Jeotermal sahalar verimli kullanılmazsa… – Kocatepe Gazetesi
İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantılarının 4’üncü birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda İGM Başkanı Salih Sel, dikkat çekici bir uyarıda bulundu. Sel, jeotermal havzalarda verimliliğin önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Önlem alınmazsa sıkıntı yaşanabileceğini belirten Sel, “Gazlıgöl ve Yaylabağı’nda alınan su seviyeleri 85 ila 95 metre arasında düşmüş vaziyette. Eskiden 100 metreden su alıyorsak şu anda 185-190 metreden su [&hellip]
İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantılarının 4’üncü birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda İGM Başkanı Salih Sel, dikkat çekici bir uyarıda bulundu. Sel, jeotermal havzalarda verimliliğin önemsenmesi gerektiğini vurguladı. Önlem alınmazsa sıkıntı yaşanabileceğini belirten Sel, “Gazlıgöl ve Yaylabağı’nda alınan su seviyeleri 85 ila 95 metre arasında düşmüş vaziyette. Eskiden 100 metreden su alıyorsak şu anda 185-190 metreden su alıyoruz. Havza iyi kullanılmadığı için belli bir süre sonra ‘Harç bitti, yapı paydos’ da denilebilir, Allah korusun” dedi.
PROJE, SANDIKLI’DA DA
UYGULANACAK
Afyonkarahisar’da uygulanan “tek elden su yönetimi” projesinin Sandıklı’da da hayata geçeceğini belirten Sel, “Sandıklı’da aynı sorun var. Sandıklı’da AFJET olarak tek elden su dağıtım projesini yaptık. Projenin uygulamasına başladık. Sahaların çok iyi korunması lazım. Korunmadıktan sonra hiçbir anlamı yok. 8-10 sene sonra su gittiği anda, bütün yatırımların hepsi boşa gider. Bizim AFJET olarak özel kuyularımız var. Bizim su seviyemiz 5-6 metrede oynuyor. Bizdeki seviye kaybı, 85-95 metreler arasında değil. Özel sektör pek reenjeksiyon kuyularına girmek istemiyor. Kuyuların açılması için büyük paralar gerekiyor” şeklinde konuştu.
50 BİN LİRA KARŞILIĞI DEVİR
İGM Başkanı Sel’in konuşmasının ardından İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen “116 Numaralı Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatı”na ilişkin rapor okunarak kabul edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
“Afjet Afyon Jeotermal Elektrik Üretim Tesisleri Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin, yaptığı jeotermal yatırımlarla 21 bin 500 konut eşdeğere sahip bir yapıya ulaştığı, bunan yanında 3 MW elektrik üretiminin tamamlandığı, günlük 20 ton kapasiteli çamaşır yıkama-kurutma yatırımlarının altyapı çalışmalarının da devam ettiği, jeotermal yatırımlarının uzun yıllar devam ettirilebilmesi gerektiği belirtilerek 116 Numaralı Jeotermal Kaynak İşletme Ruhsatı’nın şirketlerine devredilmesi istenmektedir.”
50 bin Türk Lirası’na AFJET’e devredilen kuyunun, reenjeksiyon amaçlı da kullanılabileceği belirtildi. >> Murat ARISOY’un Haberi