İzmir’in En Büyük Barajı Hangisi?

Türkiye'nin en büyük barajının Atatürk Barajı olduğu bilinir, peki İzmir’in en büyük barajı hangisi? İşte detaylı yanıtı.

Binlerce yıl öncesinde, insanoğlunun gelişimine çokyönlü katkılar sağlayacak bir yapı fikri doğdu: Barajlar. Şüphesiz gerek mimari ve mühendislik açısından çok özel yapılar. Eski zamanlardan itibaren su ihtiyacının giderilmesi için yapılan barajlar, ayrıca tarımsal alanların sulanması gibi kritik önem taşıyan bir diğer gereksinimi karşılamayı esas aldı.

Barajlar, aynı zamanda bulundukları bölgelerin gelişmesine etki ediyor ve stratejik önem taşıyorlar. Bu noktada Türkiye’nin en büyük barajının, kısa adı GAP olan Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında inşa edilen Atatürk Barajı olduğu bilinir, peki İzmir’in en büyük barajı hangisi? İşte önemli barajlara dair merak edilen sorunun detaylı yanıtı.

İZMİR’İN EN BÜYÜK BARAJI HANGİSİ?

İzmir’in en büyük barajı hangisi sorusunun yanıtı, özellikle bölge halkı tarafından merak ediliyor. İzmir’in en büyük barajı Tahtalı Çayı üzerindeki İzsu verilerine göre 101 milyon 527 bin m³ toplam su hacmine sahip Tahtalı Barajı’dır. İçme suyu sağlamak için inşa edilen barajın yapım tarihi 1999 olarak kayıtlara geçiyor. Yapımının ise 13 yıl sürdüğü, inşaatına ilk betonun 1986 yılında döküldüğü bilinir.

İzsu verilerine göre barajın doluluk oranı geçen yıla göre azalmış durumda. Veriler İzmir’in en büyük barajı hangisi sorusunun yanıtı ve yaklaşık 25 yıldır faaliyette olan Tahtalı Barajı doluluk oranı yüzde 28-29 arasında diyor. Yüzde 40 oranında doluluk olan 2022’ye göre önemli bir düşüşe işaret eden bu oran tedirginlik yaratıyor.

Göl su yükseltisi 48,39 metre olan Tahtalı Barajında kullanılabilir su hacmi 80 milyon m³ üzeridir. Bu miktar 2022’de 100 milyon m³ biraz üzerindeydi. Ayrıca göl su yükseltisi de 2022-2023 arasında yaklaşık 3 metre düştü. Daha fazla detay için İzsu internet sitesi incelenebilir.

Öte yandan İzmir’de barajların önemli bir kısmında doluluk oranları yüzde 30’un altında. Bölgenin su konusunda, birçok şehirde zaman zaman sinyal verdiği ifade ediliyor. Örneğin İzmir’deki Gördes Barajı’nda su doluluk oranının yüzde 5’e kadar düştüğü tespit edildi. İzmir’de doluluk oranı en yüksek baraj ise yaklaşık yüzde 70’lik oranı ile Güzelhisar Barajı.

METROPOL İLÇELERİN SU İHTİYACINI KARŞILIYOR

Metropol ilçelerinin su ihtiyacını karşılayan önemli bir baraj. Veriler metropol ilçelerinin yüzde 40’a yakın su ihtiyacının Tahtalı Barajı ile karşılandığını gösteriyor.

Barajlar içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacına ek olarak enerji üretiminde de rol üstleniyor. Tahtalı Barajı’nın enerji üretimi tarafında herhangi bir işlev sağlamadığını belirtelim.

Barajlar, enerji üretiminin en doğal ve ucuz yolu olarak bilinir. Hidroelektrik enerji üretimi son derece çevrecidir. Öte yandan son yıllarda büyük ölçekli barajlara karşı bir duruş söz konusudur, çünkü bunların bulunduğu bölgede iklim ve ekolojik denge konularında olumsuz rol üstlenebileceği kaydedilir.

Bakmadan Geçme