünya da ekonomisi büyüyen sadece iki ülke vardır. Bunlardan bir tanesi Çin ikinciside 2,5 oranda büyüme ile Türkiye’dir. Türkiye olarak biz 2021 yılında da büyüme hızımızı süratle devam ederek yaklaşık yüzde 11,3 olarak ekonomimizi 2021 yılında da büyüttük. Bu yılın yani 2022’nin ilk çeyreğinde alınan verilere göre Türkiye ekonomisi yaklaşık 7,3’lük bir seviye ile büyümeye devam ediyor. Şu anda G-20 ülkeleri içerisinde en fazla büyüyen, büyümesini devam ettiren üçüncü ülke konumunda Türkiye’dir.” dedi.

“YENİ EKONOMİ MODELİ İHRACAATIDA YÜKSELTTİ”
Sanayi üretim endeksinde güçlü bir yükseliş olduğunu dile getiren Mahmut Gürcan, Covid-19 küresel salgın tedbirleri sürecinde istihdamda ciddi bir düşüş yaşandığını ifade etti. Gürcan, “2020 yılının ilk çeyreğinde sert bir düşüşle 25 milyon 300’e kadar gerileyen istihdam sayımız küresel salgının ilk üç ayından sonra hızlı bir yükseliş sergiledi. Dün itibariyle 30 milyon 400 bin istihdam sayısına ulaşmış bulunuyoruz. İşsizlik oranımız yüzde 14,1’e kadar çıkmışken önceki gün itibariyle 10,3’e kadar geriledi. Bu rakamlar özellikle bahsedeceğim yeni ekonomi modeli ve yatırıma yönelik modelin güçlü göstergeleridir. Yeni ekonomi modeli ile birlikte özellikle kur politikası ve yine aynı şekilde düşük faiz politikamızla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl başlattığı ekonomik modelle ihracatımızda çok ciddi bir yükselişi getirdi. İhracaat yaptığımız ülke sayısı 49’a yükseldi.” diye konuştu.
“AFYON’DA İHRACAATTA ÇEŞİTLİLİK GÖSTEREN İLLERDEN”
Türkiye’nin ihracat alanındaki geniş ürün yelpazesinin Türkiye’nin güçlü alt yapısı ve sanayide özellikle gelişimini gösterdiğini vurgulayan Gürcan, “Çeşitlilik gösteren illerimiz var. Örneğin Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Afyon’da bunlardan birisidir. İnşallah bundan sonraki süreçte de Afyon ihracat yelpazesini genişleterek önümüzdeki yıllarda çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Ukrayna-Rus savaşının ihracatımıza etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz. Yaşanan olaylarda bunu göstermiştir. Günümüz itibariyle 1,2 milyar dolar kaybımız vardır. Ön görülen kayıptan oldukça az oranda bir kayıp yaşanmıştır. Önümüzdeki süreçte bunu dahi iyi telaffi edeceğimizi görebiliyoruz.” şeklinde konuştu.
“ÖZELLİKLE SON DÖNEMDE ARAPLARLA OLAN İLİŞKİLER TURİZMİ ARTTIRACAK”
Türkiye’nin turizm gelirlerinde dünyada ki payını arttırarak ilerlediğini dile getiren Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan şu ifadeleri kullandı: “Türkiye dünyada ki turizm gelirlerinden ciddi bir pay almaya devam ediyor. Yaklaşık yüzde 2,8’lik bir payla bunu hızla toparlıyor. Önümüzdeki süreçte de ihracaat ve turizm gelirlerimizdeki artışın devam etmesini bekliyoruz. Rusya ve Ukranya savaşı nedeniyle fazla olacağı düşünülen gelir kaybının az oluşu, önümüzdeki günlerde Araplar’la ilişkilerimizin özellikle Suudi Arabistan’ın ziyaret yasağını kaldırması, Birleşik Arap Emirlikleri ile olan ilişkilerimizin güçlenerek devam etmesi oradan gelecek turist sayısıyla ciddi artışlar bekliyoruz. Turimizde önümüzdeki günler Türkiye için umutlu günleri gösteriyor.”
“KAMU MALİYESİNDEKİ SAĞLAM
DURUŞ KARARLILIKLA SÜRECEK”
2022 yılı Ocak ve Mayıs döneminde Türkiye bütçe performansının güçlü seyrettiğini belirten Gürcan, “Ocak-Mayıs 2022 tarihlerinde bütçemiz 124,6 milyar TL fazla vermiş olup bu durum mali disiplin devam ettiğini göstermektedir. Önümüzdeki süreçte kamu maliyesindeki sağlam duruşumuzu kararlılıkla sürdüreceğiz.”
“İNŞALLAH VATANDAŞIMIZA
EKMEKTE ZAM HİSSETTİRMEYECEĞİZ”
Mahmut Gürcan, bu yıl Türkiye’de yağışın fazla hasatın verimli olduğuna dikkat çekti. Gürcan, “İlk başlarda 8 TL’yi aşan buğday fiyatları son günlerde 7,20 TL’ye kadar geriledi. Bunu Tarım ve Orman Bakanlığımızla birlikte ciddi şekilde takip ediyoruz. Vatandaşımız için düşük fiyatlı buğdayla fırınlarımıza un vererek inşallah ekmek fiyatlarının artmasını engelleyeceğiz. TMO dün itibariyle un fabrikalarına 4,5 TL’den buğday satmaya devam edecektir. Bununla vatandaşımızın ucuza ekmek temini amaçlanmaktadır. Un fabrikaları unun çuvalını fırıncılarımıza 225 TL 50 kuruştan veriyorlar. İnşallah önümüzdeki süreçte ekmek fiyatlarında bir yükseliş vatandaşımıza hissettirmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“DENETİMLER CİDDİYETLE YAPILIYOR”
“Bize her fırsatta enflasyonla mücadele için sahaya çıkacaktınız? Niye çıkılmadı diye eleştiriler geliyor.” diyen Gürcan, “Hazine ve Maliye Bakanlığı ciddi şekilde denetimlerini sürdürmektedir. Kısa sürede dijital ürün takip sistemini hayata geçireceğiz. Muhalefetin özellikle eleştirdiği düşük faiz politikamız, enflasyon altındaki faiz uygulamamız sıkça eleştirilmektedir. Ancak baktığımızda bugün itibariyle 165 ülke arasında 131 ülkede şu anda negatif faiz elde ediliyor. Rusya’da enflasyon 17,1’ken politika faizi 9,5’tur. Birleşik Krallık’ta enflasyon 9,1 iken politika faizi 1,25’tir, Almanya’da yaklaşık yüzde 8’lik bir enflasyon varken politika faizi sıfırdır. ABD’de enflasyon 8,6 iken politika faizi 1,75’dir. Yunanistan’da 11, küsur oranda enflasyon varken politika faizi sıfırdır. Bizde de bilindiği üzere Türkiye’de politika faizi yüzde 14 seviyesindedir. Faiz oranını yükseltseydik mevduat ve kredi faizleri artardı. Krediye erişim zorlaşırdı. Eğer ki enflasyon üzerinde bir faiz politikası uygulasaydık. Bunu daha önceki ekonomik krizlerde hep birlikte yaşadık. YÜksek faizlerin hayatı, sanayiyi ve imalatı nasıl etkilediğini çok iyi biliyoruz.” dedi.
“AFYON MADENCİLİKTE TÜRKİYE’DE
EN ÇOK PAYI ALAN İLLERDEN”
Mahmut Gürcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Afyonkarahisar’a baktığımızda Gayri Safi Milli Hâsıla (GSMH) büyümesi genel ortalamanın üzerindedir. Afyonkarahisar Türkiye ortalaması üzerinde bir büyüme kaydetmiştir. Afyonkarahisar 2020 yılında 2,7’lik bir büyüme ile Türkiye ortalamasından daha fazla büyümüştür. Aynı şekilde son 16 yılda Afyonkarahisar il bazında Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla’da iki katına yükselmiştir. 2004 yılında yüz iken 2020 yılında 197’ye yükselmiştir. Afyonkarahisar’da 2004 yılında milli gelir 3 bin 886 dolarken 2020 yılında 5 bin 958 dolara yükselmiştir. Kişi başına Afyon’da düşen milli gelir 16 yılda yaklaşık 1,5 kat artış göstermiştir. 72,6 milyon dolarla Afyonkarahisar 2002 yılında ihracat yaparken 2022 yılında 455,7 milyon dolarlık ihracaatımız vardır. Bu ihracaatın başını çeken yüzde 55,9’luk maden sektörünün ürünleri, ikinci sırada hububat, üçüncü sırada da kimyevi maddeler ve su ürünleridir. Ama özellikle madencilik ürünlerinde özellikle Türkiye’de en çok payı alan illerimizden birisidir. Diğer illere baktığımızda Afyonkarahisar ilimiz madencilik ürünlerinde 7. sırada yer almaktadır. Afyonkarahisar’da 2021 yılında başta madencilik ve imalat sektörlerinde yatırım yapmak isteyen girişimcilerimize sağladığımız 117 adet teşvik belgesiyle yaklaşık 1,9 milyar TL sabit yatırım yapılarak 2 bin 185 vatandaşımızın istihdamını sağlamış olduk. Bu konuda desteklerimiz her şekilde devam ediyor. Özellikle teşvik belgesi olan veya olmayan sanayicilerimize teşvikimiz ve desteğimiz her alanda devam ediyor. Sayın Bakanımız sıklıkla yatırım yapılmasın ifade ederek, imalat sektörünü geliştirecek her türlü desteği vermekteyiz. Biz her zaman imalatçımızın, sanayicimizin yanındayız. Esnafımızı da çiftçimizi de hiçbir zaman enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz. Bununla ilgili tüm tedbirleri iş insanlarımızı dinleyerek alacağız.”
“AFYON TAVUKÇULUĞUN BAŞKENTİ SORUNLARINI BİLİYORUZ”
Gürcan sözlerini şöyle tamamladı: “Tarımda da Afyonkarahisar’da ciddi bir gelişme vardır. Özellikle son 10 yılda yüzde 58’lik bir tahıl üretim artışı görülmektedir. Yaş sebze ve meyvede yüzde 58’lik bir artış, örtü altı tarımda da son 10 yılda yüzde 584’lük bir artış oldu. Afyonkarahisar’da jeotermal suyun olması seracılığın gelişmesi şehrin en büyük avantajıdır. Bu avantaj iyi değerlendirilirse ihracat rakamları çok büyük şekilde gelişir. Türkiye ekonomisine de büyük katkıda bulunulur. Özellikle jeotermal seracılık şu anda gözde ürünlerden birisidir. Bu imalata da her türlü destek verilmeye devam ediliyor. Tavuğun başkenti Afyonkarahisar diyebiliriz. Tavukçulukta Afyon ilimiz bir numaradadır. Sektörün sorunlarını biliyoruz özellikle tavukçularımızla bir toplantı yaparak sorunları kendi ağızlarından dinleyeceğiz. İnşallah çözümü beraber oluşturacağız. Afyonkarahisarımız aynı zamanda termal bir başkenttir. Termal turizminde çok büyük bir potansiyeli var.” Sorucu cevap kısmının basına kapalı gerçekleştirildiği toplantı sonunda düzenlenen Yumurta Üreticileri ile yapılan toplantıda basına kapalı olarak yapıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme