Jeotermal için Meclis Araştırması talebi

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, MHP'li 22 milletvekili ile birlikte jeotermal ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. Yılmaz, önergesinde jeotermalden yararlanılarak kültür balıkçılığından elektrik enerji üretimine pek çok ekonomik faaliyetin yapıldığını belirtti. Yılmaz, bu ekonomik faaliyetlerin hangilerinin Afyonkarahisar’da yürütülebileceğini öğrenmek için Meclis Araştırması istediğini belirtti. Jeotermal kaynakların etkin kullanımı, uygulamadaki [&hellip]

Jeotermal için Meclis Araştırması talebi

Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, MHP’li 22 milletvekili ile birlikte jeotermal ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

Yılmaz, önergesinde jeotermalden yararlanılarak kültür balıkçılığından elektrik enerji üretimine pek çok ekonomik faaliyetin yapıldığını belirtti. Yılmaz, bu ekonomik faaliyetlerin hangilerinin Afyonkarahisar’da yürütülebileceğini öğrenmek için Meclis Araştırması istediğini belirtti.

Jeotermal kaynakların etkin kullanımı, uygulamadaki sorunların tespiti ve gerekli tedbirlerin alınması ve düzenlemelerin yapılması için MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz ve 22 MHP Milletvekili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Araştırma önergesinde şu görüşlere yer verildi:
“Afyonkarahisar ilinde jeotermal kaynakların etkin kullanımı ve jeotermal kaynakların çok amaçla kullanılabilmesi ile ilgili sorunların ve çözüm yollarının belirlenmesi, destekleme yollarının araştırılması, idari ve kurumsal yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla Anayasa’mızın 98’inci, İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince ekte yer alan gerekçeye istinaden bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”
Ciddi bir jeotermal
potansiyelimiz var
Verilen önergenin gerekçe bölümünde ise jeotermalin yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin jeotermal bakımından zengin bir ülke olduğuna dikkat çekilen gerekçe bölümünde “Yerel niteliği nedeniyle ithalinin ve ihracının uluslararası konjonktür, krizler, savaşlar gibi faktörlerden etkilenmemesi; konutlara fuel-oil, mazot, kömür, odun taşınması gibi problematikler içermediği için yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı; gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlamaktadır. Ülke-mizde olduğu gibi Afyonkarahisar ilimiz-de de ciddi jeotermal kaynaklar bulunmaktadır. Ancak İtalya’da Larderello sahasında 1904 yılından beri, Kaliforniya’da Geyser sahasından 48 yıldır jeotermal elektrik enerjisi üretilmektedir. 1890’dan beri Boise, Idaho’da (ABD) ve 1934’den bu yana Reykjavik’de (İzlanda başkenti) jeotermal kaynaklı merkezi ısıtma sistemi bulunmasına rağmen Afyonkarahisar ilimizde cüzi bir miktarda konut ısıtmasında, çok az miktarda sera-cılık faaliyetlerinde kullanılabilmektedir” denildi.
Birçok alanda kullanılabilir
Gerekçe bölümünde şu ifadelere yer verildi:
“Jeotermal kaynaklar ile; elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma/soğutma uygulamaları, proses ısısı temini, kurutma işlemleri gibi endüstriyel amaçlı kullanımlar, karbondioksit, gübre, lityum, ağır su, hidrojen gibi kimyasal maddelerin ve mi-nerallerin üretimi, termal turizmde kaplıca amaçlı kullanım, düşük sıcaklıklarda (30 °C’ye kadar) kültür balıkçılığı, mineraller içeren içme suyu üretimi, yapılmaktadır. Afyonkarahisar ilimizde bu alanlardan hangilerinin kullanımının mümkün olduğu, su yönetimi başta olmak üzere; kullanımı için gerekli altyapılar ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, fizibilite ve araştırma raporlarının oluşturulabilmesi sorunların ve alınacak tedbirlerin tespiti ve doğal kaynaklarımızın israf edilmeden insanlarımızın kullanımına sunulabilmesi amacıyla, anayasanın 98. ve TBMM iç tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını arz ederim.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme